avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Conform Codului de procedura penala raportul de ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Conform Codului de procedura penala raportul de expertiza se ...

Conform Codului de procedura penala raportul de expertiza se depune la Parchet, Instanta, etc. intr-un singur exemplar. Cate exemplare de raport se intocmesc daca sunt mai multi experti in dosar ? Cine suporta costurile de multiplicare a raportului, daca este cazul ? Exista o baza legala pentru acest lucru ? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mlautaru , utilizator 15:22, 15 Noiembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
La parchet si la politia judiciara se depune un singur exemplar. La instanta se depun atatea explare cate parti sunt in dosar plus un exemplar pentru instanta.
Costurile sunt suportate initial, de catre expert. Acesta are posibilitatea sa deduca costurile o data cu cheltuieile efectuate pentru realizarea expertizei si redactarea raportului de expertiza. O data cu raportul de expertiza se depune si decont de cheltuieli insotit de facturi, chitante, etc.
Ambele documente se aproba de catre instanta de judecata.
OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara mentioneaza:
-art. 22
(1) Raportul de expertiză sau suplimentul la raportul de expertiză, însoţit de nota de evaluare a onorariului şi, dacă este cazul, de decontul cheltuielilor de transport, cazare, diurnă sau al altor cheltuieli ocazionate de efectuarea expertizei şi în strânsă legătură cu aceasta, se depune la organul cu atribuţii jurisdicţionale care a încuviinţat expertiza.
(2) La termenul la care se pronunţă asupra raportului de expertiză sau, după caz, asupra suplimentului la raport, depus de expertul tehnic judiciar numit, organul cu atribuţii jurisdicţionale care a dispus efectuarea expertizei se pronunţă şi asupra sumei definitive solicitate de către expert, înştiinţând biroul local pentru expertize tehnice judiciare despre suma definitivă aprobată la plată expertului.
(3) La termenul prevăzut la alin. (2), organul cu atribuţii jurisdicţionale înştiinţează partea despre suma rămasă de plată şi pune în vedere acesteia să efectueze plata în contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare în termen de 5 zile de la înştiinţare.
-art. 23
(1) Onorariul definitiv pentru expertiza tehnică judiciară se stabileşte de organul care a dispus efectuarea expertizei, în funcţie de complexitatea lucrării, de volumul de lucru depus şi de gradul profesional ori ştiinţific al expertului sau al specialistului.
(2) Plata onorariului şi a cheltuielilor solicitate prin decont, cuvenite expertului tehnic judiciar numit de către organele de urmărire penală, instanţele judecătoreşti sau alte organe cu atribuţii jurisdicţionale în condiţiile art. 17, pentru efectuarea expertizei, se efectuează numai prin biroul local pentru expertize tehnice judiciare.
Multumesc, dar expertul sau expertii nu trebuie sa aiba un exmplar al raportului pe care si-l insusesc ? La acest lucru m-am referit cand am spus de multiplicarea raportului. Mi se imputa faptul ca intr-o expertiza am multiplicat un exemplar pentru mine. Expertul parte in expertiza in dosar penal nu trebuie sa aiba un exemplar al raportului ? Adica imi asum ceva pe care semnez si nu trebuie sa am proba pentru care mi-am asumat raspunderea?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este normal sa aveti cate un expl. dvs. si expertul parte.
Nu va numara nimeni paginile, iar bonul fiscal pe care il depuneti la decont este pe total pagini xerox.
Multumesc. Apreciez informatiile pe care mi le-ati furnizat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebari legate de activitatea de expertiza tehnica Crios339 Crios339 Am unele intrebari legate de activitatea de expertiza tehnica: 1. exista prevazut undeva in legislatie dreptul expertului la o zi libera (de la locul de ... (vezi toată discuția)
Stabilire onorariu expertiza judiciara Gadjo Gadjo Care este procedura/ cadrul legal prin care un expert tehnic judiciar solicita/stabileste onorariul intr-un dosar penal in care a fost numit de organele de ... (vezi toată discuția)
Reclamantul nu achita onorariul expertului ancabanciu ancabanciu Buna ziua. Daca intr-un proces reclamantul care a cerut expertiza contabila nu o achita , tot cere termen pentru a achita si expertii nu depun expertiya ce pot ... (vezi toată discuția)