avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua și multumesc anticipat pentru raspuns, as ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua și multumesc anticipat pentru raspuns, as vrea sa ...

Buna ziua și multumesc anticipat pentru raspuns, as vrea sa stiu daca pot pune ca expert pe termen scurt(Manager proiect sau adjunct cheie) , pe un contract cu finanțare externă, un director de consultanta al firmei de consultanta care prestează servicii de consultanta (ca Inginer fidic) pentru contractul respectiv. Adresez intrebarea și din punct de vedere al art.114 din Codul muncii(adică trebuie ca norma de Director cumulat cu pontajele pe contracte din fonduri externe sa nu depășească 48 de ore pe săptămână sau inteleg eu ceva gresit ? Ce documente doveditoare ref ore lucrate ar trebui să îi cer ca sa il pot accepta și pe contractul din fonduri externe?)
Ultima modificare: Miercuri, 21 Octombrie 2020
Cornelissa, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:00, 22 Octombrie 2020
1. Orice salariat are dreptul de a muncii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (art. 35 alin. (1) din Codul muncii ).
Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Codul muncii nu face distinctia intre diferitele tipuri de contracte de munca care pot fi incheiate de o singura persoana si nici nu limiteaza numarul contractelor de munca incheiate de o singura persoana, astfel incat acestea pot fi, dupa caz, cu norma intreaga sau cu timp partial, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determina, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator.

In speta, o persoana poate incheia c.i.m. cu norma intreaga / timp partial cu un nou angajator chiar daca mai are un c.i.m. cu norma intreaga/ timp partial.

2. Dispozitiile art. 35 din Codul muncii consacra posibilitatea salariatului de a cumula mai multe functii in baza unor contracte individual de munca, fie la angajatori diferiti, fie la acelasi angajator.

Textul nu ne prevede insa cum sa se coreleze aceasta situatie cu dispozitiile legale care instituie durata maxima a timpului de munca.

Din interpretarea coroborata a dispozitiilor art. 112 alin. (1) C. muncii, cu dispozitiile art. 35, art. 113, art. 118 din acelasi cod, deducem ca durata normala a timpului de munca, de 40 de ore pe saptamana, se refera la un singur contract de munca. (Ion Traian Stefanescu, Tratat teoretic si practic de dreptul muncii, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2010, p. 525)

Durata normala a timpului de munca, de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana, se raporteaza la un singur contract de munca, intrucat, in caz contrar, s-ar goli de continut dispozitiile art. 35 din Codul muncii ce permit salariatului sa cumuleze mai multe contracte individuale de munca. (Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Regimul juridic al raporturilor de munca in reglementarea noului cod al muncii, in Pandectele romane nr. 1/2004, p. 269, Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucuresti, 2005, p. 165).
va rog frumos, in ceea ce ati spus dumenavoastra, nu regasesc unde se respecta art.114 din C. muncii, respectiv:
Articolul 114
(1) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele
suplimentare.
(2) Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste
48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de
4 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.
(3) Pentru anumite activităţi sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, se pot
negocia, prin contractul colectiv de muncă respectiv, perioade de referinţă mai mari de 4 luni, dar care
să nu depăşească 6 luni.
(4) Sub rezerva respectării reglementărilor privind protecţia sănătăţii şi securităţii în muncă a
salariaţilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de
muncă pot prevedea derogări de la durata perioadei de referinţă stabilite la alin. (3), dar pentru perioade
de referinţă care în niciun caz să nu depăşească 12 luni.
(5) La stabilirea perioadelor de referinţă prevăzute la alin. (2) -(4) nu se iau în calcul durata concediului
de odihnă anual şi situaţiile de suspendare a contractului individual de muncă.
(6) Prevederile alin. (1) -(4) nu se aplică tinerilor care nu au împlinit vârsta de 18 ani.
Cum respecta angajatorul maxim 48 DE ORE /SAPTAMANA pentru respectivul angajat, daca NORMA INTREAGA la ambele activitati depaseste cumulat 48 de ore/saptamana ? (inteleg ca exista dreptul la munca, insa cred ca va dati seama ca nimeni nu poate munci mai mult de 24/24, , iar maximumul de 48ore/saptamana a fost impus prin Cod in special ca masura de protectie a sanatatii salariatului) Multumiri din nou daca puteti detalia argumentat in contradictoriu cu cele de mai sus (art.114) . De asemenea, cine raspunde pentru incalcarea acestei prevederi (art.114) (angajatorul sau/si angajatul ?) si in baza carui articol de lege..?
Cititi mai bine raspunsul primit si veti observa ca durata se refera la un singur c.i.m. si nu la cumul....
Poate nu citesc eu bine, insa ar fi un nonsens sa se refere la un singur contract, cum ar putea cineva sa fie 8 ore /zi la doua locatii si/sau activitati diferite ? Sa fim seriosi...Sau daca ar fi ca o persoana sa lucreze de exemplu 8 ore intre orele 8-16 si alte 8 ore intre 5pm si 1am, cand s-ar mai odihni ? Sunt oare toti oamenii Hercule in rezistenta la program prelungit...? Acolo este scris "timp de munca". Sincer eu simt nevoia ca dumneavoastra sa specificati de unde rezulta ca "timp de munca" se refera la un singur contract de munca...sa ma pot "lumina" si eu...
Unde scrie ca este pentru cumul ? .. Ce spuneti dvs va contrazice practica uzitata , doctrina judiciara si legea .....
Ultima modificare: Joi, 22 Octombrie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca remuss remuss Exista posibilitatea de a fi angajat la doua institutii diferite cu program de 8 ore/40 saptamanal?Multumesc (vezi toată discuția)
Timp de lucru in institutiile de arta luciamihalache luciamihalache Sunt angajata cu norma intreaga in \"privat\". Pot sa am inca o norma intreaga intr-o institutie de cultura ca si \"personal artistic\"? Mentionez ca in acest ... (vezi toată discuția)
Durata maxima a timpului de munca tigruta2 tigruta2 Buna ziua, La cate contracte de munca are dreptul un salariat in cadrul aceluiasi angajator??? Pe langa contractual de munca de baza de 8 ore/zi la cate ore ... (vezi toată discuția)