avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Va supun discutiei urmatoarea situatie. Am ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Va supun discutiei urmatoarea situatie. Am avut o ...

Buna ziua,
Va supun discutiei urmatoarea situatie. Am avut o ruda (sora) casatorita. Din casatorie au rezultat 3 copii. Cei trei copii (fete) s-au casatorit si au familiile lor. Apropiindu-se de batranete, parintii copiilor s-au gandit ca nu toti copii pot avea grija de ei la batranete asa ca au hotarat sa lase averea lor ( casa si terenul) copilului cel mai mare fara a instiinta pe ceilalti doi copii. In acest sens au mers la un Notariat si au facut Contract de vanzare cumparare numai catre acest copil, document semnat de ambii parinti. Ulterior zona in care era casa si terenul a devenit o zona calamitata iar persoanelor (proprietarilor) de acolo li s-au contruit in alta localitate niste case cu teren cu toate utilitatile iar parintii copiilor s-au mutat acolo. Aceasta noua locatie (casa si teren) a fost construita probabil prin ajutoare de la stat. Persoanele mutate acolo nu li s-au facut pana in acest moment documente de proprietar si ele locuiesc acolo in baza unui Contract de comodat. In cazul prezentat, contractul de comodat a fost facut pe numele copilului cel mai mare. Pe baza acestui contract de comodat persoanele mutate si-au facut contracte de utilitati cu diversi furnizori (apa, electric, gunoi etc). Deasemenea toate persoanele mutate au tot asteptat de peste 10 ani sa li se faca documente de proprietar pentru casa si terenul primit si problema este in derulare cu promisiuni la fiecare campanie electorala si nu cunosc stadiul actual. In acest timp scurs, tatal copiilor a decedat (in 2018) iar de curand (Ianuarie 2021) a decedat si mama copiilor. Abia dupa decesul parintilor, copilul cel mare a instiintat ceilalti doi frati ca singurul mostenitor (proprietar) al casei si terenului este el!!! desi acolo este doar contract de comodat facut este drept pe numele lui. Toti cei trei copii au o situatie financiara precara. Ca un detaliu, parintii copiilor au avut ceva economii (bani) adunati pentru inmormantare si alte cheltuieli cu pomenile ulterioare. Cu circa jumatate de an inainte sa moara mama copiilor a transferat toate economiile intr-un cont detinut doar de copilul mai mare. Acesta avand probleme financiare a cheltuit toti banii (fara stirea mamei) astfel ca inmormantarea s-a facut pe banii unei firme de catering care asteapta plata dupa primirea ajutorului de inmormantare de la stat.
Intrebarea este: Ar mai putea ceilalti doi copii sa solicite pretentii de mostenire pentru casa si terenul actual? Ce legi reglementeaza aceasta situatie si cum ar trebui sa actioneze ei in situatia prezentata?
Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: dinumarcel , utilizator 14:45, 20 Ianuarie 2021
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
e laudabila intentia dvs de a-i ajuta, dar se poate ca mai rau sa ii incurcati.
in locul lor, nu as face nimic, situatia lor precara, poate deveni si mai precara, daca se judeca si nu au castig de cauza.
Pana sa ia hotararea sa se judece, chiar trebuie sa vb cu un avocat.
singura lor sansa sa capete ceva, e sa se judece si nu poate porni un razboi care duce nicaieri.

sa meraga la notar sa ia un certificat de calitate de mostenitor ( sa sa se intereseze pe alte cai) ce proprietati sunt pe numele parintilor.
Daca parintii au vandut, pot ataca acel act pe motiv ca e donatie deghizata si sa ceara reductiunea. Numai ca nu au nimic de castigat , ce au avut parintii nu valoreaza mai nimic si jumatate din nimicul ala se mai imparte si ala la 2,
deci de asta zic ca deranjul e degeaba pt nimic.
Ultima modificare: Marți, 19 Ianuarie 2021
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc inca odata. Pana la urma se va ajunge la un avocat. Acum este vorba doar de obtinerea in avans a unei pareri autorizate despre situatie pentru a aprecia ce sanse sunt. Cu putin timp in urma am primit de la copilul mijlociu niste poze cu: Contractul de vanzare cumparare (pt casa si terenul vechi) si un model de contract de comodat pt casa si terenul nou (este un contract de comodat al unui vecin; dupa calamitate au fost mutate mai multe persoane (familii) la locatia asta noua).. Contractul de comodat a fost incheiat initial pentru un an de zile (2010...2011) iar mai apoi s-a incheiat un Act aditional la contractul de comodat prin care se prelungeste termenul de valabilitate al contractului care va inceta pe deplin ,,la data semnarii contractului de schimb de proprietati". Deci sansele sunt de obtinere a unui drept deplin de proprietate pe noua locatie (casa+teren). Actualmente, comodant acolo este Ministerul Economiei Comertului si Mediului de Afaceri printr-o firma SC C....... SA. Din cate se vorbeste, motivul intarzierii definitivarii actelor de schimb de proprietati ar fi faptul ca firma SC C.... SA care a executat lucrarile de constructii (casele si anexele din noua locatie) nu si-a primit banii de la stat!!! La un momentdat se va termina si aceats asteptare si pe noua locatie vor exista acte de proprietate..
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
pe noua locatie vor exista acte de proprietate..

da, pe numele copilului.
Daca nu va deranjeaza incerc sa continui discutia. Poate ati remarcat faptul ca la momentul intocmirii Contractului de vanzare cumparare a imobilului vechi (casa+teren),in 2014 acest imobil nu era lipsit de sarcini. Acest imobil era implicat intr-un proces de schimb de imobil ba mai mult proprietarii se mutasera in locatia noua din 2010 (de 4 ani). Notarul care a intocmit acest Contract de vanzare-cumparare a fost singurul care a acceptat sa faca asta si pentru singurul client in astfel de situatie. Alte persoane mutate din locatia veche in locatia noua si care au incercat sa faca astfel de Contracte de vanzare-cumparare catre copii lor, nu au putut deoarece alti notari nu au acceptat. Acesta ar putea fi un motiv de solicitare in instanta de anulare a contractului de vanzare-cumparare si nu pretul sau alte motive (imobilul nu era grefat de sarcini -datorii).. Ce parere aveti?
eu sunt de parere ca sunteti pe o cale gresita. Poate un avocat care sa vada actele in concret, va fi de alta parere.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, la o tranzactie de vanzare cumparare de teren si casa ... dinumarcel dinumarcel Buna ziua, La o tranzactie de vanzare cumparare de teren si casa in jud. Valcea in contractul de vanzare cumparare se scrie: ,,imobilul descris ... ce face ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa ambii parinti nicoletaX32 nicoletaX32 Succesiune cu acte false? Suntem 2 surori ( eu cea mare am ramas in casa cu cei 2 parinti, am avut grija de ei, operatii suportate din banii mei, ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu drept de uz viager incheiat intre tata-fiu diana74 diana74 Buna seara,se poate ataca in instanta contractul de vanzare-cumparare incheiat intre tata si fiul din a doua casatorie in anul 2012 .Defunctul a murit in anul ... (vezi toată discuția)