avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pot cumpara vechime daca sunt pensionar grd. III?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pot cumpara vechime daca sunt pensionar grd. III?

Daca sunt pensionar gradul III, pe caz de boala, avand dreptul la 4 ore de munca, imi pot cumpara vechime? Fie conform actualei legi, fie conform celei care va intra in vigoare in toamna? Daca nu, care este solutia pentru a imi cumpara vechime?
Cel mai recent răspuns: Alvisco , utilizator 08:36, 12 Ianuarie 2021
In prezent, nu puteti incheia un de contract de asigurare socială pentru cumularea de stagiu de cotizare pentru perioadele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.

art.6 din Legea 127/2019
...
(2) Orice persoană care a realizat un stagiu minim de cotizare de cel puțin 10 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială.
(3) În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare socială și pentru perioade de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, cu respectarea prevederilor alin. (2).
(4) Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuției de asigurări sociale, în cazul contractului de asigurare socială prevăzut la alin. (3), sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data dobândirii capacității de muncă și data încheierii contractului de asigurare socială.
(5) Perioada pentru care se încheie contractul de asigurare socială prevăzut la alin. (3) constituie stagiu de cotizare și se valorifică pentru obținerea unei pensii potrivit prezentei legi.
Ca sa fiu mai clar cu situatia mea, pentru a primi un raspuns eact: decizia de pensionare grd. III am primit-o in noiembrie 2020. Din aprilie 2019 pana in septembrie 2020 nu am avut nici un contract de munca, deci nu am avut platita contributia la asigurarile sociale. In prezent, am un contract de 4 ore, maxim cat permite legea in cazul pensionarilor de grad III. As vrea sa achit acele 20 de luni in care nu este platita contributia la asigurarile sociale. Inteleg ca in cf cu prevederile actuale, nu am posibilitatea sa o fac. Noua lege permite sa achit aceste contributii, daca sunt pensionar de grad III? Ar trebui sa depun cerere pentru incetarea calitatii de pensionar pentru a putea achita acele luni?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tura de noapte, sector privat. vă rog sa ma ajutati cu cateva lamuriri. 1. timp ... lenasamic lenasamic Buna ziua, Vă rog sa ma ajutati cu cateva lamuriri. 1. Timp de 13 ani am lucrat tura de noapte, 2 saptamani/luna, la o companie in mediul privat. Vreau sa ... (vezi toată discuția)
Stagiu cotizare pensie. Barbu Nicolae Barbu Nicolae Dacă intr-o perioadă de timp (la vârsta de 35 ani)) am urmat cursurile universitare la zi, cu diplomă de licență și în același timp ap plătit ... (vezi toată discuția)