avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Societatii X SRL i se anuleaza codul de TVA la cererea ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Societatii X SRL i se anuleaza codul de TVA la cererea asociatilor

Situatia de fapt:

Societatii X SRL i se anuleaza codul de TVA conform art. 316, alin (11), lit. a) – e), lit.g sau h) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal. Mai concret, asociatii au cerut sa i se anuleze codul de TVA, anularea codului fiind in septembrie 2019. Deoarece societatea nu mai avea activitate, in luna octombrie 2019 societatea este declarata inactiva (si-a suspendat activitatea la Registrul Comertului pe o perioada de 3 ani).

In urma anularii codului de TVA s-a omis intocmirea, inregistrarea si declararea ajustarii de TVA la bunurile de capital aflate in stoc, nerespectand prevederile art 305, alin. (2), lit. a) din Codul Fiscal. In luna martie 2020 societatea primeste un control inopinant din partea inspectorilor ANAF. In urma controlului s-a constatat ca societatea nu a efectuat ajustarea de TVA si s-a stabilit prin dispozitie masura inregistrarii, declararii si achitarii TVA i cuantumul stabilit de organele fiscale, cu termen in aprilie 2020.Mentionez ca procesul verbal nu este inregistrat in Fisa sintetica ANAF.

In luna iulie 2020 societatea se reinregistreaza ca si platitor de TVA cu declarare la trimestru si s-a face ajustarea de TVA cu aceeasi suma, in favoarea sa.

Intrebare:

1. s-a omis declararea ajustarii in ultimul decont de TVA , depun declaratia 307 dupa finalizarea controlului Anaf asa cum mi se cere in decizia ANAF ?
2. Care este monografia contabila ptr cele 2 ajustari ?
3. Cum se declara la ANAF suma ajustata in favoarea clientului, se trece in primul decont de TVA, respectiv D300 la rd 35 ajustari taxa pro-rata?Sau la care rand din declaratie se trece suma?

Ultima modificare: Marți, 27 Octombrie 2020
george-neagu, moderator

Alte discuții în legătură

Corectare de efectuat la decont tva urmare rectificarii decl 394 gabrielita gabrielita Am depus decl 394 si dec tva 300 in iulie ac(termen de dep trimestrial).Dupa depunere ,am constatat omisiunea unei facturi primite,prestare cazare la hotel,in ... (vezi toată discuția)
Inregistrare ajustare tva in decont OanaLH OanaLH La ce rand din decontul de tva se inregistreaza ajustarea de tva pt mijloace fixe si bunuri de capita? Ma intersseaza atat ajustarea in favoarea statului cat ... (vezi toată discuția)
Neplatitoare de tva, depundere d300 in zero anamaria88 anamaria88 Am o firma care nu a avut activitate o perioada de timp si cei de la anaf ne-au trecut din oficiu pentru depunere in zero a D300, de la platitor de tva la ... (vezi toată discuția)