avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua!
Problema mea este urmatoarea: tata si mama detin un imobil pe numele la amandoi.Tatal meu a decedat anul acesta,iar sora mea vrea sa dezbatem succesiunea pentru ca mama sa-i cedeze partea ,ei.Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Ce cota parte vom avea eu ,mama si sora mea?
2. Mama poate sa-i cedeze partea ei + partea care-i revine din partea tatalui meu?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 09:49, 27 Decembrie 2009
Mama dvs. va avea 5/8.
Dvs. si sora 3/8.
Mama nu poate renunta in favoarea surorii, daca renunta, partea respectiva va revine la amandoua surorile. Daca vrea totusi sa ii dea partea ei surorii, poate sa o faca dupa dezbaterea sucesiunii ( prin donatie, vanzare-cump. etc.)
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Decembrie 2009
Ana-Maria Dutescu, Avocat
In cazul in care se dezbate succesiunea si mama renunta atunci partea care i se cuvenea ei de la tatal dvs , respectiv 1/8 , se va imparti intre dvs si sora dvs, mama ramanand cu partea ei de 1/2 din imobil.
Daca insa se dezbate succesiunea si mama accepta , atunci impartirea se va face exact cum v-a spus Adutescu!B-) Ulterior , mama dvs poate sa ii vanda partea ei de 5/8 sorei dvs , ramanand dvs cu 3/16 si sora dvs cu 13/16 din imobil!:)
La dezbaterea succesiunii tatalui dv., succesibili sunt: sotia supravietuitoare cu o cota de 1/8 din imobil si copiii defunctului cu o cota de 3/8, adica fiecare dintre copii va avea cota de 3/16, iar sotia supravietuitoare cota de 10/16 din imobil.
1. Daca sotia supravietuitoare nu accepta succesiunea dupa defunct, atunci cota sa de 1/8 din imobil va fi culeasa de ceilalti succesibili care vor accepta mostenirea, devenind astfel mostenitori ai defunctului. Astfel, fiecare descendent va obtine o cota de 1/4 din imobil.
2. Daca sotia supravietuitoare doreste ca partea sa ce i-ar reveni din succesiune sa o instraineze unuia dintre copii, trebuie mai intai sa accepte succesiunea dupa defunct si cota sa obtinuta prin mostenire de 10/16 din imobil sa o instraineze prin oricare forma prevazuta de lege: donatie, vanzare etc.
Mama, de asemenea, independent de cota ce ar obtine-o prin mostenire, poate sa instraineze oricui doreste, chiar si unuia dintre copiii sai, cota sa de 1/2 din imobil ce-i apartine ca urmare a incetarii comunitatii de bunuri ale sotilor prin decesul sotului sau. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru un contract de comodat e deajuns semnatura unui parinte ori e necesara si cea a fratilor? salutare comunitate! doresc sa inchei un contract de comodat ... Claudiu007 Claudiu007 Salutare comunitate! Doresc sa inchei un contract de comodat ca reprezentant al unei firme pe care vreau sa o infiintez cu unul din parinti, fiindca ... (vezi toată discuția)
Grad de rudenie ,in vederea succesiuni. mariancristielena mariancristielena Buna ziua,o intrebare la dvs daca puteti sa ma ajutati.Tatal meu a decedat,Tata a avut 6 frati ( 3 frati si 3 surori )nici unul nu mai traiesc.Una dintre sora ... (vezi toată discuția)
Un fel de mostenire romica.b romica.b sotia mea are o sora si impreuna mai au doi frati de tata . In urma cu 13ani tatal lor a murit , iar acum doi ani a murit si mama fetelor. Nu sa facut ... (vezi toată discuția)