avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Situatie ipotetica - alegere intr-o functie de AG, ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Situatie ipotetica - alegere intr-o functie de AG, apoi excludere din asociatie de CD

Ma gandeam astazi la urmatoarea situatie ipotetica ce ar putea aparea in cadrul unei Asociatii (desigur, in functie de prevederile Statutului fiecarei organizatii in parte):

Sa presupunem ca X este ales in functia de Vicepresedinte al Asociatiei de catre Adunarea Generala, in urma demisiei fostului ocupant al functiei.

Consiliul Director este format din 7 membri, inclusiv noul Vicepresedinte. Sa presupunem de asemenea ca Presedintele si alti 3-4 membri (deci majoritatea) ai Consiliului Director nu isi doresc ca Vicepresedintele nou-ales sa ocupe aceasta functie din diverse motive (motive personale, nu statutare).

La 2 saptamani dupa alegerea Vicepresedintelui, Consiliul Director se reuneste si il exclude din Asociatie pe membrul respectiv (atributie prevazuta in Statut), care isi pierde automat si functia.

Ar exista astfel vreo problema din punct de vedere juridic/legal? Nu s-ar crea un fel de conflict intre Adunarea Generala si Consiliul Director? Practic Consiliul Director ar putea exercita indirect o influenta extraordinara asupra Adunarii Generale excluzandu-i din Asociatie pe membrii care nu convin conducerii. Mai mult, in cazul in care, in timp, sa zicem chiar si la cativa ani din momentul in care o persoana este aleasa intr-o functie, membrii CD isi propun "sa scape" de respectiva persoana, acestia pot evita procedura demiterii din functie prin vot in Adunarea Generala prin simpla excludere a membrului respectiv, care atrage dupa sine si pierderea functiei detinute.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:04, 1 Ianuarie 2010
Poate contesta decizia Consiliului Director la Adunarea Generala ... intrucat, competenta adunarii generale cuprinde, printre altele, alegerea si revocarea membrilor consiliului director.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Statut ong conform oug 26/2000 Vladimir001 Vladimir001 Cum se alege presedintele unui ONG (prin schimbare sau revocare) daca in statut nu este specificat in mod expres acest lucru? Atributiile AGA si CD nu prevad ... (vezi toată discuția)
Functia in asociatie este obligatoriu a fi aleasa in adunarea generala? ttn.marius ttn.marius Buna ziua. In cadrul unui ONG, de la infiintare, cei trei asociati parte din Comitetul Director au functiile de presedinte, vicepresedinte si secretar. De-a ... (vezi toată discuția)
imputernicire pentru urmarea procedurilor de inregistrare a modificarilor la statut ong LuxLucis LuxLucis Buna ziua! Am urmatoarea speta. Am fost imputernicita sa realizez toate demersurile pentru modificarea statutului unei Asociatii si am urmatoarele nelamuriri. ... (vezi toată discuția)