avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie

dupa 19 ani de munca,3ani de concediu fara plata si cu un diagnosticul carcinom cervical invaziv la ce tip de pensie am dreptul?
Cel mai recent răspuns: Costinel Burca , Contabil 00:46, 26 Decembrie 2009
Ar trebui sa spuneti si ce varsta aveti , ca sa stim de ce pensie ati putea sa beneficiati .
am 41 de ani(peste 2 luni -42)
Puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta incepand cu februarie 2028, adica la implinirea varstei de 60 ani .

Nu puteti beneficia de pensie anticipata partiala, intrucat nu ati realizat stagiul complet de cotizare cerut de lege.

Puteti beneficia de pensie de invaliditate pentru ca aveti stagiul necesar .

Au dreptul la pensie de invaliditate asiguratii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza:

- accidentelor de munca
- bolilor profesionale si tuberculozei
- bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca

Gradele de invaliditate

1. gradul I, caracterizat prin pierderea totala a capacitatii de munca, a capacitatii de autoservire, de auto-conductie sau de orientare spatiala, invalidul necesitand ingrijire sau supraveghere permanenta din partea altei persoane
2. gradul II, caracterizat prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu posibilitatea invalidului de a se autoservi, de a se autoconduce si de a se orienta spatial, fara ajutorul altei persoane
3. gradul III, caracterizat prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, invalidul putand sa presteze o activitate profesionala

In vederea pensionarii de invaliditate, medicul primar sau medicul specialist pentru afectiunea principal invalidanta, atunci cand apreciaza ca starea de sanatate a persoanei pe care o are in asistenta medicala nu ii permite reluarea activitatii profesionale, in limitele maxime de concediu medical prevazute de lege, cu toate tratamentele medicale recuperatorii aplicate, propune pensionarea de invaliditate, cerand in acest sens avizul cabinetului de expertiza medicala teritoriala.
Medicul expert al asigurarilor sociale avizeaza pensionarea de invaliditate numai daca constata pierderea totala sau a cel putin jumatate din capacitatea de munca, aproband si concediul medical necesar intocmirii formelor de pensionare.

Acte necesare

* Adeverinta de salariat sau carnetul de munca pentru cei care nu vin din activitate;
* Bilete de iesire din spital, precum si alte documente medicale cu analize de laborator recente;
* Copie fisa medicala de la medicul de familie sau medicul specialist;
* Carnetul de asigurari de sanatate;
* Buletinul de identitate;
* Dosar cu sina.

La primirea dosarului medical, medicul expert al asigurarilor sociale verifica daca acesta contine:

1. elementele necesare sustinerii diagnosticul clinic si functional ( forma clinica si stadiul evolutiv al bolii);
2. diagnosticul afectiunilor asociate;
3. informatii suficiente privind ruta profesionala, dreptul la pensie in cazul bolilor obisnuite sau al accidentelor care nu au legatura cu munca;
4. informatii necesare privind data ivirii invaliditatii.


Pentru completarea investigatiilor necesare in cazurile neconcludente, medicul expert al asigurarilor sociale indruma bolnavul sau insotitorul la forul abilitat de lege sau la unitatile sanitare de specialitate, indicand investigatiile ce urmeaza sa fie efectuate. Acestea sunt obligate sa le execute cu prioritate.
Pentru bolnavii psihici sau pentru alte cazuri cu afectiuni grave ori cu o problematica deosebita, lucratorul social efectueaza cercetari de teren (la domiciliu, locul de munca, unitatea sanitara), particularizate la caz, conform obiectivelor stabilite de medicul expert al asigurarilor sociale.
Medicul expert al asigurarilor sociale de la cabinetul de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca, dupa examinarea bolnavului si analizarea dosarului medical, redacteaza concluziile expertizei pe care le inscrie in documentarul medical.

Decizia de incadrare in grad de invaliditate

Dupa stabilirea concluziilor expertizei, medicul expert al asigurarilor sociale se pronunta asupra invaliditatii printr-o decizie intocmita in 4 exemplare (pentru cei care nu provin din munca, in 3 exemplare), care trebuie sa cuprinda:

* diagnosticul clinic complet si ordinea afectiunilor reflectand importanta lor in afectarea capacitatii de munca;
* diagnosticul functional;
* diagnosticul capacitatii de munca si incadrarea (sau neincadrarea) bolnavului intr-un grad de invaliditate;
* cauza invaliditatii: boala obisnuita sau accident de munca (accident asimilat cu accidentul de munca), boala profesionala, dupa caz, accident care nu are legatura cu munca; pentru tuberculoza se va specifica in decizie "TBC" - in toate situatiile se va specifica documentul justificativ;
* data ivirii invaliditatii (cu zi, luna, an);
* termenul de revizuire si valabilitatea deciziei (6-12 luni) sau mentiunea "Nerevizuibil prin afectiune", dupa caz;
* planul de recuperare esalonat pe actiuni si perioada de timp pana la data revizuirii medicale;
* formele si conditiile de munca indicate pentru pensionarii cu gradul III de invaliditate si cazurile respinse.

Programul de recuperare este obligatoriu pentru persoana in cauza si persoanele competente sa il aplice.
Invalidul poate refuza aplicarea unor masuri recuperatorii numai daca acestea i-ar putea periclita viata, facandu-se si dovada in acest sens.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata viorica nicolau viorica nicolau M-am nascut pe 28.09.1955, am 28 ani si 6 luni vechime si vreau sa stiu cand pot iesi anticipat la pensie. Multumesc! (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate magda guran magda guran As vrea sa stiu daca o persoana diagnosticata cu DEPRESIE BIPOLARA CU SINDROM MANIACAL are dreptul la pensia de invaliditate, care este documentatia necesara ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate alexandra ciocioiu alexandra ciocioiu Buna ziua. Am si eu o intrebare legata de acest subiect si anume: mama mea este diagnosticata de 6 ani cu poliartrita reumatoida. Are 46 de ani si a lucrat 20 ... (vezi toată discuția)