avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Rugaminte ajutor: Un cumparator care a achiztionat un ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Rugaminte ajutor: Un cumparator care a achiztionat un apartament ...

Rugaminte ajutor:
Un cumparator care a achiztionat un apartament in 5 Noiembrie 2020, are vreo obligatie de a plati sume de bani care, pe "tabelul cu intretinerea" lunii Noiembrie 2020 apar la coloana de "restante fonduri"?
Se pare ca, in trecut, adica in "afisul cu intretinerea" lunii Octombrie, a existat o coloana suplimentara cu "Fond pentru apometre"; iar fostul proprietar nu a achitat aceasta suma.
Stie cineva un punct de vedere legal?
Multumesc in avans!
Cel mai recent răspuns: Danielcc , utilizator 10:02, 10 Ianuarie 2021
Problema trebuie s-o lamuriti, in primul rind, cu asociatia, ce hotarire a impus acel fond si cum se constituie el.
Daca veti considera ca e o ilegalitate, puteti face reclamatie la primarie, conform art. 102, sau sa va judecati, in ultima instanta, cu asociatia.

CAPITOLUL III: Drepturile si obligatiile proprietarilor
SECTIUNEA 1: Drepturile proprietarilor din condominii
Articolul 28
(1)Proprietarii din condominiu au dreptul sa fie informati in legatura cu toate aspectele ce privesc activitatea asociatiei, sa solicite in scris si sa primeasca copii dupa orice document al acesteia. Proprietarii care solicita copii dupa documentele asociatiei de proprietari vor suporta costul de multiplicare a acestora.
(2)In vederea bunei informari a proprietarilor, asociatia de proprietari amplaseaza la loc vizibil un avizier la care sunt afisate documente, in conformitate cu prevederile prezentei legi.
(3)Proprietarii din condominii au dreptul sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari si, dupa caz, sa o conteste in scris in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata. Presedintele asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda, in scris, la contestatie in termen de 10 zile de la primirea acesteia. (4)In cazul in care presedintele sau administratorul nu ia toate masurile necesare in scopul facilitarii accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt document al asociatiei de proprietari, conform legii, proprietarii au dreptul de a notifica despre aceasta comitetul executiv si cenzorul/comisia de cenzori. In situatia nesolutionarii sau a solutionarii necorespunzatoare a solicitarilor notificate in termen de 10 zile de la depunerea acestora, proprietarii se pot adresa compartimentelor prevazute la art. 10.

Articolul 29
(2)Daca o hotarare a adunarii generale a asociatiei de proprietari, o decizie a comitetului executiv sau a presedintelui este contrara prevederilor prezentei legi sau este de natura sa prejudicieze interesele proprietarilor, acestia sau orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau poate sesiza cenzorul/comisia de cenzori, compartimentele prevazute la art. 10 sau, dupa caz, poate solicita instantelor judecatoresti anularea in tot sau in parte a hotararii/deciziei si/sau repararea pagubei cauzate.
(3)Orice persoana sau orice proprietar care se considera vatamata/vatamat intr-un drept al sau din cauza neindeplinirii sau indeplinirii defectuoase a atributiilor de catre presedinte, membri ai comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de catre administrator se poate adresa in scris compartimentelor prevazute la art. 10 sau, dupa caz, instantelor judecatoresti.

[ link extern ]

Cand ati achizitionat bunul imobil,vanzatorul a depus adverinta de la asociatie unde sa fie consemnata situatia finanaciara a acestuia fata de asociatie ?
Daca exista adeverinta ca vanzatorul nu se inregistreaza cu debite,nu va revine nicio obligatie de plata
vanzatorul a depus o adeverinta de la asociatie fara datorii, doar ca intretinerea lunii octombrie a fost afisata dupa data emiterii adeverintei si cumpararii apartamentului, adica 5 noiembrie
Fondurile respective sunt pentru schimbarea apometrelor. Presupun ca este o cheltuiala corect contituita, nu contest legalitatea ei. Problema mea este alta: la cumpararea apartamentului, asociatia a eliberat vanzatorului o adeverinta ca nu are datorii in 2 noiembrie. In 5 noiembrie s-a achizitionat apartamentul. Ulterior, a fost afisata intretinerea lunii octombrie care contine si fondul de apometre. Vanzatorul nu mai vrea sa achite fondul, pe motiv ca el a vandut apartamentul iar administratorul solicita banii de la noul proprietar. Intrebarea mea este daca acest lucru este corect in conditiile in care fondul apare pe intretinerea lunii octombrie, cand inca era proprietar vanzatorul. Dupa parerea mea, vanzatorul este cel care ar trebui sa-l achite si as dori sa-mi spuneti daca exista un articol de lege unde este specificat acest lucru
Intrucit dvs. beneficiati de suma depusa anterior de fostul proprietar, pentru schimbarea apometrelor. inseamna ca trebuie sa continuati cu achitarea ratei lunare. Daca e vorba doar de o singura rata, este evident ca fostul proprietar nu are de ce s-o achite, pentru ca el nu beneficiaza de noile apometre, ci dvs.

Acel fond special a fost decis intr-o hotarire AG, conform art. 73 din legea 196/2018 :
Articolul 73
(1)In cadrul adunarii generale, proprietarii membri ai asociatiei de proprietari pot aproba si alte fonduri cu caracter special, precum si modul de constituire al acestora.
(2)Toate fondurile speciale ale asociatiei de proprietari se depun in contul asociatiei de proprietari, prevazut la art. 20, au evidenta separata si pentru fiecare se emite chitanta separata.



Alte discuții în legătură

In cadrul unei asociatii de proprietari se poate incasa cu prioritate ... marianbadicu marianbadicu In cadrul unei asociatii de proprietari se poate incasa cu prioritate fondurile de reparatii , rulment etc si apoi cheltuielile comune de intretinere? (vezi toată discuția)
Buna ziua, unde pot reclama un administrator de bloc? in luna ... aaannn aaannn Buna ziua, Unde pot reclama un administrator de bloc? In luna iunie si iulie nu a locuit nimeni la adresa respectiva si am facut si cerere in sensul acesta ... (vezi toată discuția)