avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1282 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Interdicțiile și restricțiile magistratului român
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Interdicțiile și restricțiile magistratului român

Bună, am câteva întrebări în privința incompatibilitățiilor și interdicțiilor magistratului în România în ceea ce ține partea comercială:

1. Cum poate fi înțeleasă noțiunea de ”activități comerciale” din Capitolul II, Legea 303/2004? Se diferențiază activitățile comerciale de activiățile financiare sau prin comerciale legiuitorul a absorbit și acele financiare?

2. Magistrații români pot avea acțiuni pe burse de valori naționale și internaționale? La fel, dacă poate avea astfel de acțiuni, sunt prevăzute anumite restricții sau legislații ce ar reglementa anumite chestii de care magistrații ar trebui să țină cont?

3. Conform art. 8 alin. (1) lit. a) din legea 303/2004 acesta NU poate realiza activiăți comerciale, însă cumpărare și vânzarea de acțiuni pe bursa de valori poate fi considerată o activitate comercială, sau nu? Dacă se consideră acitivitate comercială, atunci vă rog să-mi răspundeți și cum se armonizează art. 8 alin. (1) lit. a) cu art. 8 alin. (2) a legii 303/2004.

4. Poate magistratul să cumpere mai multe imobile/să cumpere un imobil și să-l reformeze ca apoi să-l vândă? Adică, o astfel de activitate ar fi legală conform art. 8 alin. (1) lit. a)?

5. Cum poate fi înțeles acest punct: 2) Prin derogare de la prevederile alin. (1) lit. c), judecătorii și procurorii pot fi acționari sau asociați ca urmare a legii privind privatizarea în masă. Dacă magistratul devine acționar, să zicem în proporție de 51%, nu ar însemna că acesta ar avea control asupra unei corporații și că ar face parte din organele de conducere?

Vă mulțumesc anticipat pentru răspunsuri.
Ultima modificare: Vineri, 30 Octombrie 2020
Ermicioi, utilizator
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 16:50, 1 Noiembrie 2020
Adresati-va csm-ului si/sau inspectiei judiciare. Ar trebui sa cereti si parerea dlui dorneanu!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Magistrat incompatibil flrn468 flrn468 Am o nelamurire. Exista incompatibilitate pe Legea 92 pe 1992, respectiv pe Legea 303 pe 2004 cu privire la magistrati care sunt membri fondatori intr-un srl ? ... (vezi toată discuția)
Un magistrat poate fi membru fondator al unui ong? ares73 ares73 Ma poate lamuri cineva daca un magistrat poate fi membru fondator al unui ONG? Multumesc (vezi toată discuția)
Calitatea de membru fondator al unui ong este incompatibila cu cea de judecator? Ella_B Ella_B Stiu ca judecatorului ii este permis sa aiba doar calitatea de profesor in invatamantul superior, dar ii este permis sa fie si membru fondator pentru un ong? ... (vezi toată discuția)