avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Tatal meu a divortat de mama in urma cu 40 de ani, iar apoi s-a recasatorit.Eu sunt unicul copil iar sotia sa are un baiat din alta casatorie.Aceasta a decedat, iar fiul sau doreste sa aduca un martor care sa depuna marturie mincinoasa cum ca tatal meu nu are copii, pentru a putea mosteni el toata averea.Ce as putea face eu in cazul acesta pentru a preintampina viitoarele probleme? De asemenea as dori sa stiu care sunt succesorii in momentul de fata, atat timp cat tatal meu traieste, iar daca se face succesiunea atunci tatal imi poate ceda mie partea lui(si sub ce forma)?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ni_leta , utilizator 14:20, 25 Decembrie 2009
Problema martorului mincinos se pune doar in cazul desciderii succesiunii. Va propun sa mergeti cat mai repede in cazul nefericit de deces a tatalui Dvs. la un notar sa initiati Dvs. dezbaterea succesiunii. Fiul vitreg nu va mai putea initia dezbaterea si nu cred ca martoruli lui mincinos ar avea vre-un succes impotriva certificatului Dvs. de nastere.

Mostenitorii rezervatari (care trebuie sa primeasca o parte din masa succesorala) sunt: urmasii, parintii, fratii si sotia supravietuitoara (casatoria trebuie sa exista in momentul decesului), care vine in concurs cu toate celalate.
Dupa mama lui mostenitor este doar el. Cand va deceda si tatal dvs. atunci veti fi doar 2 mostenitori ,iar cand veti dezbate succesiunea dinspre mama dvs. el iar nu ar avea nici un drept.Cat tatal traieste nu va poate ceda nimic fara a dezbate succesiunea. El poate doar sa va faca acte de vanzare-cumparare la amandoi pentru a evita discutiile inutile .Mostenirea trebuie impartita egal.
Tatal Dvs are bunuri comune impreuna cu ce-a de-a 2-a sotie? Daca da, la succesiune vine tatal Dvs impreuna cu fiul ultimei sotii. Dvs. nu veniti la succesiune atat timp cat tatal traieste. Deci, tatal Dvs detine 1/2 din bunurile comune + 25% din cota sotiei, in timp ce fiul acesteia va culege 75% din cota mamei - asta in cazul in care nu exista vreun testament. In acest caz, chiar nu are vreo relevanta declaratia martorilor cu privire la existenta Dvs.
Situatia se schimba daca bunurile tatalui Dvs sunt bunuri proprii, dobandite inaintea celei de-a 2-a casatorii.
Succes

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire ContSters304247 ContSters304247 În urma decesului tatălui meu, fiind și titularul titlului de proprietate, au rămas ca moștenitori mama (soția defunctului), eu fiul defunctului și ... (vezi toată discuția)
Cedare succesiune Fini80 Fini80 Dupa moartea tatalui meu, in 2000, nu am facut succesiunea. Tatal meu nu avea alti copii. Cand facem succesiunea, este posibil sa ii cedez dreptul la ... (vezi toată discuția)
Mostenire ancalucian ancalucian Mama decedata in 2015, nu am facut succestiune. In viata bunica din partea mamei (pe bunurile bunicii mama a fost mostenitoare), sotul, adica tatal meu si 2 ... (vezi toată discuția)