avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Ma poate obliga angajatorul sa am test negativ după ...
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Ma poate obliga angajatorul sa am test negativ după ce am efectuat ...

Ma poate obliga angajatorul sa am test negativ după ce am efectuat perioada legală de izolare fiind confirmată pozitiv Covid-19. Cadrul legal as vrea sa il stiu in aceasta privinta.
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 04:48, 26 Octombrie 2020
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va poate obliga sa faceti acel test, pe banii lui, conform codului muncii. Daca iesiti pozitiv, sa va declare angajatorul la DSP, ca sa puteti beneficia de concediu medical, sau sa va testeze pe banii lui in continuare, pina va iese negativ, si sa va plateasca. Ori sa respecte ordinul 1513 al MS, cu partea de izolare la serviciu, de 10 zile.

Conform acestui ordin al ministerului sanatatii, , in functie de anumite criterii, se poate merge la serviciu:

"Pacienții care au fost diagnosticați cu forma asimptomatică de infecție cu SARS-CoV-2 nu necesită în mod obligatoriu retestare. Aceștia se vor izola la domiciliu, la locația declarată de persoana izolată sau la o locație alternativă atașată unității sanitare până la împlinirea celor 14 zile ce se calculează de la data recoltării testului pozitiv pentru SARS-CoV-2. După perioada de izolare de 14 zile de la data recoltării testului RTPCR pozitiv pentru SARS-CoV-2, dacă nu au efectuat al doilea test, își pot relua activitățile curente sau profesionale cu păstrarea distanțării și purtarea măștii acasă și la locul de muncă pentru încă 10 zile, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu sau la locația declarată de persoana izolată se face de către medicul de familie, zilnic, telefonic, prin consultație medicală la distanță, pentru o perioadă de până la 14 zile de la data recoltării primei probe pozitive. Pentru pacienții care nu sunt înscriși pe lista unui medic de familie, monitorizarea zilnică este efectuată de către direcția de sănătate publică județeană sau a municipiului București, după caz."

Textul e un citat din planul "privind modalitatea de aplicare a măsurilor în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2 de către unitățile sanitare, de către serviciile de ambulanță județene și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, precum și de medicii de familie".
[ link extern ]

Ordinul complet este aici:
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 21 Octombrie 2020
latka, moderator
Nu stiu care este, daca este, temeiul legal! Deunazi intr-o hotarare a consiliului judetean pt. situatii de urgenta erau citate de-a valma cateva zeci (!!!) de hotarari de guvern, ordonante, legi, ordine de ministru. Toate pt. a se impune obligativitatea portului mastii in spatiul public deschis/inchis, peste tot. Revin. Puneti-va in situatia angajatorului si mai ales a colegilor: ati risca sa primiti la munca un coleg care a fost infectat daca nu prezinta un test negativ? In literatura de specialitate sunt prezentate cazuri de infectati care sunt pozitivi si dupa cateva luni, cu toate ca simptomele bolii au disparut si in aparenta sunt vindecati. Ce puteti pretinde este ca angajatorul sa va plateasca testul.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Temeiul legal îl puteți citi câteva postări anterioare, e un ordin al ministerului sănătății, în vigoare.

Cât despre testare, dacă angajatorul dorește, este obligat prin art. 175 din Codul muncii, să-l plătească.
Multumesc mult pentru răspunsuri! Am analizat si eu lege. Acest test nu este obligatoriu legal . Moral da.
Multumesc inca o data!
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Angajatorul are dreptul de a va cere testarea din moment ce el plătește.
Sub aspect legal angajatorul poate răspunde juridic daca se infecteaza si alti angajati daca nu ia toate masurile legale de preventie medico-sanitare care se impun.
Deci, un angajat poate acționa firma in judecata daca va fi infectat in cadrul firmei de un alt angajat primit la.locul de munca.
Este dovedit științific faptul ca asimptomaticii transmit virusul si ca infecția poate dura mai mult de 15 zile.
Angajatorul are si dreptul, dar si obligația juridica de a asigura dreptul la sanatate si la viata a celorlalti angajati.
Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Buna ziua! in cazul infectarii cu noul coronavirus, cand se poate ... Raluca Dana Raluca Dana Buna ziua! In cazul infectarii cu noul coronavirus, cand se poate intoarce cineva, legal, la munca? Poate reveni dupa 14 zile, chiar si cu test pozitiv? ... (vezi toată discuția)
Testul pozitiv din timpul izolării la domiciliu după 9 zile ... dritaS dritaS Testul pozitiv din timpul izolării la domiciliu după 9 zile prelungește izolarea la domiciliu încă 14 zile de la data testării?Va rog ! Care este ... (vezi toată discuția)
Test pozitiv dupa 14 zile de izolare Adrian_Ilie_Argesanu Adrian_Ilie_Argesanu Buna ziua! Un membru al familiei a fost pozitiv, a stat 14 zile in carantina acasa, la iesire i s-a cerut test negativ pentru intoarcerea la munca, dar la ... (vezi toată discuția)