avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
LIVE, ACUM (501 PARTICIPANȚI) Reforma fiscală 2025-2026: Implicații și strategii de optimizare
Accesează live evenimentul
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Trimisă pur și simplu acasă, de la serviciu. Bună ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Trimisă pur și simplu acasă, de la serviciu. Bună ziua. Prietena mea a fost trimisă acasă de la serviciu, ...

Bună ziua.
Prietena mea a fost trimisă acasă de la serviciu, pe motiv că ar fi furat din casa de marcat 3 lei. Problema e că nu a primit nicio hârtie, ceva care să demonstreze încetarea CIM. Ea a plecat pur și simplu, dar eu i-am zis că poate ar trebui să se ducă cât mai curând la serviciu și să lămurească situația. Care credeți că ar fi cea mai bună soluție in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Andy080 , utilizator 18:36, 6 Noiembrie 2020
Vreau să spun că a fost la serviciu, iar administratorul i-a spus că așteaptă și el să primească hârtiile de la contabilă,dar nu a vrut să îi spună clar când se va întâmpla asta. Ea a spus că ar vrea să aștepte acolo,dar a fost amenințată că va fi dată afară. Apoi el a sunat la poliție ( sau așa a lăsat să se înțeleagă ) zicând că o fostă angajată care a fost concediată pentru furt,nu vrea să părăsească magazinul. Cum ea a zis că va pleca,el a zis la telefon că nu mai e nevoie de echipaj.
Prietena mea a mai întrebat când primește decizia, el s-a enervat că tot insistă și a început să țipe de față cu clienții că a furat din casa de marcat și să spună că va da inregistrarea la poliție.
Deci nu a ieșit prea bine.
Ce e de făcut oare?
Care ar putea fi motivul pentru care el tot întârzie cu decizia? Oare pentru a desface contractul pentru că ea nu s-a mai prezentat la serviciu?
Ultima modificare: Joi, 5 Noiembrie 2020
Andy080, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa depuna o cerere scrisa prin care sa solcite decizia de incetare a c.i.m.
Da,dar nu cred că ar lua în serios o asemenea cerere. El tot spune că a fost furat,lasă să se înțeleagă că dacă îl mai enervează, va face plângere la poliție pentru furt...Normal, nimeni nu vrea să treacă printr-o anchetă, vinovat sau nevinovat fiind.
Dar totusi dacă face cererea, în cat timp va primi decizia?

Cornel Vasile a scris:

Sa depuna o cerere scrisa prin care sa solcite decizia de incetare a c.i.m.

Cele doua situatii nu au vreo legatura.

HG 905/2017
art.7
.....
(3) La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia copii ale documentelor existente in dosarul personal, in termen de 15 zile lucratoare de la data solicitarii.
(4) Documentele sunt eliberate in copie certificata pentru conformitate cu originalul de catre reprezentantul legal al angajatorului sau de persoana imputernicita de angajator.
....

In speta, formulati o cerere catre angajator prin care solicitati sa va elibereze un exemplar de pe decizia de incetare a c.i.m.
In caz contrar, puteti sesiza ITM-ul.

Se sancționează cu amendă de la 300 lei la 1.000 lei încălcarea de către angajator a prevederilor art. 7 alin. (3) - (6) din HG 905/2017, de către inspectorii de muncă.
Ultima modificare: Joi, 5 Noiembrie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
Bună ziua.
Din păcate, povestea asta urâtă continuă: ieri a făcut o cerere de eliberare a deciziei de incetare a cim nr 004.Azi a semnat decizia, dar pe ea scrie că încetează contractul nr 003. Ea a avut prima dată când s-a angajat un CIM pe perioadă determinată de 1 lună, inregistrat cu nr 003...Apoi a primit un alt contract,dar de fapt acesta nu a fost înregistrat, ci se pare că a fost prelungit contractul inițial,printr-un act adițional. Administratorul tot susține că așa i-a spus contabila că se face,doar că prietena mea are un contract nr 004 semnat, ștampilat,iar act adițional nu a primit. Ce se poate face in această situație? Ce urmări poate avea faptul că ea nu a știut lucrurile astea?
Ultima modificare: Vineri, 6 Noiembrie 2020
Andy080, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua! unde pot face plangere sau ce organe abilitate trebuie ... Mire P Mire P Buna ziua! Unde pot face plangere sau ce organe abilitate trebuie sa anunt pentru nerespectarea contractului de munca? Baiatul meu este angajat la o ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba si preaviz akyla akyla Buna ziua, Acum o luna, am fost angajata, cu CIM, pe perioada nedeterminata, in care este trecuta o perioada de proba de 90de zile dar si perioada de ... (vezi toată discuția)
Concediata disciplinar Nicoletaaaaaaaa Nicoletaaaaaaaa Buna ziua, dupa 1 an si 4 luni de munca sau gandit cei de la firma respectiva sa imi faca 3 referate disciplinare unul fiindca i-am zis domnului de la paza ... (vezi toată discuția)