avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Telemunca obligatorie pentru toate firmele, nu doar ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Telemunca obligatorie pentru toate firmele, nu doar peste 50 angajati?

Articolele de pe Avocatnet.ro vorbesc despre obligativitatea firmelor cu peste 50 de salariati de a trece pe telemunca daca specificul o permite.
Insa Legea 55 - OUG 192 nu "leaga" obligatia de a trece la telemunca de numarul de angajati. Sunt articole distincte:
ART. 17
Pe durata stării de alertă, angajatorii dispun munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, acolo unde specificul activităţii permite, cu respectarea prevederilor Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă.
ART. 21
Pe durata stării de alertă, prin derogare de la prevederile art. 118 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, angajatorii din sistemul privat, autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi regiile autonome, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu un număr mai mare de 50 de salariaţi, organizează programul de lucru astfel încât personalul să fie împărţit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin o oră.

Asadar, de unde concluzia ca doar societatile cu peste 50 de angajati ar avea aceasta obligatie?
Cel mai recent răspuns: DianaNegoescu , utilizator 14:31, 12 Noiembrie 2020
Nu știu exact la care articol face referiere (articolul de pe site adică), dar din coroborarea textelor îmi reiese că este obligatorie pentru toți angajatorii să instituie telemuncă (acolo unde specificul activității permite). Dacă specificul activității tale nu permite, atunci nu este obligatori. Dacă, însă, specificul activității nu-i permite să instituie telemunca și există peste 50 de angajați în unitatea respectivă, atunci trebuie să se organizeze programul pe grupe (decalat) pentru angajații săi. Cu alte cuvinte, niște măsuri trebuie să ia angajatorul respectiv ca să minimizeze riscurile de infectare pentru angajați și alte persoane, dacă nu este posibilă telemunca, atunci să decaleze programul.

Dar regula este telemunca pentru toate unitățile, acolo unde este posibil.
Este o concluzie eronata ... cred ca se refera la organizarea programului de lucru.
Ultima modificare: Joi, 12 Noiembrie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
Si eu inteleg din lege ca obligatia de a trece la telemunca este pentru toate unitățile, acolo unde este posibil.

Insa citind pe Avocatnet ca :
"În condițiile evoluției epidemiei COVID-19 la noi în țară, Guvernul a decis săptămâna trecută să reitereze necesitatea trecerii la telemuncă, iar pentru firmele și instituțiile publice cu peste 50 de angajați, să facă obligatorie trecerea la telemuncă, în măsura în care se poate, ori, altfel, să se treacă la un program decalat...."
aparent se intelege ca obligatia de a trece la telemunca se instituie doar pentru firmele cu peste 50 angajati, ceea ce mi se pare a fi o concluzie eronata (asa cum spune si dl Cornel Vasile).

Or, dincolo de telemunca (aplicabila "erga omnes", nu doar celor cu mai mult de 50 salariati), pentru firmele cu peste 50 angajati apare in plus obligatia organizarii turelor cu decalaj intre ele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, un profesor a refuzat semnarea actului adițional/acord ... Lidia Baroi Lidia Baroi Buna ziua, Un profesor a refuzat semnarea actului adițional/acord privind telemunca, dar desfășoară orele on-line de acasă. Are dreptul acesta? Să ... (vezi toată discuția)
Modalitatea de acordare a zilelor libere , potrivit legii nr.19/2020 Cornel  Vasile Cornel Vasile Prin actele normative emise,[b] Legea nr.19/2020,OUG nr.30/2020 ,respectiv HG 217/2020[/b], s-a decis ca, zilele libere se acordă doar \"după epuizarea ... (vezi toată discuția)
Refuz semnare act adițional, schimbare cm mihai lupu mihai lupu Bună ziua, datele problemei: - contract de munca la domiciliu - Firma vrea sa schimbe tipul contractului la domiciliu în contract de munca cu clauza de ... (vezi toată discuția)