avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata dividendelor in Romania, primite de la o firma ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata dividendelor in Romania, primite de la o firma din Estonia ...

Plata dividendelor in Romania, primite de la o firma din Estonia (infiintata prin programul de e-residency) unde patronul ei locuieste in Romania.

Buna ziua! As avea cateva intrebari legate de acest subiect si imi cer scuze daca nu am reusit sa fiu suficient de concis:

1. Persoana (fizica) din Romania care primeste dividende de la firma sa din Estonia mai este obligata sa le plateasca si in Romania, din moment ce ele au fost platite deja in Estonia (20% cota de impozitare acolo)?

2. Fiind e-resident, patronul (care locuieste in Romania) isi poate imparti venitul in salariu de angajat (80% din suma) si salariu de membru in consiliul companiei (20% din suma). Salariu de membru in consiliul este impozitat in Estonia cu 66% (taxe+contributii sociale etc), dar cel de angajat, nu. In momentul in care isi vireaza banii, el trebuie sa faca doua tranzactii, unul cu cel al salariului de angajat si al doilea cu cel de membru in consiliu. Intrebarile mele sunt:
a) Patronu, care locuieste in Romania trebuie sa plateasca impozit pe dividente pe venitul din salariu de angajat (80%) din moment ce aceasta suma nu a fost impozitata in Estonia?
b) Sau acesta nu mai este obligat sa plateasca nimic in Romania deoarece acel impozit platit pentru venitul de angajat in consiliu reprezinta aproximativ 13% din venitul total obtinut (80%+20%) si astfel este mai mare decat impozitul pe dividente de 5% din Romania?
c) Sau care sunt taxele pe care trebuie sa le plateasca in Romania ?

3. La o afacere din Romania se platesc contributii sociale (de ex 10%) daca suma dividendelor trece de cele 12 salarii medii ? Daca da, este nevoie sa se plateasca aceste contributii si pentru dividendele obtinute de la firma din Estonia daca, la fel, suma depaseste acest platou?

Multumesc frumos!
Ultima modificare: Vineri, 27 Noiembrie 2020
marianpop445, utilizator

Alte discuții în legătură

Dividende - impozit szleventee szleventee Buna, Am inteles ca intr-o firma platitoare de impozit pe venit, in total dividendelor se aplica un impozit de 2%(imp. venit)+16%(imp. dividende). Este ... (vezi toată discuția)
Doresc sa investest la bvb prin srl tkdtudor tkdtudor Buna ziua Doresc sa investest la BVB prin SRL si am cateva intrebari 1.in momentul in care fac transferul de bani din firma pe platforma de tranzactionare se ... (vezi toată discuția)
Impozit microintreprindere 2015 vs 2016 Sorin Sorin Sorin Sorin Buna seara, Incerc sa inteleg modul de impozitare pentru microintreprinderi insa sunt inca in ceata. Vreau sa imi spuneti cotele de impozitare pentru 2015 si ... (vezi toată discuția)