avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua,daca in urma parintilor decedati au ramas 3 ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua,daca in urma parintilor decedati au ramas 3 mostenitori ...

Buna ziua,daca in urma parintilor decedati au ramas 3 mostenitori la dezbaterea mostenirii pot ceda sau dona in favoarea sotiei mele sau a copiilor mei ?intai se dezbate masa succesorala si apoi pot dona in favoarea lor (sotie sau copii) sau se poate face ambele in aceasi zi? Asta in cazul in care nu sunt deacor sa cedez sau donez fratilor mei?
Cel mai recent răspuns: elenasuch , utilizator 13:11, 7 Ianuarie 2021
Acceptati mostenirea, se dezbate succesiunea si apoi cota dvs parte o înstrăinați prin vanzare sau donație cui doriti.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
1. Daca e vb de parintii Dvs, nu puteti ceda in favoarea sotiei si/sau a copiilor Dvs. Doar Dvs si fratii aveti calitatea de a-i mosteni.
2. Puteti renunta la succesiunea parintilor Dvs, caz in care masa succesorala se va impati intre fratii Dvs.
3. Donatie, fie catre frati, fie catre sotie si/sau copii, puteti face DOAR dupa dezbaterea succesiunilor, eliberare certificat mostenitor, intabularea bunului/bunurilor mostenire la cartea funciara si inscrierea lor pe rolul fiscal pe numele Dvs.

Simultan cu succesiunea ati putea face doar partaj succesoral, in sensul in care doar unul din frati ar detine in intregime bunul/bunurile pe care le doriti partajat(e), in schimbul unei sulte (unei sume de bani).

Atentie la donatii intre soti, deoarece pot crea probleme, acestea sunt revocabile in timpul vietii,
Si donatia catre frati ar putea ridica probleme, daca se incalca rezerva succesorala a sotiei, respectiv a copiilor. Discutati cu notarul pentru a va clarifica si pentru a vedea ce optiuni aveti.
Multumesc



Ultima modificare: Joi, 7 Ianuarie 2021
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

la succesiune, pot ceda partea mea de mostenire unui nepot? icostin66 icostin66 Buna ziua. La succesiune, pot ceda partea mea de mostenire unui nepot? (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune gigelas gigelas Buna seara, In urma decesului domnului X,au ramas mostenitori sotia si doi copii. Bunurile ce urmeaza a fi dezbatute la succesiune,sunt: -un apartament - ... (vezi toată discuția)
Succesiunea cristache paula cristache paula va rog mult ajutati-ma cu unele nelamuriri. mama mea vrea sa deschida succesiunea dupa bunicul meu ,si nu stiu ce parte ii revine ei. bunicul meu a avut 4 ... (vezi toată discuția)