avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Greseala notar. Cu sau fara intentie. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Greseala notar. Cu sau fara intentie.

Am cumparat un spatiu comercial ca persoana fizica, de la o persoana juridica(SRL) cu contract de vanzare cumparare la notar public, acum o luna.
Dupa o luna de zile de la cumparare ma suna notarul si ma anunta ca imobilul este notat in CF cu un proces pe rol, asupra terenului de sub imobil, dinainte ca eu sa il cumpar.
Si imi spune ca desi era notat in CF , el nu a vazut.
Ce fac acum?
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 05:49, 11 Noiembrie 2020
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce fac acum?

l-ati intrebat si pe el, pe notar ?

Art. 1258

Repararea prejudiciului în cazul nulităţii contractului încheiat în formă autentică

În cazul anulării sau constatării nulităţii contractului încheiat în formă autentică pentru o cauză de nulitate a cărei existenţă rezultă din însuşi textul contractului, partea prejudiciată poate cere obligarea notarului public la repararea prejudiciilor suferite, în condiţiile răspunderii civile delictuale pentru fapta proprie.


Detalii: [ link extern ]

ar trebui sa mergeti cu actul la un avocat.
1.Ori dovediti reaua credinta pentru dol.Este clar ca notarul(specialistul in CF-uri :)), aia este treaba lui sa se uite in CF si sa treasca in contractul de vanzare datele ) trebuiau sa cunoasca faptul ca imobilul era in litigiu.Cereti anularea pentru dol puteti solicita si daune daca se admite actiunea.
2.Puteti merge pe viciu ascuns.Obligația de garanție contra viciilor însemnă că vânzătorul trebuie să asigure cumpărătorului folosința utilă a lucrului. Potrivit art. 1707 alin. 1 C. civ., vânzătorul garantează cumpărătorul contra oricăror vicii ascunse care fac bunul vândut impropriu întrebuințării la care este destinat sau care îi micșorează în asemenea măsură întrebuințarea sau valoarea încât, dacă le-ar fi cunoscut, cumpărătorul nu ar fi cumpărat sau ar fi dat un preț mai mic.
3.Partea care, la momentul încheierii contractului, se afla într-o eroare esențială poate cere anularea acestuia, dacă cealaltă parte știa sau, după caz, trebuia să știe că faptul asupra căruia a purtat eroarea era esențial pentru încheierea contractului.Art.1207(evident ca persoana juridica stia ca este intr-un proces cu privire la imobilul vandut)

Aveti ut supra 3 variante .In functie de datele particulare are spetei, avocatul ales va opta pentru cea mai favorabila varianta pentru dumneavoastra.
Speta este destul de usoara, aveti nevoie de un avocat mediocru(nu investiti sume colosale in onorarii ) care sa solicite anularea vanzarii prin constatarea nulitatii pentru unu dintre viciile de consimtamant.

Succes!
Vanzarea unui drept ligios nu presupune automat nulitatea contractului de vanzare cumparare.Nu consider ca este varianta cea mai eficienta.
E greu de crezut ca notarul n-a vazut, dar e foarte plauzibil sa fi fost ajutat sa nu vada. E plina lumea de escroci, white collar, contactati un avocat si faceti-i plangere penala notarului!
Acum cativa ani complicii notarilor au vrut sa le indulceasca viata, care oricum nu e amara!
Citez din decizia nr. 582/2016 a ccr

“Notarul public nu poate fi asimilat funcţionarului public din punct de vedere al răspunderii penale pentru deciziile şi activitatea organizatorică şi administrativă depusă la biroul notarial şi în cadrul celorlalte structuri ale organizaţiei notariale.”

Curtea a considerat că, dacă astfel de fapte nu ar fi descurajate prin mijloacele dreptului penal, efectele create ar conduce la încălcarea valorilor fundamentale, ocrotite de Codul penal, valori de rang constituţional, precum statul de drept, democraţia, respectarea Constituţiei şi a legilor, care sunt consacrate la art. 1 alin. (3) şi (5) din Legea fundamentală ca valori supreme.
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autentificarea unui antecontract de vanzare-cumparare vickm vickm Este obligatoriu sa merg la notar pt autentificarea unui antecontract de vanzare-cumparare? Daca nu este obligatoriu care ar fi avantajele? Ce taxe se ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare DanyD DanyD 1. Care este perioada maxima care poate fi trecuta in acest antecontract de v-c, pana la care se poate plati si cea de-a doua rata ptr. a putea perfecta apoi ... (vezi toată discuția)
Intabulare carte funciara ContSters9695 ContSters9695 In cazul in care s-a incheiat un contract de vanzare-cumparare care are ca obiect o constructie, nu si terenul, iar contractul e certificat de avocat, pentru ... (vezi toată discuția)