avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Garantie mobiliara catre un furnizor de imputuri
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Garantie mobiliara catre un furnizor de imputuri

Buna seara,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta...tatal meu are o societatea comerciala care are ca domeniu de activitate agricultura. Din pacate anul acesta a fost cel mai greu de pana acum, unde inregistram pierderi imense. Unii furnizori de imputuri ne-au sprijinit cu rescadentari, altii mai putin. Ne regasim in situatia in care un furnizor de imputuri s-a prezentat saptamana trecuta in ferma cu o fisa de cont de la Apia cu cat urma sa incasam in acea zi si cu intrebarea cat din acea suma poate fi virata catre ei. Am ramas fara cuvinte intrucat acele date sunt confidentiale si nu pot fi furnizate decat fermierului. Avand in vedere ca am facut plangere catre organele competente ptr incalcarea Gdpr, ne-au anuntat ca ne dau drumul la biletele la ordin lasate garantie si am fost de acord. Ulterior au renuntat la aceasta ideea si au revenit in ferma unde i-au cerut drept garantie tatalui 2 facturi a unor utilaje ca si garantie mobiliara. Reesalonarea datoriei a fost facut cu o dobanda de 3% pe luna si cu garatiae cele 2 utilaje, inclusiv biletele la ordin date la contractul initial. Contractul de garantie mobiliara a fost semnat in data de 16.12.2020, dar nu a fost inregistrat la arhiva de garantii mobiliare acestia motivand faptul ca au inchis activitatea si ca vor reincepe dupa 8 ianuarie 2020. Cat de legal este ceea ce am prezentat mai sus, are aceasta societate dreptul de a pune dobanzi in contractele de furnizare seminte si tratamente agricole, si daca acel contract de ipoteca mobiliara mai poate fi inscris daca el este datat cu 16.12.2020. Multumesc
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 22:02, 5 Ianuarie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acordul de vointe este legea partilor. Noi nu stim cine este societatea la care faceti referire - furnizor de imprumuturi - si nici nu stim in concret care este situatia acolo, care au fost intelegerile, etc, ca sa putem analiza mai mult, daca si in ce masura contractul este titlu executoriu si daca si in ce masura este necesara inscrierea in aegrm. Iar neinscrierea este in avantajul dvs, si nu invers. Chestiunea cu programul de sarbatori, poate fi adevarata, trebuie verificat, insa nu vad sensul unui raspuns, caci doar nu va imaginati ca daca inscrierea se face pe 9 ianuarie, obligatiile nu mai trebuie respectate.
Desigur, situatia agricultorilor in Romania este ingrijoratoare, asta este un adevar.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc de raspuns, intrucat societatea creditoare nu a fost instiintata de discutiile pe acest forum, nu doresc sa ii divulg numele. Nici pe departe nu dorim sa ne eschivam de la plata datoriilor, in prima faza au venit si au spus ca daca amana plata pana la anul in mai 2021, in loc de 240.000 voi plati 340000, acum au dorit si garantie mobiliara si plata dobanzilor care se ridica pana la 100000 ron. In contractul initial nu scrie nimic de penalitati asa de mari, am mai reesalonat plati catre alti creditori, dar societarea in cauza in fiecare saptamana mai solicita cate o garantie, plus ca s-a prezentat cu o decizie de plata de la Apia in care era specificata suma care o mai avem de incasata si cat se vira in acea zi. Noi nici nu stiam ca urma sa incasam acea suma in acea zi...ok, inteleg ca avem datorii, dar consider ca recuperarea sumei nu se face sub amenintare( si va spun cu mana pe inima, ca nu exagerez), acum solicita si fila cec si alte garantii. Mi se pare un pic cam abuziv...dar vorba dvs, nu se stiu conditiile contractuale si nu puteti da un punct de vedere. Dupa sarbatori ne vom intalni cu un avocat sa studieze contractele si sa vedem daca ajungem la un punct comun.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sigur ca da. Pai nici nu am spus sa divulgati vreun nume aici, este si impotriva regulamentului acestui forum.
Eu am spus doar ca "Noi nu stim cine este societatea la care faceti referire" ...si nu ca ar conta numele.
O precizare, gen - da, este banca/ifn/sau ce anume este - poate ca putea profita discutiei, zic, poate.
Insa, la dobanzi de 50% pe semestru, nu stiu ce acord de colaborare poate fi asta. Numai dvs stiti.
Si da, date find sumele, este bine ca aceasta chestiune sa o rezolvati in privat, cu un avocat, si nu pe forum.
Bravo, o decizie inteleapta!
Initiatorul nu a fost clar... Furnizorul de imputuri nu are legatura cu imprumuturile sau cu alte chestii financiare / bancare, el asigura ce este necesar pentru a-ti desfasura activitatea in agricultura: seminte, furaje, ingrasaminte, fertilizatori, tratamente s.a.m.d. De cele mai multe ori plata acestor imputuri nu se face la momentul receptiei lor ci dupa finalizarea sezonului, la vanzarea productiei agricole. Vorbim deci de un contract de furnizare cu un credit furnizor.
Aha, am inteles, contract cu dobanda 50% pe juma de an, adica 100% pe an.
Interesant. Oricum, multumim pentru precizari!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Linie de credit pe firma axellcom axellcom Buna ziua. Am si eu o problema. Am o linie de credit luata pe societate de 25000 euro. Anul trecut banca nu a mai vrut sa-mi prelungeasca linia de credit si ... (vezi toată discuția)
Se pot imprumuta intre ele? glo glo o societate comerciala poate imprumuta bani de la o alta societate comerciala? daca da .cum? multumesc (vezi toată discuția)
Imprumut intre 2 firme LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA daca o firma poate imprumuta o alta firma cu o suma de bani? (vezi toată discuția)