avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1571 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordare concediu odihna neefectuat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordare concediu odihna neefectuat

Bună-ziua! Sunt funcționar public cu funcție de conducere, dar din 2018 nu mi-am efectuat concediul de odihnă, întrucât, din cauza volumului mare de lucru, conducătorul instituției nu mi l-a aprobat. Acum s-a schimbat conducătorul, iar acesta mi-a comunicat ca doar concediul aferent anului 2020 l-aș mai putea solicita.Mentionez ca momentan ma aflu în incapacitate temporara de munca, provocata de o intervenție chirurgicala complicata la coloana. Va rog sa ma ajutați cu demersurile legale ce le-aș putea intreprinde pentru a rezolva problema cu concediile de odihna neefectuate(aprox 70 de zile).
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Ianuarie 2021
elenaalbean, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:13, 6 Ianuarie 2023
A mentionat cineva de art.146 C.mun.? Textul articolului nu instituie decat o obligatie in sarcina angajatorului nu si a salariatului care are dreptul , nu obligatia.

Exact, art. 146 instituie obligatie angajatorului, insa acesta considera ca peste acel termen nu mai este posibila efectuarea CO. Angajatorul nu intelege ca art 146 impune un termen de acordare in sensul de a-l obliga sa nu tergiverseze acordarea CO. Aici e problema si aceasta opinie a prescrierii dupa trecerea celor 18 luni mentionate la art. 146 sustinuta de angajatori- si, din pacate, e sustinuta de multi, inclusiv de redactori de pe acest site si de pe altele, ZF, etc din lipsa de intelegere- poate fi combatuta evaluand ipoteza contrara, a neefectuarii CO in anul aferent din cauza nejustificata in ce priveste salariatul (a omis sa plece in CO, etc). Ce va face in acest caz angajatorul la 1 ianuarie anul urmator? Va taia CO din anul anterior? Pentru ca fiind cauza nejustificata de neefectuare a CO, nu se naste obligatia de 18 luni de la art 146. Tinand seama de art. 144, acordarea CO nu poate fi limitata, atat cantitativ cat si temporal, textul de lege nefacand distinctie intre cele doua dimensiuni definitorii ale parametrului si, prin urmare, angajatorul e obligat sa acorde CO, doar ca NU MAI E TINUT de un termen anume, respectiv de cel de 18 luni. Si deci daca in cazul de "culpa" a salariatului, respectiv cauza nejustificata de neefectuare, angajatorul nu poate anula CO din anul anterior, cu atat mai mult nu poate anula CO in cauza justificata mentionata in conditiile art. 146. De unde rezulta ca cele 18 luni NU SUNT TERMEN DE PRESCRIPTIE, ci obligatie de netergiversare.
Un jurist competent, este adevarat, intelege imediat ca obligarea unei parti NU afecteaza dreptul celeilalle si NU instituie un drept consecutiv partii obligate. Asadar, daca angajatorul are obligatia acordarii, nu primeste imediat "dreptul" de prescriere prin aceasta obligatie (prescrierea ar deveni un drept al angajatorului, pentru ca ii profita). Textul legal, daca instituia o precriptie, ar fi fost astfel: "CO se poate acorda in urmatoarele 18 luni", vizand implicit si dreptul salariatului. Dar art. 146 NU spune nimic despre dreptul salariatului, deci NU il vizeaza, asadar CO se acorda si dupa 18 luni in anul urmator.
Asa cum am spus, e multa graba si putina intelegere.
Ultima modificare: Vineri, 6 Ianuarie 2023
DANNST, utilizator
Nu este graba, este chiar nepricepere la unii care sustin prescrierea dreptului la CO.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna restant sonias sonias Buna ziua as vrea sa stiu daca mai amn 12 zile de concediu de odihna neefectuat in 2019. Il pot efectua pina in iunie 2021. 146. – (1) Concediul de odihna se ... (vezi toată discuția)
Buna seara, concediul de odihna ramas si neefectuat din anul ... daliborca.nicolin daliborca.nicolin Buna seara, Concediul de odihna ramas si neefectuat din anul 2020,se poate efectua pana in iunie 2022? (vezi toată discuția)
Concediu impus de angajator sau compensare Cassy90 Cassy90 Buna ziua! firma la care lucrez ne-a anuntat ca putem fi compensati pentru concediul neefectual pe anul acesta.. A devenit legala aceasta optiune?? Cat timp nu ... (vezi toată discuția)