avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Credit persoana juridica- rescadentare
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Credit persoana juridica- rescadentare

buna ziua,

Am un sold ramas la credit de 13.200 lei ron, de la o banca , pe persoana juridica, garantat cu gaj fara deposedare (o masina cu val. de achizitie de 14.181 euro = 51.000 lei ron in iulie 2008) accceptat de banca la valoarea de 29.592 lei.
Am cerut rescadentarea creditului, prelungirea termenului cu 12 luni si banca vrea sa-mi modifice dobanda de referinta din ROBOR la 6 luni in dobanda de referinta a bancii CEC Bank Prima rate care este mai mare cu 1% si se modifica la decizia bancii, deci sunt la bunavointa lor. Se reevaluaza performantele firmei si-mi creste si aici un punct de dobanda.
Nu sunt deacord cu dobanda prima rate
, cat de legala este aceasta dobanda daca nu vreau sa se modifice dobanda de referinta initiala negociata ROBOR? Ce as putea face in cazul in care nu pot plati ratele, la 28 ianuarie am urmatoarea rata de 771 lei ron, deci pana in 28 ianuarie sunt la zi.
Ultima modificare: Marți, 5 Ianuarie 2010
Lilicaa, utilizator
Cel mai recent răspuns: Lilicaa , utilizator 00:33, 5 Ianuarie 2010
Dupa cum am inteles este vorba de un contract cu caracter comercial (deci nu civil). Fara intentia de a va jigni sau de a va enerva: Dvs. ati cerut rescadentarea, iar banca v-a prezentat conditiile rescadentarii, deci daca nu va place nu le acceptati.

Rescadentarea poate fi inteleasa si ca un nou contract, cu noi termeni si noi conditii.

Exista trei posibilitati, in acest caz:

1. Renuntati la rescadentare;
2. Incercati sa negociati cu banca, dar, chiar daca banca accepta sa negocieze, din pacate Dvs. nu prea aveti atu-uri;
3. Acceptati oferta bancii.
Probabil noua dobanda de referinta este ROBOR + marja se cred ca per total nu va fi doar cu 1% mai mare/rata.
Mai bine faceti ceva sacrificii si achitati in continuare. Cred ca in contract aveti si dobanda penalizatoare sau alte penalitati in caz de intarziere.Ba mai mult se poate ca neplata sa fie caz de culpa in contract si da dreptul bancii sa declare creditul scadent cu anticipatie.
Da este un contract comercial, are banca atu-uri, dar eu platesc datoriile la scadenta, de ce ma constrange sa-mi modifice dobanda de referinta din ROBOR in prima rate?
Ultima modificare: Luni, 4 Ianuarie 2010
Lilicaa, utilizator
:offtopic: interventie moderator

Buna ziua user Lilicaa

Va rugam frumos sa va editati primul mesaj al acestei discutii, in sensul stergerii identitatii unitatii creditoare, in caz contrar existand riscul ca sa va fie sters mesajul, deoarece regulamentul de postare interzice folosirea de identitati/nume persoane fizice/juridice.
Pe acest forum se discuta ideea si nu persoana.
Va multumim anticipat pentru colaborare.:)

O zi buna.
Ultima modificare: Luni, 4 Ianuarie 2010
Iuliana Cermak, Avocat
Multumesc tuturor, am gasit pe net cum se ajusteaza dobanzile(perfect legal):

Modificarile aduse dobanzilor variabile de la credite sa pot face, potrivit legii, numai in functie de un indice de referinta verificabil. Acesta poate fi un indice monetar de referinta - Robor, Euribor, Libor - sau dobanda interna de referinta a bancii.
Astfel, rata dobanzii la credit este formata dintr-o marja fixa, care se adauga la indicele de referinta. De exemplu, formula de calcul poate fi 5 puncte procentuale peste Euribor la 6 luni. In acest caz, dobanda la credit se modifica doar daca au loc cresteri sau scaderi ale ratei Euribor, marja fiind fixa pe toata durata contractului.
In prezent, exista doua modalitati principale dupa care bancile ajusteaza dobanzile variabile. Prima consta in modificarea periodica a dobanzii, in functie de evolutiile de pe piata monetara. Intervalul de ajustare este de regula de sase luni, dar sunt si cazuri, cand modificarile se fac din trei in trei luni.
Mai precis, daca indicele de referinta - sa spunem Robor - creste de la 10% la 11% - atunci rata dobanzii la credit se va majora cu 1 punct procentual. Acest mecanism este specific creditelor ipotecare, dar se foloseste uneori si la creditele imobiliare.
Cea de-a doua metoda consta in ajustarea dobanzilor la intervale neregulate. In acest caz, rata dobanzii la credit se poate modifica oricand apar schimbari importante in cazul indicelui de referinta. Acest lucru inseamna ca dobanda se poate ajusta si de doua ori pe luna sau poate chiar deloc in cursul unui an.

Procedura este folosita in special in cazul creditelor imobiliare, iar indicele de referinta este de multe ori dobanda interna de referinta a bancii, denumita si dobanda prime rate. Aceasta este influentata de diversi factori: ratele dobanzilor interbancare, dobanda practicata de banca la depozite, cheltuielile administrative ale bancii si marja de profit a institutiei..


In conditiile in care bancile au credite neperformate si sunt inregistrate la cheltuieli cu provizioane aceasta dobanda prima rate
ar putea fi o bomba cu ceas pentru client in perioada de criza financiara.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorea marjelor fixe este sau nu legala? anca_197 anca_197 buna ziua! sunt titulara a doua contracte de credit in lei si in euro la Banca Romaneasca din anul 2008.La contractul in euro dobanda se compune din marja ... (vezi toată discuția)
Subiect: problema care ne omoara pe toti azi....si totul trebuie facut f.f.f.repede vatajita mihaela vatajita mihaela UG 50/2010.Am un credit ipotecar in EURO luat in 2006 de la Banc Post; in primul an cu dobinda fixa, apoi variabila.Dobinda variabila fiind calculata dupa ... (vezi toată discuția)
Calcul procent dobanda curenta LAZAR GELU LAZAR GELU CALCUL REPREZENTANT BANCPOST AZI 22 SEPTEMBRIE 2010 AM FOST LA SEDIUL BANCPOST SUCURSALA GORJULUI PENTRU A RIDICA NOUL DESFASURATOR DUPA APLICAREA OUG ... (vezi toată discuția)