Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
Tatal meu a murit acum 4 ani.
As vrea sa renunt la mostenire, dar as vrea si sa vrea sa evit sa ii cunosc sotia si copiii fata in fata la succesiune. Mi s-ar parea ciudat...
mihai9620 a scris:
Tatal meu a murit acum 4 ani.
Nu declarație de renunțare trebuie să dați, aceea se dă în termen de un an de la data decesului:
Art. 1103
Termenul de opţiune succesorală
(1) Dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii.
Declarația pe care trebuie s-o dați e de neacceptare. Au același efect, dar sunt diferite și poate notarul care v-o face nu observă data decesului, dar cel la care se dezbate succesiunea vede că nu e declarația corectă și vă pune s-o refaceți.
Art. 1111
Declaraţia de neacceptare
Succesibilul care intenţionează să îndeplinească un act ce poate avea semnificaţia acceptării moştenirii, dar care doreşte ca prin aceasta să nu fie considerat acceptant, trebuie să dea în acest sens, anterior îndeplinirii actului, o declaraţie autentică notarială.
Au același efect, dar sunt diferite și poate notarul care v-o face nu observă data decesului, dar cel la care se dezbate succesiunea vede că nu e declarația corectă și vă pune s-o refaceți.
Cand redactezi o declarație este imposibil să nu observi data decesului.
Am cumparat un spatiu comercial ca persoana fizica, de la o persoana juridica(SRL) cu contract de vanzare cumparare la notar public, acum o luna.
Dupa o luna de zile de la cumparare ma suna notarul si ma anunta ca imobilul este notat in CF cu un proces pe rol, asupra terenului de sub imobil, dinainte ca eu sa il cumpar.
Si imi spune ca desi era notat in CF , el nu a vazut.