avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturi salariale restante
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturi salariale restante

Buna ziua!

Angajat in cadrul unui spital, cu demisie din 1 aprilie 2020, am depus solicitare de acordare a indemnizatiei de 75% conform legii 19/2020 (pt zilele cand se inchid scolile la copiii sub 12 ani, neputand beneficia de ele datorita muncii in sistemul sanitar) inca din luna martie.
Dupa lungi tergiversari in iunie aflu ca nu au in evidenta cererea mea .(anterior gasita intr-un dulap la salarizare , ratacita). Fac alta cerere, cu toate documentele solicitate anexate, pe care o inregistrez la registratura spitalului.
Mi se comunica verbal de la Salariazare ca cererea a fost aprobata.
Contractul de munca se incheie cu data de 15.07.2020. Banii pt concediul restant neefectuat ii primesc, dar nu si banii pt cei 75% acordati de legea 19/2020. Pe fluturas apare doar nr de zile pt care am dreptul la 75% , dar fara valoare .
Am luat legatura cu serviciul Salarizare care invoca faptul ca banii se vor platii doar dupa ce CNAS v-a livra suma pt aceasta.
Or, conform legii, acesti bani nu ar trebui platiti din fonduri proprii, si ulterior recuparati de la AJOFM?

De asemenea, in luna august, in contul alocat cardului de vacanta s-a incasat suma pt voucherele de vacanta aferente anului 2020. Nu am intrat in posesia acestui card.

Ce ma sfatuiti sa fac pentru a intra in posesia acestor drepturi?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:39, 21 Octombrie 2020
Orice drepturi care vi s-au reținut abuziv pot fi recuperate doar prin proces în instanta.
Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei proceduri de conciliere,
cu ajutorul unui consultant extern specializat în legislația muncii, în condiții de neutralitate, imparțialitate, confidențialitate și având liberul consimțământ al părților.
Consultantul extern specializat în legislația muncii poate fi un avocat, un expert în legislația muncii sau, după caz, un mediator specializat în legislația muncii, care, prin rolul său activ, va stărui ca părțile să acționeze responsabil pentru stingerea conflictului, cu respectarea drepturilor salariaților recunoscute de lege sau stabilite prin contractele de muncă. Onorariul consultantului extern va fi suportat de către părți conform înțelegerii acestora.

Părțile au dreptul să își aleagă în mod liber consultantul extern.

Oricare dintre părți se poate adresa consultantului extern în vederea deschiderii procedurii de conciliere a conflictului individual de muncă. Acesta va transmite celeilalte părți invitația scrisă, prin mijloacele de comunicare prevăzute în contractul individual de muncă.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Octombrie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~