avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Stagiatura
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Stagiatura

As vrea sa aflu parerea dvs. apropo de "pozitia" avocatului stagiar raportat la prevederile art. 22 din Lg. 51/1995.
O sa-l citez eu aici ca sa stim despre ce discutam "Avocatul stagiar poate pune concluzii numai la judecatorie si poate asista ori reprezenta partea la organele si institutiile prevazute la art. 3".

La baroul unde voi profesa incepand cu 1 ianuarie (se pare ca si instanta din acelasi judet are parerea asta) exista opinia cum ca stagiarul nici macar nu poate intra la Tribunal. Nu mai vorbesc de Curtea de Apel. Pur si simplu inteleg ca stagiarii nu sunt primiti la Tribunal. Iar daca vreunul din colegi ii vede profesand la Tribunal, exista sanse majore sa li se faca o sesizare la Barou.

In opinia mea, este total eronat. Din continutul articolului sus mentionat rezulta cu claritate: nu pot pune concluzii la Tribunal (de acord) dar pot asista si reprezenta partea la orice instanta. Mie mi se pare ca pot profesa la orice instanta cu mentiunea ca pun concluzii orale doar la judecatorie. Perfect de acord, la celelalte instante le voi depune in scris.

Voi ce parere aveti?
Ultima modificare: Luni, 28 Decembrie 2009
Elena Anghelescu, Avocat
Cel mai recent răspuns: Elena Anghelescu , Avocat 09:19, 31 Decembrie 2009
:) In text nu apare o distinctie de genul asta. Cum ca as avea voie sa calc doar la Registratura/arhiva.
Revenind:) Dupa parerea mea pot intra si face aproape totul in fata unui Tribunal, a unei CA ori chiar a ICCJ (a depune intampinare, a amana cauza, a propune probe, a administra probe, a formula eventual obiectiuni la o expertiza, a formula diverse cereri in fata instantei, etc). Da, cred totusi ca nu pot sustine o exceptie (nu-i nimic, voi depune concluzii scrise pe exceptie) si evident, nu pot pune concluzii in faza de judecata (iarasi nu e o drama, le pot depune in scris).

Nu vreau sa abordez vreo atitudine de "gica contra" si sa fac ceva ce nu e permis :). Vreau doar sa stiu care e interpretarea corecta.
Pentru ca eu am auzit ceva de genul "nu ai voie sa intri la Tribunal." Imperativ. Serios? Dar de ce? E minat?
avand in vedere ca esti om , poti intra oriunde nu este restrictionat accesul oamenilor, in salile de judecata nu exista o astfel de restrictie, in ceea ce priveste "apararea de succes si nu cea de duzina" aceasta nu se poate realiza numai prin concluzii scrise. Revin, te poti bucura de orice in stagiatura tr doar sa fi ( descurcaret/a). Peste ceva timp tu iti vei da cel mai bun raspuns la intrebarea ta. Sarbatori fericite.
Da, iti dau dreptate legat de concluziile scrise si doar atat.
Ma interesa pur si simplu daca e corect punctul de vedere. Din fericire, am posibilitatea unei "echipe" in care as putea fi substituita cu succes de un avocat definitiv la concluziile pe fond, deci nu ar fi prejudiciate cu nimic interesele unui eventual client pe care l-as putea avea in fata unei instante superioare.
Doar mi se parea extrem de eronat punctul de vedere impartasit de multi cum ca un stagiar "nu are voie" sa faca NIMIC in fata unei alte instante decat judecatoria.

Sarbatori fericite si tie. Si multumesc ca ti-ai exprimat punctul de vedere pe subiectul asta.
Si totusi principiul drepturilor castigate unde este?:))
Eu sunt de parere ca oricand il poti invoca, si cu succes, daca isi doreste cineva sa te sanctioneze disciplinar: tu ca profesionist aveai drept de reprezentare pana in luna decembrie in fata instantelor interne de orice grad, inclusiv Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Nu exista temei care sa justifice pierderea acestui drept de reprezentare incepand cu 1 ianuarie. De ce te-ar retrograda cineva?:((
Practic nu cred ca va observa cineva ca tu esti stagiara cand pledezi, pentru ca esti familiarizata cu instanta...sunt obisnuiti deja cu tine, nu esti o figura noua;)
Oricum, regula din statut este doar in privinta concluziilor orale, si nu are nimeni puterea sa adauge la lege si sa extinda restrictia si la concluziile scrise sau la actele si reprezentarea premergatoare solutionarii cauzei.
:) Mersi Diana.
Stii ce-mi vor spune? Ca m-am "retrogradat" singura in momentul cand am decis sa particip la un examen pentru avocati stagiari. De altfel cam asta a fost si raspunsul oficial al UNBR la solicitarea mea. "In momentul in care ati decis sa participati la examenul din septembrie organizat exclusiv pentru dobandirea calitatii de avocat stagiar, ati renuntat de bunavoie la privilegiile oferite de vechimea dvs. si de statutul de consilier juridic definitiv"...Serios?

Ma bucur sa vad ca majoritatea dintre voi imi impartasesc punctul de vedere. Ma gandesc ca, preventiv, sa solicit si un punct de vedere oficial al UNBR-ului pe tema articolului asta. O intepretare. Pentru ca...simt ca voi avea probleme in practica. Stiu despre ce vorbesc din pacate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuzul clientului la avocat. client care nu doreste substituirea avocatului in fata instantei penale.refuzul clientului CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Exista jurisprudenta conform careia clientul care refuza ca avocatul angajat sa fie substituit sa determine amanarea cauzei pe incalcarea dreptului la ... (vezi toată discuția)
Presedintele asociatiei "avocatul" asociatiei ? mireaion mireaion Presedintele asociatiei de proprietari poate fi reprezentant legal intr-un proces (sa puna intrebari martorilor) ?. Daca da, e nevoie sa se indeplineasca ceva ... (vezi toată discuția)
Avocat stagiar, cereri tribunal si curte de apel anamaria2014 anamaria2014 Potrivit legii si statutului profesiei de avocat, stagiarul nu poate pune concluzii decat la judecatorie. Dar intrebarea mea este daca stagiarul poate formula ... (vezi toată discuția)