avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cum se calculeaza impozitul pe venit si impozitul pe ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cum se calculeaza impozitul pe venit si impozitul pe profit ?

Buna ziua! Imi puteti explica cum se calculeaza impozitul pe venit, impozitul pe profit si dividendele?

Sa luam un exemplu pentru a putea intelege mai bine. In cazul unui magazin general:

* avem stocurile de marfa luate cu un pret si vandute la un pret mai mare ( adaos 30%)
* avem de platit 2 vanzatori si un contabil
* avem de platit o chirie lunara + 2 abonamente la telefon + cheltuieli cu un autoturism.

1) Cum s-ar calcula impozitul pe venit in cazul unei micro. platitoare de impozit pe venit

2) Cum s-ar calcula impozitul pe profit in cazul unei micro. platitoare de impozit pe profit

3) Impozitul de la sfarsitul anului cum s-ar calcula pentru cele 2 cazuri de mai sus.

Intentionez sa deschid un SRL si vroiam sa stiu care forma ar fi mai avantajoasa pentru mine. Exemplul de mai sus este fictiv.

Sarbatori Fericite si un An Mai Bun!
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Ianuarie 2010
distribution, utilizator
Cel mai recent răspuns: Costinel Burca , Contabil 05:27, 2 Ianuarie 2010
Impozitul pe venituri microinteprinderi este de 3 % calculat la cifra de afaceri , si in primul an nu se plateste forfetar .

Impozitul pe profit se plateste ca procent de 16 % raportat la diferenta pozitiva dintre venituri si cheltuielile deductibile .

Trebuie scris ca daca deveniti platitor de impozit pe profit nu mai puteti deveni platitor de venituri microinteprindere .

Depinde si de profit .

In cazul prezentat de dumneavoastra este mai bine sa fiti platitor de impozit pe profit , pentru ca aveti cheltuieli de cam 2500 lei lunar fara chirie si ce mai e .
Cel mai avantajos pentru o firma nou infiintata este inregistrarea ca microintreprindere neplatitoare de TVA.
B-)
In cazul unei microintreprinderi impozitul este de 3% din cifra de afaceri ...adica din venituri! Calculati incasarile si veti vedea cat reprezinta !
In cazul inregistrarii ca platitor de impozit pe profit este simplu...impozitul este de 16% din profit(asta in cazul in care exista profit!...)
Multumesc pentru raspuns.

Informativ va intreb: Impozitul forfetar nu se plateste in primul an fiscal doar pentru micro. platitoare de imp. pe venit sau si pentru cele platitoare de imp. pe profit?

In exemplul luat de mine este mai bine sa fiu platitor de impozit pe profit.

In realitate doresc sa desfarsor alta activitate (prestari servicii) in care ar fi mai bine sa platesc impozit pe venitul mirointreprinderilor. De aceea am sa va mai cer cateva detalii daca sunteti amabili si ma puteti ajuta.

Stiu ca pentru a-si pastra statutul de microintreprindere platitoare de imp. pe venit o conditie importanta este sa aiba in urmatoarele 60 de zile de la inregistrare minim un angajat.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:

1) Daca la sfarsitul anului firma a inregistrat vanzari , ea avand un salariat si un contabil, ce impozit va plati ? Doar 3% din cifra de afaceri?

2) Daca la sfarsitul anului firma nu are deloc vanzari, dar are acel angajat minim atunci ea ce impozit va plati? Am auzit ceva de impozitele pe salarii...este vorba de un alt impozit sau de cel pe care il plateste orice firma la angajatii cu carte de munca?
In aceste conditii se mai pastreaza statutul de micro. platitoare de imp. pe venit?

Multumesc inca o data

Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Ianuarie 2010
distribution, utilizator
MIHAI GRIGORE a scris:

Cel mai avantajos pentru o firma nou infiintata este inregistrarea ca microintreprindere neplatitoare de TVA. B-)


Mihai , unde ai vazut tu firma nou infiintata sa obtina profituri din primul an ?

Daca nu este o casa de amanet sau o firma special infiintata ca sa transfere profiturile , o firma nou infiintata nu obtine profit .

Ca sa fie microinteprindere trebuie sa aiba cel putin un angajat , si daca e o firma care vinde marfa in magazin , are minim 1 000 de lei numai cheltuieli cu salariul , fara sa mai luam in considerare cheltuielile cu chiria .

Pentru ca sa plateasca numai un salariat , inseamna ca trebuie sa aiba vanzari de minim 4 000 de lei lunar , la care plateste obligatoriu 360 lei impozit pe venit micro o data la trei luni .

Nu trebuie sa uitam ca ii mai trebuie si casa de marcat pentru ca lucreaza cu publicul , mai are cheltuieli cu obiectele de inventar si cu chiria , plus mijloacele fixe .
Buna seara si la multi ani!

La al doilea "set de intrebari " ma poate ajuta cineva?

Alte discuții în legătură

Cum este mai bine pentru un srl neplatitor de tva maritica2 maritica2 am infiintat un srl neplatitor de tva cum este mai bine sa platesc impozitul pe venit sau pe profit? Lunar urmeaza sa platesc chirie pentru spatiu, un ... (vezi toată discuția)
Impozit forfetear micro mona_genes mona_genes am o micro infiintata in aprilie 2009. Imi puteti spune ce impozit forfetar platesc la trim II ? Cifra de afaceri pe 2008 e 0. Multumesc mult ! (vezi toată discuția)
Impozit venit & profit - modificarile ContSters60781 ContSters60781 2 intrebari as avea in legatura cu ultimele schimbari; nu sunt sigura ca am inteles bine. E vorba de 2 legi diferite, nu ? Eu am doua situatii: 1. In cazul ... (vezi toată discuția)