Nu, nu e vorba de neplata ci doar de o defectiune sau robinet uitat deschis!
Asadar in ziua de Craciun, mergi ca omul sa te speli pe fata.....si nici apa calda nici rece...cum si bebelusul trebuia spalat (ceva mai des decat un matur , avand doar 3.5 luni) pleci prin "condominium" si afli candid de la presedintele de bloc (o doamna cu gura invers proportionala cu creierul) ca vecinul de la 1 a uitat apa deschisa si a plecat in vacanta de Craciun (posibil si de revelion) si sper sa nu fi emigrat.
Numarul de telefon nu il au.
Au trecut 4 zile de atunci, vecinul nu s-a intors si noi nu avem apa!
Ce e de facut, adica pentru unii care s-au spalat la botez , eu trebuie sa sufar ?
A fost oprita si apa calda si rece pe motiv " Nu stiam care curge in apartament" si asa ca ,,,,
Copilul a ramas fara hainute... si eu sper ca o sa ma mut la casa.
Se poate trage o singura concluzie: locatarii deopotriva cu administratia sa aiba o evidenta a numerelor de telefon unde sa fie anuntat fie el (locatarul), fie o persoana din anturajul acestuia la caz de necesitate daca pleaca din apartament pe o perioada mai lunga.
Dupa ce am trecut si noi, ca asociatie, prin situatii similare am incercat sa facem o asemenea lista cu numere de telefon. Unele, s-a dovedit in timp, au fost date-n "doru' lelii", fie si-au schimbat telefonul si chiar intamplandu-se nefericirea, nu am avut cu cine vorbi, ca nu mai era valabil.
Deci nu e suficient de facut o asemenea lista, ci si de actualizat.
In momentul in care ceream numarul de telefon unii erau putin incurcati, mai nevrand sa-l dea. I-am informat ca in caz de inundatie, explozie, incendiu....trebuie sa stim de unde sa-i luam. Am avut surpriza sa vad oameni surprinsi ca nu "s-au gandit la asta!!!!" ...:)
Da, numai ca trebuie sa intelegeti ca o inundatie nu e acelasi lucru cu un incendiu.
La incendiu intervine ISU, pe cand la caz de inundatie se opreste apa din subsol de catre administrator...nu poti sparge usa vecinului, nici macar cu politia.
Deci nu e dublu standard, sunt situatii diferite si alti intervenieti.
Poate ca apeland la ISU, ca si in caz de incendiu, acestia ar putea forta usa.
Incercati sa luati legatura cu ei sa vedeti ce va spun, ce va sfatuiesc.
Daca nu gasiti o solutie sau o cale de a anunta proprietarul, nu va ramane decat sa faceti o comisie cat mai numeroasa formata din vecini, membri ai comitetului, presedinte, administrator, instalator si fortati usa. Faceti un proces verbal cu ce defectiune s-a descoperit acolo. Remediati defectiunea, inlocuiti Yala cu una noua si-ncuiati usa. Asa puteti avea apa in cateva ore. Cand vine proprietarul acasa ar trebui sa va multumeasca pentru ca nu i s-a distrus apartamentul si o sa plateasca ceea ce ati cheltuit legal, oficial prin asociatie.
Am aflat astazi numarul de telefon al proprietarului (daca ar fi discutat, aflam mai devreme).
Este plecat din localitate, l-am anuntat, acum sincer sper ca o sa se intoarca maine.
Oricum situatia mi se pare aberanta, privezi 30 de suflete de apa calda si rece,, toaleta (caram apa cu ligheanul de la bucatarie) , ne chinuim sa spalam bebelusul (doar o data in zi) si nu exista nici o solutie legala.
E ca si cum ai inchiria o camera de hotel si te ar mai caza cu cineva cu toate ca ai platit single si respectivul mai si pute!
Va multumesc si cat pot de repede , va astept la mine la curte (o sa incerc sa fiu independent fata de utilitati)!=D>