avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara, Am nevoie de parerea unei persoane ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara, Am nevoie de parerea unei persoane juridice. In legatura ...

Buna seara,
Am nevoie de parerea unei persoane juridice. In legatura cu o mostenire.
Noi am fost trei frati,doi din prima casatorie si al treilea din a doua casatorie.
Fratele meu bun a decedat acum 9 ani,el are un copil.
Al doilea frate, dupa mama a murit anul acesta in Germania,el nu a fost casatorit si nu are urmas. Tatal lui este decedat din 2004.
Dupa decesul tatalui s-a facut certificat de mostenitor unde mama noastra are jumatate din Apartment plus 1/4 de la sotul mort,iar fratele meu dupa mama are cota de 3/4 din Apartment.
Dupa moartea fratelui meu din a doua casnicie a mamei trebuie facut un nou certificat de mostenitor.
Fratele meu (dupa mama) a decedat in Germania. De la tribunal din Germania este o hotarare Prin care mama noastra este singura mostenitoare a fratelui meu.
Intrebarea mea este...Hotararea de la tribunal din Germania este valabila si dupa legea romaneasca?
Intreb,deoarece cota de 3/4 din Apartment CE ai revenea fratelui meu decedat,SE va inpartii acum in trei Parti egale.,respectiv mama noastra,Sora(EU),si baiatul primului Frate decedat.(conform notarului).
Este justificat acest partaj?
Mentionez ca acest apartament este cumparat in timpul celei de a doua casnicie,iar EU si primul Frate decedat,respectiv copilul lui, nu avem drept la acest apartament,deoarece noi suntem din prima casnicie.
Mama mea este la azilul de batrani si vrea sa vanda locuinta pentru a putea finanta cheltuielile de intretinere. Pana acum am platit EU si ultimul Frate decedat in Germania toate cheltuielile.
EU nu vrea nimic de la mama mea,sunt de acord sa vanda locuinta, dar nepotul ei sustine ca asteapta sa moara bunica ca sa primeasca jumatate din Apartment si nu vrea sa semneze si nici bani nu accepta,ca sa se faca certificat de mostenitor pe numele bunicii si dupa aceea sa SE Poata vinde.
Momentan EU Finanzen singura toate cheltuielile mamei.
Va rog sa ma sfatuiti cum sa faca mama mea sa poata sa vanda locuinta ca sa aiba bani pentru caminul de batrani.
Este valabila hotararea judecatoreasca din Germania si la notariatul din Romania ca mama mea este singura mostenitoare?
Va multumesc anticipat.










Cel mai recent răspuns: Vio 66 , utilizator 08:52, 15 Octombrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Proprietățile din Germania se supun doar legii germane. Cele din Ro. legii romane
Se pot recunoaște acte, hotărâri judecătorești, dupa caz.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vio 66 a scris:


Am nevoie de parerea unei persoane juridice.


Persoana juridică nu are nici mâini, nici picioare, nici cap. Se exprimă tot prin „Gheorghe” și/sau „Florica” (fondatori, organe de administrare...)
Presupun că aveți nevoie de părerea unui avocat (indiferent care ar fi forma sub care își exercită profesia: cabinet, societate). Altminteri ... tac. :)

Înteleg că sunteți (ați fost) doi frați buni (atât după mamă, cât și după tată) și un frate după mama. Corect?
M-ați cam amețit putin cu povestea căsătoriilor.

În materie succesorală ne înteresează legătura de rudenie cu defunctul. Dacă defunctul avea un copil X (cu filiația stabilită față de defunct) atunci X este succesibil al defunctului. Nu are importanță dacă X este copil din prima căsătorie, din a (iertați exprimarea) „enșpea” căsătorie a defunctului ori este al ... florăresei (dar recunoscut de defunct/cu filiația stabilită față de defunct).


... EU si primul Frate decedat, respectiv copilul lui, nu avem drept la acest apartament,deoarece noi suntem din prima casnicie.


Dvs. și fratele bun (respectiv copilul lui/nepotul dvs. de frate) nu ați participat la dezbaterea moștenirii finalizată cu certificatul de moștenitor („unde fratele ...după mama are cota de 3/4) deoarece nu erați rudă cu defunctul proprietar (în parte) al apartamentului. Defunctul nu era tatăl dvs. El avea un singur copil. (= fratele dvs. după mama). Dvs. și fratele bun aveți alt tată. Dar veți avea dreptul de moștenire (înclusiv „la acest apartament”) după decesul mamei.

Deși expresia dvs. „după decesul tatălui” este primitoare de două înțelesuri (și ar fi trebuit să întreb: al cui tată, mai exact?) mi-am îngăduit, totuși, să ... „ghicesc” din context. Este vorba de tatăl celui de-al treilea frate, așa-i?

Mai departe, însă, ar trebui cunoscut conținutul hotărârii tribunalului din Germania.
Dacă fratele dvs. după mama își avea reședința obișnuită în Germania în momentul decesului, atunci instanțele germane sunt competente să hotărască cu privire la succesiune în ansamblul său (art. 4 din Regulamentul (UE) 650/2012)
Iar legea aplicabilă succesiunii este legea germană... presupun. Nu am elementele necesare. Fratele dvs. ar fi putut să lase vreun testament, ar fi putut să-i aleagă legea aplicabilă succesiunii... Competența este una, iar legea aplicabilă este „altă poveste”.
Or, dacă legea aplicabilă succesiunii este legea germană, atunci degeaba se uită notarul... (de la Poplaca sau de unde o fi) prin legea română.

De vreme ce atât dvs. cât și nepotul de frate bun veți veni la moștenirea mamei (respectiv bunică) ... nu m-ar deranja că mama are acum întregul. (fiindcă în final tot 1/2 și 1/2 veți împărți ap). Dar ar fi interesant de știut de ce este doar mama moștenitor al fratelui dvs. Presupun că mama a participat la procedura în urma căreia a fost pronunțată hotarârea tribunalului german. Că doar n-a răsărit din neant.

Ce aș face? (în locul mamei dvs.) L-aș chema în judecată pe nepotul pentru ... obligația de întreținere. Și și-ar da singur cu stângu-n dreptul. Ori am un ap. și pot să-l vând, ori n-am și mă întreții (și) tu.

Ultima modificare: Joi, 15 Octombrie 2020
romascanu, moderator
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul
Dumneavoastra.
IMI cer scuze ,sunt de 20 ani plecata din tara si FAC multe greseli de exprimare.
Acelasi lucru am spus si EU,sa participe la intretinerea bunicii,dar nici asta nu vrea.
Ultimul Frate decedat a locuit in ultimii 9 ani in Germania ,de aceea exista hotarare judecatoreasca precum ca mama decedatului este singura mostenitoare.
EU,ca Sora nu am nici un drept, am alt nume de nastere..(a trebuit sa dovedesc ca avem aceeasi mama).
Va multumesc inca odata PT. Raspunsul dumneavoastra
Ultima modificare: Joi, 15 Octombrie 2020
Vio 66, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta maria_ioana maria_ioana Buna ziua, Am si eu o situatie in familie de genul: - bunica din partea mamei a fost casatorita legitim . Din aceasta casatorie a rezultat un copil. ... (vezi toată discuția)
Mostenire ctlnalexa ctlnalexa In urma decesului bunicii a ramas un apartament .Mostenitor direct este fiul adica tatal nostru,noi fiind doua surori iar mama este decedata.Vreau sa stiu ... (vezi toată discuția)
Buna seara!!! am si eu o intrebare ! am fost 2 frati de acelasi ... Fddflo90 Fddflo90 Buna seara!!! Am si eu o intrebare ! Am fost 2 frati de acelasi nume de o mama si de un tata din acceasi casatorie…insa mama in 1997 a murit si fratele meu ... (vezi toată discuția)