avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intoarcere din ccc
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intoarcere din ccc

Am fost in concediu crestere copil.Copilul a implinit 2 ani pe 10 dec. 2009. Postul care l-am avut anterior nu mai este valabil-reprezentant vanzari, magazinul a fost inchis, mentionez ca societeea mai are un restaurant. As putea beneficia de somaj daca au trecut 20 de zile de la implinirea celor 2 ani ai copilului si eu nu m-am prezentat la societate sa iau legetura cu patronul?nu sunt in relatii tocmai bune cu patronul.
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 08:30, 5 Ianuarie 2010
Dvs nu trebuie sa mergeti la patron cu niciun act ... mergeti si vedeti care este situatia raportului dvs de munca ... daca vi s-a desfiintat postul, ar trebui sa va dea decizia de concediere , incetarea c.i.m. fiind facuta in baza art.65 alin.1 C.mun.
Daca c.i.m. v-a incetat in baza acestui articol, atunci trebuie sa mai solicitati de la angajator si adeverinta prevazuta la art. 18 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

Acte necesare pentru inregistrarea unei persoane care indeplineste conditiile pentru acordarea indemnizatiei de somaj:
1. Actul de identitate, in original si copie;
2. Actele de studii si de calificare,in original si copie;
3. Certificatul de nastere,in original si copie;
4. Certificatul de casatorie,in original si copie;
5. Adeverinta medicala , din care sa rezulte ca este apta de munca sau ca are eventuale restrictii medicale
6. Actele eliberate de organele financiare teritoriale,din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau ca realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decit indemnizatia de somaj
7. Declaratia pe proprie raspundere din care sa rezulte ca nu are loc de munca , nu realizeaza venituri sau ca realizeaza din activitati autorizate potrivit legii mai mici decit indemnizatia de somaj.

In afara actelor si documentelor enumerate mai sus care trebuiesc prezentate de toate categoriile de solicitanti de indemnizatie de somaj , cererea pentru acordarea indemnizatiei de somaj va fi insotita ,dupa caz, si de:
In cazul persoanelor provenite din munca:
a) Carnetul de munca, in original si in copie, sau, in cazul in care nu s-a intocmit carnetul de munca, adeverinta eliberata de angajatori si vizata de inspectoratul teritorial de munca, din care sa rezulte perioadele in care s-a prestat activitatea, precum si data si motivul incetarii raporturilor de munca sau de serviciu de la ultimul angajator
b) Copie de pe hotarirea definitiva de reintegrare in munca , atunci cind reintegrarea nu mai este posibila la unitatea la care persoana a fost incadrata anterior din cauza incetarii definitive a activitatii sau la unitatea care a preluat patrimoniul acesteia;
c) Dovada din care sa rezulte ca reincadrarea in munca nu mai este posibila din cauza incetarii definitive a activitatii angajatorului, respectiv adeverinta de la unitatea care a preluat patrimoniul unitatii in care persoana a fost incadrata anterior, din care sa rezulte desfiintarea postului;
d) Declaratie pe propria raspundere a persoanei in cautarea unui loc de munca , in cazul in care aceasta nu poate obtine dovada din care sa rezulte ca reincadrarea in munca nu mai este posibila din cauza incetarii definitive a activitatii angajatorului, urmind ca agentia locala pentru ocuparea fortei de munca sa verifice la organele competente veridicitatea .
e) Adeverinta prevazuta la art. 18 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

:offtopic:
Nu mai scrieti cu majuscule , este o incalcare a Regulamentului de postare. :)
Societatea si-a inchis si restaurantul si nu reusesc sa mai dau de patron, unde trebuie sa merg, la fortele de munca sau la somaj?
In primul rand trebuie sa luati legatura cu ITM si sa aflati daca au fost facute demersuri cu privire la incetarea CIM,
In caz contrar puteti obtine incetarea CIM prin hotarare judecatoreasca.
Dupa inchiderea carnetului de munca ca urmare a desfintarii societatii va puteti adresa somajului pentru indemnizatie.
Instanta judecatoreasca nu se poate substitui angajatorului, astfel incat nu poate decide incetarea raportului de munca.
Depuneti o sesizare la ITM si solicitati luarea de masuri legale in vederea inchiderii carnetului dvs de munca.
alycris a scris:

Societatea si-a inchis si restaurantul si nu reusesc sa mai dau de patron, unde trebuie sa merg, la fortele de munca sau la somaj?


se pot cere detalii pritr-o cerere adresata ORC acolo unde firma si-a avut sediul social

Alte discuții în legătură

Eliberarea actelor dupa incetarea preavizului azalee azalee Buna ziua! In luna februarie am fost disponibilizata si am fost nevoita sa stau in presaviz pana pe data de 26.02.2010. La incetare am primit doar fisa ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj dupa concediu crestere copil stirbu doina stirbu doina pina pe data de 21martie 2011 sunt in concediu pentru cresterea copilului.inaintea celor 2ani de concediu,am avut 12luni lucrate la 2societati com.,ultima la ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj dupa ccc marcigr8 marcigr8 Acum sunt in concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsa de pana la doi ani (pana 16 aprilie) ,cu contractul de munca suspendat si urmeaza sa ... (vezi toată discuția)