avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Am fost înșelat de către arhitect pentru a ma ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Am fost înșelat de către arhitect pentru a ma convinge sa semnez contractul.


De ce spun ca am fost înșelat? deoarece inainte de a semna, am fost mințit in scris ca va respecta bugetul de 15.000 euro, ulterior de 18 - 19.000 euro pentru un apartament de 2 camere, 54 mp.

Iar după ce am semnat contractul (in care nu scrie nimic despre buget) arhitectul a făcut multe comenzi in numele meu si mă mintea in scris ca daca le achit el respectă bugetul.



Menționez ca nu înlocuim parchetul, am deja mobilierul de bucătărie si vine doar completat, vine refăcuta baia, înlocuită gresia din balcon si realizat la comanda mobilierul pentru dormitor, hol si living.

Eu nu am adăugat corpuri de mobilier fata de ce am stabilit in suma inițială de 15.000 euro, nu am cerut o anume gresie/faianță, nu am adăugat modificări in apartament care sa justifice o creștere a costului pentru firma de construcții.

Toate comenzile la furnizori au fost făcute de către arhitect folosind datele mele din buletin, ulterior primeam de la arhitect pe whatsapp factura sa o achit DAR eu înainte sa le plătesc il întrebam in scris daca respectă bugetul si de fiecare data răspunsul era ca da si ca pot sa o achit.

În momentul in care am fost anunțat de către arhitect că firma de construcții costă 10.000 euro, am ajuns sa ne certăm iar arhitectul a vorbit cu constructorul să realizeze aceleași lucrări in apartament dar cu 5.200 euro (ulterior am aflat de la constructor ca ei când s-au înțeles pentru 10.000 euro constructorul trebuia sa ii dea arhitectului 10%).

Cu toate ca eu nu am adăugat nimic la corpurile de mobilier convenite in bugetul de 15.000 euro înainte sa semnam contractul, arhitectul ulterior a proiectat un mobilier pentru care a primit cotații de preț de 20.000 euro (fără costul canapelei si al patului) si așa am ajuns in acest moment ca dansul sa-mi transmită in scris un cost total de peste 38.000 euro.

Pentru placarea pereților din baie arhitectul a comandat in numele meu placi ceramice de 2,7 m, placi ce sunt imposibil de transportat pana pana in apartament. Din cauza dimensiunii nici in apartament nu se pot manevra pentru a fi transportate la baie, cu toate ca arhitectul înainte de a face comanda pentru plăcile ceramice a realizat relevarea/măsurătorile in apartament si știa de ce spațiu dispune.

Separat de faptul ca nu se pot transport plăcile ceramice pana la apartament, constructorul spune că este imposibil sa placheze cu plăcile de 2,7 m conform schiței stereotomiei băii furnizată de către arhitect.
Cu toate ca arhitectul a dat comanda pentru o baterie îngropată in perete, constructorul a primit stereotomia băii fără bateria îngropată, pe schiță nu apare nici ca, constructorul trebuie sa realizeze modificările pentru un vas wc suspendat cu toate ca arhitectul este cel care a dat comanda pentru vasul wc.

Arhitectul a furnizat constructorului schițe pentru electrice ce se bat cap in cap.

A dat la ofertare un mobilier proiectat greșit, un corp de mobilier blochează gura pentru aerul condiționat (aerul condiționat nu se poate muta deoarece toata tubulatura AC este integrata in perete de către dezvoltatorul blocului si nu se pot face modificări). Pe schița mobilierului scrie ca în dulapul din hol vin integrate o mașina de spălat rufe si un uscător, dar ulterior am descoperit ca arhitectul a proiectat dulapul prea mic si nu încap mașina și uscătorul).
A prevăzut prize noi in spate la corpuri de mobilier si nu pot sa am acces la ele decât daca trag mobilierul de fiecare data.

Pentru perdele/draperii, am primit de la arhitect un nr de telefon iar când l-am întrebat daca doamna respectiva știe despre ce este vorba a spus ca nu, ca nu a vorbit deloc cu ea.

În contractul cu arhitectul scrie ca se înlocuiește gresia de pe balcon dar arhitectul nu s-a mai ocupat, nu a propun un model si a ajuns constructorul sa meargă el la magazine si sa caute modele de gresie.

Si multe alte greșeli de proiectare făcute de către arhitect.

In acest moment apartamentul este un șantier, constructorul nu poate lucra, a spart deja toata baia dar este imposibil sa respecte stereotomia băii furnizata de către arhitect cu placile de 2,7 m.

Pentru mobilier nu am dat încă comanda.

Suma maxima de care dispun este 25.000 euro dar nu 38.000 euro.

Pot sa ii fac plângere penala pentru înșelăciune (desigur printr-un avocat)?
Ultima modificare: Luni, 21 Decembrie 2020
Frodo, utilizator
Cel mai recent răspuns: Frodo , utilizator 21:41, 21 Decembrie 2020
Va rog să mă ajutați cu un sfat.
Cu stimă,
Ar trebui sa mergeti cu contratul la avocat pentru o analiza competenta.
Aveati dreptul de a consulta avocat si inainte de a semna contractul dar acum nu stiu cat va mai ajuta aceasta informatie daca nu ati stiut la acel moment pentru ca ati semnat deja contractul.
Pentru astfel de cazuri exista avocatii, printre altele...
Ultima modificare: Luni, 21 Decembrie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Vă multumesc pentru raspuns. În contract nu scrie nimic despre buget.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vânzare apartament ,,liber de toate bunurile mobile": ce înseamnă, mai exact, asta și ce pot să-mi iau din apartament pentru a nu avea discuții? Barbarosa Barbarosa Ajutati-ma va rog cu un sfat. Am vandut in urma cu o luna apartamentul in care locuiesc si in pretul acestuia era inclus si o mare parte din mobilier. ... (vezi toată discuția)
Modificare baie mansarda BalabanMircea BalabanMircea Buna ziua ! am cumparat in 2013 un apartament cu 2 camere la mansardă, prin intermediul unui credit bancar. Preimele probleme le am avut anul trecut,cu vecina ... (vezi toată discuția)
Releveul nu coincide cu realitatea buna ziua, incerc sa cumpar un apt nou prin credit ipotecar si ... Kaekyllyk Kaekyllyk Buna ziua, incerc sa cumpar un apt nou prin credit ipotecar si am dat peste o problema: in reveleu apare ca ar fi o debara de 1.5 mp si langa un wc de 1.5 mp, ... (vezi toată discuția)