avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Buna ziua, am si eu o nelamurire. Un domn a fost ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Buna ziua, am si eu o nelamurire. Un domn a fost conamndat la ...

Buna ziua, am si eu o nelamurire.
Un domn a fost conamndat la cateva luni de inchisoare cu suspendare in 2012. Termenul de incercare fiind de 2 ani si jumate.
Acest domn a comis din nou o infractiune asemanatoare in termenul de incercare DAR a fost descoperita dupa 2015, cand termenul de incercare expirase deja.
Am 3 intrebari:
1. Se considera recidiva daca fapta a fost descoperita dupa termenul de incercare?
2. Se mai poate aplica la noua condamnare inchisioare cu suspendare sau o sa fie doar cu executare in acest caz?
3. In cazul in care nu se mai poate aplica inchisoare cu suspendare, este totusi posibila executarea pedepsiei la domiciliu?
Multumesc
Ultima modificare: Marți, 1 Decembrie 2020
noname2007, utilizator
Cel mai recent răspuns: noname2007 , utilizator 14:46, 5 Decembrie 2020
1. Daca termenul de incercare a expirat, se considera reabilitat de drept la implinirea termenului de reabilitare, iar daca cea de-a doua fapta a fost descoperita dupa ce a expirat termenul, se va aplica, in cazul in care va fi gasit vinovat, o pedeapsa pt. cea de-a doua fapta. Deci nu vorbim despre recidiva.
2. E posibila stabilirea unei pedepse cu suspendare sau chiar stabilirea unei pedepse printr-o hotarare care sa nu presupuna condamnarea, cum e mecanismul amanarii aplicarii pedepsei (in functie de ce fapta e vorba, limite de pedeapsa s.a.).
3. Legislatia in vigoare nu prevede, in cazul pedepsei constand in inchisoare cu executare, executarea la domiciliu a pedepsei. Ce se poate executa la domiciliu este masura preventiva a arestului la domiciliu, nu o pedeapsa stabilita prin hotararea de condamnare.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Decembrie 2020
Duca Oana, Avocat
Multumesc frumos.
Deci chiar daca se poate demonstra ca a doua infractiune s-a comis inainte de perioada de incercare sa expire, faptul ca a fost descoperita DUPA termenul de incercare o va face sa NU se considera recidiva ci sa fie judecata separat in limite normale.
Nu e nici recidiva, pt. ca s-a reabilitat, nici nu se revoca suspendarea anterioara.
Dar sa fie asa, descoperita dupa expirarea termenului de incercare.
este pt dosarul avea data cu 1 an mai tarziu dupa reabilitare iar suspectul a fost chemat la audieri peste inca 2 ani, el abia atunci afland.
Multumesc, asta e tot ce voiam sa stiu, o zi buna
redeschid subiectul pt ca cineva din domeniu contrazice aceasta parere.
Si anume mi-a spus ca desi nu se revoca suspendarea pedepei , tot se considera recidiva pt ca fapta s-a intamplat in termenul de incercare chiar daca ea a fost descoperita ulterior,
art. 41

(1) Există recidivă când, după rămânerea definitivă a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii mai mare de un an și până la reabilitare sau împlinirea termenului de reabilitare, condamnatul săvârșește din nou o infracțiune cu intenție sau cu intenție depășită, pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de un an sau mai mare.

Eu din cate vad aici nu se specifica daca fapta este descoperita dupa termenul de reabilitare, scrie ca daca e facuta in termenul de realibilate se considera recidiva.

Deci pana la urma care este adevarul?
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Decembrie 2020
noname2007, utilizator

Alte discuții în legătură

Arestare sau tot suspendare? Imparatul Imparatul Varul meu a fost condamnat la 6 luni cu suspendare pt. o infractiune cu intentie, dupa vechiul cod penal. I s-a stabilit un termen de incercare, care inca nu ... (vezi toată discuția)
Grațierea celor care au două pedepse contopite Rich.Gang Rich.Gang Va salut ! Am o intrebare legată de grațiere. Am o rudă la închisoare . Deci el a avut o pedeapsă cu suspendare ( nu a mai făcut închisoare ) și in ... (vezi toată discuția)
Conducere sub influenta substantelor gigman11 gigman11 Buna ziua,o nelamurire as avea si sper sa ma puteti lamuri.Am fost depistat conducand sub influenta cannabisului.Nelamurirea mea este, am avut o condamnare cu ... (vezi toată discuția)