avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensia (daca nu este platita contributia legala)
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensia (daca nu este platita contributia legala)

Buna,am o nedumerire,daca firma la care lucrez eu nu plateste darile la stat,e vreo sansa sa nu-mi intre la vechime acea perioda?Firma fiind in faliment pentru neplatirea darilor la stat.....Astept
Cel mai recent răspuns: MANUELA CHIOREAN , Consultant resurse umane 18:27, 1 Ianuarie 2010
În condiţiile prevederilor Legii 19/2000 (legea pensiilor din sistemul public), angajaţii cu contract individual de muncă vor avea stagiul de cotizare pentru pensie constituit din perioadele pentru care S-A DATORAT de către angajator şi de asigurat contribuţia legală la bugetul asigurărilor sociale de stat (art. 37 alin. 1 din Legea 19/2000).
Aceste perioade şi veniturile care vor intra în calculul pensiei sunt cuprinse în Declaraţia lunară nominală pe care angajatorul trebuie să o depună la casa teritorială de pensii de care aparţine cfm. sediului său. DEPUNEREA DECLARAŢIEI LUNARE - care include toate datele aferente angajatilor respectivei firme - înseamnă implicit constituirea stagiului de cotizare (vechimea în muncă pentru pensie). Plata efectivă a contribuţiilor de asigurări sociale se face de către angajator, către unităţile teritoriale ale Trezoreriei şi se urmăreşte de către Direcţiile de Finanţe, care au şi atribuţii de executare silită.
Cu alte cuvinte, pe toată perioada derulării contractului dvs. de muncă, veţi avea vechime pentru pensie dacă veniturile dvs. salariale vor fi declarate (corect şi la termen) la casa de pensii, iar în cazul în care angajatorul nu a plătit obligaţiile, acesta va fi cel care va suporta rigorile legilor !
De aceea, dacă aveţi dubii în legătură cu modul în care angajatorul dvs. şi-a îndeplinit aceste obligaţii, până la emiterea de către Casa Naţională de Pensii a Certificatelor de stagii de cotizare la zi (pe care le veţi primi la domiciliu), vă puteţi adresa casei de pensii din judeţul dvs. ,solicitând verificarea datelor dvs. De asemeni, puteţi verifica la Inspecţia Muncii situaţia contractului dvs. de muncă şi datele aferente din Registrul angajaţilor.
1. Verificati ca in lunile in care nu a platit contributiile CAS angajatorul sa fi intocmit si trimis la CJPAS macar declaratiile lunare.
2. Daca raspunsul este afirmativ aceste luni se iau in calculul perioadei de cotizare dar cu un punctaj mai mic. Punctajul se recalculeaza dupa plata contributiei.
manuelachiorean a scris:

În condiţiile prevederilor Legii 19/2000 (legea pensiilor din sistemul public), angajaţii cu contract individual de muncă vor avea stagiul de cotizare pentru pensie constituit din perioadele pentru care S-A DATORAT de către angajator şi de asigurat contribuţia legală la bugetul asigurărilor sociale de stat (art. 37 alin. 1 din Legea 19/2000).

Cred ca trecem peste art. 2, lit. e din Legea nr. 19/2000 mult prea usor. Daca s-a datorat CAS dar nu a fost platita, nu se cuvin drepturi de asigurari sociale, respectiv pensie.

Art. 2. - Sistemul public se organizează şi funcţionează având ca principii de bază:
e) principiul contributivităţii, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice, participante la sistemul public, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se pe temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Miercuri, 30 Decembrie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Este adevărat, obligaţia de plată a contribuţiilor pentru pensie nu se anulează pur şi simplu, dar aceasta este în sarcina angajatorului - atât partea reţinută de la angajat, cât şi partea datorată la nivelul întregului fond de salarii. Legea 19/2000 a suferit relativ rapid modificări faţă de varianta sa iniţială adoptată destul de restrictiv în aprilie 2001, astfel încât doar primele trei luni de la data intrării în vigoare, asiguratul nu mai este condiţionat la constituirea stagiului său de cotizare, de îndeplinirea sau neîndeplinirea obligaţiei de plată de către angajator: doar lunile aprilie, mai şi iunie 2001 trebuie dovedite ca achitate, perioadele următoare intrând în stagiu şi în baza de calcul a pensiei în baza SUMELOR DECLARATE de angajator în declaraţiile lunare nominale ; adeverinţa de stagiu de cotizare, documentul emis de casele de pensii pentru dovedirea perioadelor de stagiu realizate, prevăd exact aceste elemente (urmăriţi modificările succesive ale art. 37 din Legea 19/2000).
Pentru urmărirea la plată a sumelor declarate este răspunzător Ministerul de Finanţe prin unităţile sale teritoriale care, începând cu anul 2004, au preluat şi obligaţia verificării şi colectării contribuţiilor de asigurări sociale, precum şi a recuperării silite. Răspunzător este însă ANGAJATORUL, nu asiguratul !
manuelachiorean a scris:
Pentru urmărirea la plată a sumelor declarate este răspunzător Ministerul de Finanţe prin unităţile sale teritoriale care, începând cu anul 2004, au preluat şi obligaţia verificării şi colectării contribuţiilor de asigurări sociale, precum şi a recuperării silite.

OG nr. 86/2003 nu mai produce efectele despre care vorbiti mai sus din toamna anului 2007. Cu alte cuvinte, nu organele subordonate Ministerului Finantelor au, in prezent, obligatia recuperarii CAS datorata BASS.

manuelachiorean a scris:
Răspunzător este însă ANGAJATORUL, nu asiguratul !

Eu nu inteleg cu ce-l incalzeste pe utilizator faptul ca angajatorul avea obligatia legala sa depuna lunar declaratiile nominale si sa retina si sa vireze CAS.
Eu am scris, in esenta, un lucru foarte simplu: 0 CAS = 0 drepturi de pensie. In privinta stagiului, nu avem date suficiente pentru a discuta.
Este tipic romaneste sa gasim "raspunzatorii" si sa stam cu mainile in san in privinta drepturilor pe care le avem.

@Radu Victorita Aura Nicoleta

Va rog sa nu va stergeti prin editare mesajul postat, astfel cum ati facut-o in forumul "somaj". Daca apreciati ca sfaturile noastre gratuite nu va sunt de folos, va rog sa va adresati, contra cost, cabinetelor specializate.

Gabriela Pintea

Alte discuții în legătură

Cumul de cim. cum ma ajuta la pensie? ana55 ana55 un angajat cu contract individual de munca cu norma intreaga lucreaza la o SC si mai lucreaza cu timp partial de 4 ore si la o alta SC.intrebarea mea este daca ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiei pentru stagiile de cotizare nevalorificate ludo ludo Sunt pensionar, dupa legea 19/2000 si am platit CAS pentru venituri realizate dupa iesirea la pensie astfel: 4 luni, pana cand a iesit decizia de pensionare, ... (vezi toată discuția)
Lipsa stagiu cotizare Doina Elena Doina Elena Un salariat care indeplineste conditiile pentru a iesi la pensie limita de varsta, are lipsa o perioada la stagiu de cotizare, in perioada 2003-2005. Acest ... (vezi toată discuția)