avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordare concediu odihna neefectuat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordare concediu odihna neefectuat

Bună-ziua! Sunt funcționar public cu funcție de conducere, dar din 2018 nu mi-am efectuat concediul de odihnă, întrucât, din cauza volumului mare de lucru, conducătorul instituției nu mi l-a aprobat. Acum s-a schimbat conducătorul, iar acesta mi-a comunicat ca doar concediul aferent anului 2020 l-aș mai putea solicita.Mentionez ca momentan ma aflu în incapacitate temporara de munca, provocata de o intervenție chirurgicala complicata la coloana. Va rog sa ma ajutați cu demersurile legale ce le-aș putea intreprinde pentru a rezolva problema cu concediile de odihna neefectuate(aprox 70 de zile).
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Ianuarie 2021
elenaalbean, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:13, 6 Ianuarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In speta, pentru :
2018 ....pana la 01.07.2020 avea obligatia sa vi-l acorde

2019 ....pana la 01.07.2021 are obligatia sa vi-l acorde

2020 ....pana la 01.07.2022 are obligatia sa vi-l acorde

Puteti sesiza Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP).
Exista o decizie a Curtii de Justitie a Uniunii Europene care mentioneaza faptul ca nu isi poate pierde in mod automat dreptul dobandit la concediu anual platit pentru ca nu a solicitat concediu
In situatia in care au trecut cele 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual, iar salariatul nu a beneficiat de concediu de odihna, salariatul nu va pierde acest drept daca acest lucru nu ii este imputabil?

In schimb, daca salariatul refuza sau se abtine in mod deliberat sa efectueze concediul in intervalul legal stabilit de fiecare legislatie in parte, iar angajatorul poate face dovada ca si-a indeplinit obligatia de a asigura efectuarea concediului de odihna, acesta din urma nu va mai fi obligat sa ii acorde salariatului nici acest drept (exercitarea lui in natura) si nici indemnizatia la incetarea raporturilor de munca (efectuarea in echivalent).

Angajatorul va fi cel care va trebui sa dovedeasca faptul ca, desi i s-a oferit salariatului posibilitatea de a efectua concediul anual de odihna, desi acesta a fost informat corespunzator in acest sens, desi angajatorul si-a indeplinit toate obligatiile prevazute de lege pentru ca salariatul sa beneficieze de dreptul sau, acesta din urma, in mod deliberat si in deplina cunostinta de cauza, nu si-a exercitat acest drept.
In 2019 m-am lovit de o situatie egala.
Cel mai bine solicitati acum CO in scris, prin registratura (treceti in cerere toate zilele) si asteptati raspunsul.


In anii trecuti trebuia sa faceti cere de concediu, iar ordonatorul trebuia sa va faca rechemare. CO pentru anul 2020 se efectueaza pana pe 01.07.2021, asa cum a mentionat dl. Cornel Vasile. Decizia CJUE, ar trebui sa se preia si in legislatia interna, altfel cred ca doar in instanta puteti dobandi dreptul de a efectua concediul pentru 2018. Compensarea in bani se face doar la lichidare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Ianuarie 2021
Bibi62, utilizator
Dreptul la CO nu se prescrie .
Va salut.
Ce argument exista in sustinerea neprescrierii CO? Art. 144 CM care ar elimina orice limitare, incluzand si pe cea de valabilitate? Eu consider termenul de 18 luni din art. 146 doar o obligatie de netergiversare a acordarii CO in sarcina angajatorului. Altfel ar fi un termen special de prescriptie peste cel de 3 ani, situatie imposibila dat fiind domeniul sensibil al sanatatii salariatului, pe care se pune accent sporit, aspect subliniat si de CJUE in mentiunea ca sanatatea nu poate fi subordonata niciunui criteriu economic (art. 4 si 5 din Directiva 2003/88), singura jusitificare posibila a angajatorului. Sau mai avem situatia ca salariatul, din motive nejustificate, nu a luat CO in anul aferent. Asadar nu se incadreaza nici macar in prevederea art 146 si deci inseamna ca pierde CO, aspect ce contravine art. 144, care conform principiului de drept care spune ca unde legea nu distinge, nici interpretul nu poate distinge, criteriul NElimitarii opereaza si asupra termenunlui de efectuare. Art. 144 instituie o obligatie in sarcina ambelor parti ale contractului de munca, doar ca art. 146 impune un termen de netergiversare angajatorului in caz de cauza justificata de neefectuare in anul aferent, iar in cazul cauzei nejustificate, termenul nu mai este obligatoriu, angajatorul putand sa-l extinda. Aceasta cred ca este interpretarea corecta a art. 146, nu cea cu prescriere, care din cate retin, trebuie sa fie declarata EXPLICIT, data fiind importanta majora.
Ultima modificare: Joi, 5 Ianuarie 2023
DANNST, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna restant sonias sonias Buna ziua as vrea sa stiu daca mai amn 12 zile de concediu de odihna neefectuat in 2019. Il pot efectua pina in iunie 2021. 146. – (1) Concediul de odihna se ... (vezi toată discuția)
Concediu impus de angajator sau compensare Cassy90 Cassy90 Buna ziua! firma la care lucrez ne-a anuntat ca putem fi compensati pentru concediul neefectual pe anul acesta.. A devenit legala aceasta optiune?? Cat timp nu ... (vezi toată discuția)
Este legal ca angajatorul sa nu îmi de-a zilele de concediu ... Magie1 Magie1 Este legal ca angajatorul sa nu îmi de-a zilele de concediu de odihna rămase de pe anul anul 2020 și să mi le treacă la prima are acest drept fara ... (vezi toată discuția)