avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 276 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua... Succesiune Proprietarul unui imobil, (din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua... Succesiune Proprietarul unui imobil, (din urma primei ...

Buna ziua...
Proprietarul unui imobil, (din urma primei casatorii are o fata) se recasatoreste .Fosta sotie (coproprietar fiind )vinde cu contract de vanzare cumparare .actualei sotii 25% (din partea ei de 50%,) restul de 25 % o da sotului .. ( ca intelegere in urma unui partaj.in care a mai existat un imobil, si barbatul a renuntat la el in favoarea primei sotii )
Intrebarea este ce procent ii va reveni actualei sotii, respectiv fetei lui din prima casatorie, dupa decesul barbatului.?? Si as mai dori sa stiu ,daca se poate , cat este taxa pentru deschiderea succesiunii . daca se deschide si se dezbate dupa perioada de 1 an, de la deces. Stiu ca deschiderea si dezbaterea succesiunii , sunt doua lucruri diferite... Multumesc !
Ultima modificare: Miercuri, 10 Februarie 2021
Liviu. Marin, utilizator
Cel mai recent răspuns: andravenache , utilizator 22:11, 21 Februarie 2021
deschidera succesiunii are loc la decesul barbatului, adica succesiunea se deschide prin moarte.
Apoi se dezbate intre mostenitori, daca se desbate si finalizeaza inainte de 2 ani de la deces, nu se plateste impozit de 1% din valoarea mostenirii, in rest taxa notariala e aceeasi.
In lipsa unui testament, sotia supravietuitoare mosteneste 1/4 si fiica 3/4 din ce se afla in patrimoniul barbatului la data decesului sau.
Multumesc frumos. Taxa notariala pentru dezbaterea unei succesiuni, este o taxa fixa, aceiasi pt orice notariat , sau difera , in functie de zona, notariat, etc?
Ultima modificare: Miercuri, 10 Februarie 2021
Liviu. Marin, utilizator
difera.
Competent teritorial e insa notarul de pe raza ultimului domiciliu comun al defunctului, asa ca s-ar putea sa nu aveti prea multe de ales.
Acest procent este valabil chiar daca sotul avea imobilul din timpul primei casnicii,? ( deci dinainte de a se recasatori a doua oara ) Sotia legitima din a doua casnicie poate mosteni acelasi procent de 1/4 din patrimoniul sotului decedat ? Multumesc pt raspuns !
Da, procentul mostenirii e fix, sotul supravietuitor mosteneste 1/4 din averea decedatului in concurs cu copiii acestuia.
Mai departe, conteaza la ce se raporteaza acea patrime- fie la intreg imobilul cand bunul e propriu al decedatului, fie la jumatate sau la cat are el in patrimoniu.
Ca ex un bun comun intre soti, in masa succesorala intra doar jumatate din casa , ca jumatate ii apartine sotului, deci 1/4 se raporteaza doar la jumatate din casa, asta face ca din bunul intreg, sotul sa aiba parte mai mare decat copilul.
Daca bunul e propriu, in masa succesorala intra tot imobilul si sotul mosteneste 1/4 din el, in acest caz, copiii ar avea cota mai mare.
in cazul dvs, in masa succesorala intra 3/4 din toata casa, din care sotia mosteneste 1/4.
Ultima modificare: Vineri, 19 Februarie 2021
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Mostenire dupa tata caren caren sa inteleg ca sotia tatalui meu, in cazul decesului tatalui, aceasta beneficiaza de 1/4 din bunurile pe care tatal meu le.a mostenit dupa urma mamei mele? dar ... (vezi toată discuția)
Cote succesorale xp-kry xp-kry Se da urmatoarea situatie : atat sotia cat si sotul au cate un copil din afara casatoriei . Sotul decedeaza . La dezbaterea masei succesorale vine sotia ce se ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa decesul tatalui meu care s-a recasatorit Andrei.V.M Andrei.V.M Tatal meu a murit, era recasatorit de 25 ani cu o doamna (mama vitrega) impreuna cu care au construit o casa si au dat nastere surorii mele. De curand a murit ... (vezi toată discuția)