avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acte notar, bani imprumutati.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acte notar, bani imprumutati.

Avem urmatoarea situatie: mama decedata, facuta succesiune dupa mama, ramasi proprietari eu, sora mea si tatal meu, tata decedat, facuta succesiunea dupa tata, sora mea mea renunta la succesiune in favoarea mea, imi vinde parte ei de proprietate ramasa dupa succesiunea mamei si imi vinde partea ei de mostenire ramasa dupa moartea tatalui cu contract de vanzare cumparare.. Se fac actele pe numele meu, banii pentru plata actelor si pentru partea ei de mostenire la care a renuntat i-a platit cel cu care stau impreuna de foarte mult timp fara a fi casatoriti si care acum vrea sa isi faca acte pe jumatate din casa pentru a fi sigur ca-si recupereza banii de la fiica mea in cazul decesului meu. Mie nu mi se pare corect sa ii fac acte pe jumatate de casa dar ca orice discutie legata de bani este foarte greu de luat o decizie fiindca el are parerea lui la care nu e dispus sa renunte iar mie mi se pare ca nu este corecta aceasta hotarare. Va rog frumos, ajutati-ma, spuneti-mi care e cea mai buna solutie, cum e mai bine sa fac! Ce ma sfatuiti sa fac, cum sa fac actele la notar pentru a fi el sigur ca-si va recupera banii? Avand in vedere situatia prezentata credeti ca e corect sa vrea sa isi faca acte pe jumatate de casa? Gresesc eu, greseste el, cum sa rezolvam aceasta situatie?
Ultima modificare: Luni, 11 Ianuarie 2021
georgetteivonna, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:43, 29 Ianuarie 2021
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
nu are cum sa isi faca acte daca nu vreti si dvs.. dar daca nu vreti si poate dovedi ca v-a dat suma de bani, daca va certati, va executa silit ( dupa judecata), deci...fiecare are dreptatea lui.
cati bani v-a dat raportat la proprietate? reprezinta 1/2? ati fi putut cumpara partea surorii fara banii lui ?
Nu zic sa ii dati jumatate din proprietate, insa nici banii inapoi nu ii puteti da, nu ?
Puteti sa semnati un contract de imprumut, dar intervine prescriptia in 3 ani de la data scadenta. Nu o sa ii convina aceats varianta.
nu e cea mai buna varianta pt dvs sa ii dati jumatate din casa, dar e oarecum acelasi lucru.
Ultima modificare: Luni, 11 Ianuarie 2021
gi-jane2, moderator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mie mi se pare destul de simplu: cata vreme v-a dat banii fara vreun act din care sa rezulte ca ati fi obligata sa ii inapoiati sau sa ii dati o parte din imobil (daca chiar ii era teama, putea pune banii si cumpara pe numele lui jumatatea de casa de la sora), practic v-a donat/daruit suma; faptul ca sunteti intr-o relatie de parteneriat de multa vreme intareste aceasta ipoteza. Ca atare, pana la proba contrarie nu cred ca trebuie sa ii dati ceva. Acum, desigur, corect ar fi sa ii vindeti o parte din casa (poate chiar jumatate) contra sumei pe care deja v-a achitat-o, dvs. stiind clar ca nu v-a facut cadou suma respectiva. Daca nu doriti sa faceti asta, lasati-l pe el sa faca ce vrea ... adica sa va judecati sau nu ... Si daca va judecati, e de vazut cat este valoarea actuala a casei si daca iesiti in pierdere sau nu. Poate iesi el in pierdere. Oricum, probabil ca isi doreste sa nu ramana pe drumuri in caz ca vi se intampla ceva. Daca nu are copii sau alti mostenitori rezervatari care i-ar putea supravietui, i-ati putea da jumatatea de casa iar el sa faca un testament fetei dvs. Sigur ca testamentul e revocabil dar daca toate partile sunt corecte si cinstite, e o solutie.
Nu as fi putut cumpara partea surorii fara banii lui, de fapt o parte banii lui si restul banii nostri, fiind impreuna si locuind impreuna normal ca banii erau pusi la gramada, n-am tinut cont niciodata ca unul a castigat mai mult si altul mai putin sau unul a cheltuit mai mult si altul mai putin. Hai sa zicem ca accept sa facem acte pentru banii pe care i-a platit, care nu reprezinta valoarea a 1/2 din casa, dar asa cum pune el problema sa ii dau 1/2 din casa mi se pare mult prea mult si nu stiu cum se poate rezolva aceasta problema.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
O rezolvați foarte simplu tinand cont si de sfaturile primite.Aveti o discuție cu dl respectiv,,punând cărțile pe masa"vedeti ce suma ,v-a dat,cat a costat ce ati cumparat,încercați să găsiți o cale de mijloc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
care nu reprezinta valoarea a 1/2 din casa, dar asa cum pune el problema sa ii dau 1/2 din casa mi se pare mult prea mult si nu stiu cum se poate rezolva aceasta problema.

discutati sa vedeti ce inseamna banii lui raportat la casa si ii puteti da o cota mai mica, nu neaparat jumatate.
conteaza si ce fel de om e, ce relatie aveti, ce vreti pt viitor fiecare, dvs stiti mai bine.
In caz ca nu vreti sa ii dati parte din casa, conteaza si cat poate proba ca v-a dat.

vrea sa isi faca acte pe jumatate din casa pentru a fi sigur ca-si recupereza banii de la fiica mea in cazul decesului meu.

daca isi pune asa problema, ii puteti face un testament pt jumatate din casa.

Alte discuții în legătură

Succesiune notariala gemina gemina buna seara! am o intrebare pt. dvs.In 1999 am dat niste bani socrului meu pt. care am facut o chitanta la notar in care el ne da jumatate de casa in contul ... (vezi toată discuția)
Constructie duplex elinuta elinuta doresc sa incep constructia unui duplex cu un prieten. Terenul l-am cumparat impreuna , dar pentru ca el a facut credit ipotecar doar el apare in acte. Ce mai ... (vezi toată discuția)
Proba de donatie GAGIU1982 GAGIU1982 Buna dimineata, am si eu o mica problema. Vreau sa-i dau o suma de bani baiatului meu dar nu cu act de donatie. Alta solutie care ar mai fi ? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)