avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Doresc sa cumpar un apartament in Bucuresti de la un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Doresc sa cumpar un apartament in Bucuresti de la un dezvoltator. ...

Doresc sa cumpar un apartament in Bucuresti de la un dezvoltator.
Asociatia Salvati Bucurestiu a intentat proces nu stiu sigur daca primariei si/sau dezvoltatorului pentru acest imobil, procesul este pe rol.
S-a facut rezervarea apartamentului, acum vanzatorul doreste sa facem un antecontract.
Este posibil sa fac antecontract este corect? Antecontractul se face la notar, are valoare juridica?
Ati mai avut situatii asemanatoare?
Va multumesc,
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
puteți face antecontract, dar vă asumați riscuri în funcție de obiectul. procesului de pe rol.
măcar specificați în antecontract ce se întâmămplă dacă dezvoltatorul pierde procesul.
da, antecontractul notarial etse, desigur, un act cu valoare juridică.
notați și tranzacția în cartea funciară.
Se poate ajunge in cel mai rau caz la o decizie de desfiintare a constructiei edificate ilegal. Au mai fost cazuri. Va asumati acest risc?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie vazute atat obiectul cat si partile litigiului. Daca litigiul este asupra imobilului si mai cu seama daca are ca obiect contestarea titlului de proprietate sau a autorizatiei de constructie (sau orice direct legat de acestea doua), este posibil sa fi fost inscris in CF si sa puteti incheia antecontract dar nu si contractul final, la termen, daca nu va asumati semnarea cu litigiul pe rol si inscris in CF. Personal m-as feri de asemenea situatii chiar daca sansele de a pierde ar parea minime. Dar repet, tb. vazut obiectul litigiului. Si inca ceva: in ce stadiu se afla acest litigiu, daca a fost data vreo sentinta la fond, etc.
Da, antecontractul are valoare daca e facut la notar insa la o adica, daca platiti avans si dezvoltatorul nu isi respecta obligatiile si veti dori sa vi se restituie avansul ... e boala lunga, moarte sigura avand in vedere circumstantele. Si o sa stati cu banii blocati mult si bine. Ba aveti sanse sa ii si pierdeti.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Noiembrie 2020
Irina Pricop, Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Este posibil sa fac antecontract este corect? Antecontractul se face la notar, are valoare juridica?
Ati mai avut situatii asemanatoare?
Va multumesc,


Prin antecontract dvs. va obligati sa cumparati apartamentul la un termen viitor stabilit de comun acord, sa platiti pretul apartamentului (cel mai probabil la incheierea contractului de vanzare-cumparare) si sa platiti un avans la data incheierii antecontractului.

Riscurile ar fi urmatoarele:

-procesul sa dureze foarte mult, ceea ce este foarte probabil. De aceea trebuie vazut in ce faza se afla procesul, daca se judeca in prima instanta, este in faza cailor de atac, ce alte cai de atac mai exista, etc. intrucat in functie de acest fapt, poate fi evaluata durata procesului.

- pana la incheierea procesului, in cazul fericit in care dezvoltatorul /primaria castiga procesul, nu veti putea incheia contractul de vanzare –cumparare.
- in cazul in care dezvoltatorul /primaria pierde procesul, este posibil sa nu mai puteti incheia contractul de vanzare-cumparare, situatie in care ati putea chiar sa pierdeti avansul.

Daca tineti neaparat sa cumparati apartamnetul in cauza (din motive de dvs. stiute) mergeti la un avocat sa vada despre ce este vorba concret (acte privind imobilul, obiectul procesului, etc. ) si sa va consilieze daca este cazul sau nu sa incheiati un antecontract.
Fara sa consultati un avocat, nici nu se pune problema sa semnati vreun act.


Ultima modificare: Miercuri, 4 Noiembrie 2020
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imobil vandut de 2 ori, antecontract nerespectat Sebastian03 Sebastian03 Buna ziua, In anul 2018 am semnat un antecontract pentru o garsoniera intr-un bloc la care abia se incepuse constructia (Ilfov). Desi nu mi-a sunat bine, ... (vezi toată discuția)
Plata integrala apartament in baza unei promisiuni + litigiu, ce riscuri sunt? George1956 George1956 Doresc sa achizitionez un apartament cu plata integrala care nu are CF inca, acesta fiind preconizat sa iasa in iunie-iulie (din ce zicea agentul de ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare cu plata a 90% din suma euvictoria euvictoria Buna ziua, Pe data de 1 iulie voi incheia un antecontract de vanzare-cumparare la un notariat agreat de dezvoltator, pentru un apartament in Bucuresti.Pentru ... (vezi toată discuția)