avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua.Am inteles ca din martie 2021 se schimba ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua.Am inteles ca din martie 2021 se schimba modul de calcul ...

Buna ziua.Am inteles ca din martie 2021 se schimba modul de calcul a indemnizatiei pentru concediu de acomodare in vederea adoptiei.O persoana care are concediu dinainte de matie 2021 va beneficia de noul calcul a indemnizatiei (85% din salarul din ultimii 12 luni)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:49, 31 Ianuarie 2021
NU , intrucat legea nu are caracter retroactiv ...

Astfel, incepand cu luna martie, concediul si indemnizatia de acomodare se vor acorda potrivit urmatoarelor dispozitii:

Adoptatorul sau, optional, oricare dintre sotii familiei adoptatoare, care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legiinr. 227/2015privindCodul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, din activitati salariale si asimilate acestora sau, dupa caz, din activitati independente, drepturi de autor ori activitati agricole, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum un an, care include si perioada incredintarii copilului in vederea adoptiei, precum si de o indemnizatie lunara.

Cuantumul indemnizatiei lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei emiterii hotararii judecatoresti de incredintare in vederea adoptiei. Cuantumul indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 3,4 la valoarea indicatorului social de referinta (1.700 lei), iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depasi valoarea de 8.500 lei.

In situatia in care persoana care a beneficiat de concediu si indemnizatie de acomodare adopta unul sau mai multi copii, intr-o perioada de pana la 12 luni de la finalizarea concediului de acomodare pentru copilul adoptat anterior, daca din calculul indemnizatiei conform regulii generale rezulta un cuantum al indemnizatiei lunare pentru concediul de acomodare mai mic decat cuantumul indemnizatiei cuvenite anterior, atunci se acorda indemnizatia lunara pentru concediul de acomodare primita pentru copilul adoptat anterior."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara. tocmai am adoptat o fetiță de 4 ani jumătate. ... Mihai Munteanu Mihai Munteanu Buna seara. Tocmai am adoptat o fetiță de 4 ani jumătate. Oare conform noii legi a adopție am dreptul la concediu de maternitate. Cei de la protecția ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! anul trecut am adoptat o fetiță de 6 ani. am adus-o ... MargoDrag MargoDrag Bună ziua! Anul trecut am adoptat o fetiță de 6 ani. Am adus-o acasă la sfârșitul lunii august și din septembrie am intrat în concediu de acomodare ... (vezi toată discuția)
Calculul indemnizației in concediu de acomodare se face luând ... LaraS LaraS Calculul indemnizației in concediu de acomodare se face luând in calcul toate veniturile avute in perioada menționata in lege sau doar pentru norma de ... (vezi toată discuția)