avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Test pozitiv dupa 14 zile de izolare
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Test pozitiv dupa 14 zile de izolare

Buna ziua! Un membru al familiei a fost pozitiv, a stat 14 zile in carantina acasa, la iesire i s-a cerut test negativ pentru intoarcerea la munca, dar la retestare testul a iesit pozitiv, iar angajatorul nu doreste sa il primeasca la munca deoarece il considera prea bolnav. A luat legatura cu medicul de familie si i s-a comunicat faptul ca nu poate sa primeasca concediu medical deoarece a primit deja 14 zile si este sanatos, nemaiavand simptome.

Ce poate face dpdv legal? Este o situatie atipica, in care este prea blonav pentru a lucra dar prea sanatos pentru concediu medical. Ce poate face pentru a nu pierde venitul necesar traiului?
Ultima modificare: Miercuri, 13 Ianuarie 2021
Adrian_Ilie_Argesanu, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 19:19, 19 Ianuarie 2021
Buna ziua,
Eu zic sa luati legatura cu DSP, cred ca acestia sunt mult mai in masura sa va ajute.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adresati si o cerere scrisa angajatorului in care precizați tot si solicitați raspuns în scris.
Tot la.fel.sa faceți si la DSP si la medicul de familie ca sa aveti dovezi scrise.
Asa va deschideti sansele sa obtineti banii.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Ianuarie 2021
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
3 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform ordinului ministruui sanatatii 1309 ( cu modficarile ulterioare) aceasta persoana nu e obligata sa faca al doilea test si se poate intoarce la munca, cu purtarea mastii in permanenta si a distantarii, pentru inca 10 zile :
[ link extern ]

"A.Identificarea pacienților cu COVID-19
8.Pacientul pozitiv nu mai trebuie retestat RT-PCR timp de 90 de zile de la vindecare, cu excepția persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă. Dacă retestarea totuși se petrece, un rezultat pozitiv în perioada de 90 de zile de la vindecare nu poate fi considerat o nouă infecție, cu excepția persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă.

B.Traseul pacienților pozitivi SARS-CoV-2
..............................
2. În urma evaluării telefonice a medicului de familie, pe baza chestionarului prevăzut în fișa de monitorizare din anexa nr. 3 la prezentul plan, pacienții vor fi încadrați în următoarele categorii clinice:
a) pacienți asimptomatici sau cu simptome ușoare, care nu necesită internare - se pot izola la domiciliu sau la locația declarată, în situația în care declară că au condiții de izolare, sau într-o locație alternativă atașată unei unități sanitare, ori în spații special desemnate în cazul în care nu au condiții de izolare; în cazul izolării la domiciliu sau în locația declarată de pacient, medicii de familie vor monitoriza zilnic starea de sănătate. Acești pacienți asimptomatici/simptomatici cu forme ușoare ce au încheiat perioada de izolare de 14 zile de la data primului test pozitiv, declarați vindecați fără al doilea test de control, își pot relua activitățile curente și profesionale cu păstrarea distanțării și purtarea măștii acasă și la locul de muncă pentru încă 10 zile, cu respectarea prevederilor legale în vigoare; "

Angajatorul nu cunoaste legea. Persoana respectiva trebuie sa-i prezinte in scris angajatorului temeiul legal si sa ceara dispozitie scrisa acestuia pentru a nu se prezenta la munca.

Daca nu se ajunge la o intelegere, se poate face reclamatie la ITM :
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 13 Ianuarie 2021
latka, moderator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Rectific, este ordinul 1513, de unde am data si link-ul initial Anexa 3.
[ link extern ]
Ordinul este din 03.09 de aici si greseala :)
Ultima modificare: Miercuri, 13 Ianuarie 2021
latka, moderator
Multumim pentru sfaturi, pana la urma angajatorul a fost de acord sa plateasca salariul desi nu il va primi la munca, pana nu iese testul negativ.

Alte discuții în legătură

Buna ziua ,dupa ce ai pcr pozitiv ,ai stat 14 zile in carantina ... Andreea Alexandra T Andreea Alexandra T Buna ziua ,dupa ce ai pcr pozitiv ,ai stat 14 zile in carantina ,medicul de familie te declara vindecat si ai cerificat verde ca esti trecut prin boala,mai ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! in cazul infectarii cu noul coronavirus, cand se poate ... Raluca Dana Raluca Dana Buna ziua! In cazul infectarii cu noul coronavirus, cand se poate intoarce cineva, legal, la munca? Poate reveni dupa 14 zile, chiar si cu test pozitiv? ... (vezi toată discuția)
Testul pozitiv din timpul izolării la domiciliu după 9 zile ... dritaS dritaS Testul pozitiv din timpul izolării la domiciliu după 9 zile prelungește izolarea la domiciliu încă 14 zile de la data testării?Va rog ! Care este ... (vezi toată discuția)