avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Inregistrare achizitie masina & asigurari (credit auto)
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Inregistrare achizitie masina & asigurari (credit auto)

Buna ziua,

1. Recent am achizitionat un autoturism pe PFA prin credit auto. Initial mi s-a trimis o proforma de plata a avansului de 25% (pentru o matematica simpla sa spunem 2500 RON) pe care i-am platit prin OP. Ulterior mi s-a deschis contul la banca creditoare in care s-au adaugat 7500 RON iar dealerul auto i-a sustras. La final am primit o factura finala cu toata valoarea masinii 10000 RON. Ce inregistrari contabile ar trebui sa fac? Mentionez ca nu ma intereseaza sa deduc nicio cheltuiala pentru ca sunt pe norma de venit.

Eu initial am inregistrat in RJIP (si intr-o Fisa de operatiuni diverse) 2500 ron cu "Contravaloare Avans Autoturism" iar la document am pus "Factura Proforma 12-345" insa acum ca am primit o factura finala cu toata suma (incluzand si suma din avans) nu inteleg ce inregistrare trebuie sa fac. Pe factura finala nu apare vreo stornare a avansului. Ar trebui cumva sa inregistrez doar factura finala?

2. Pentru incasarea creditului de la banca care este documentul justificativ? Ce trebuie efectiv sa trec in coloana "Document" din RJIP acolo unde am suma de +7500?

3. Pentru plata RCA si plata CASCO nu primesc factura ci "Deconturi de prime". Pe ele cum le inregistrez? Pur si simplu trec in coloana document din RJIP "Decont de prime"? Sau mentionez extrasul de cont? Mentionez ca nu vad sa aibe vreun numar/serie unica.

Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 25 Octombrie 2020
stefan0990, utilizator

Alte discuții în legătură

Despagubiri pentru masina nelivrata inc0gnito inc0gnito Se da urmatoarea situatie: Contract de vanzare auto intre un dealer si o persoana fizica (PF). In factura proforma consilierul se angajeaza sa livreze masina ... (vezi toată discuția)
Factura de avans Anamaria1313 Anamaria1313 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea nelamurire: am primit o factura de avans pentru o marfa, baza:403,23 ron, TVA:96.77 ron, total 500 ron. a si ... (vezi toată discuția)
Avans prin op pe baza de factura proforma zeita_zeita zeita_zeita Buna ziua, Am o mica nelamurire in legatura cu un avansurile achitate prin OP in baza unei facturi proforme. Exemplu: 1. Suma Totala al serviciului: 440 ... (vezi toată discuția)