avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 151 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cote succesorale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cote succesorale

Se da urmatoarea situatie : atat sotia cat si sotul au cate un copil din afara casatoriei . Sotul decedeaza . La dezbaterea masei succesorale vine sotia ce se afla in viata si copilul sotului decedat. Copilul sotiei nu are niciun drept la masa succesorala a sotului decedat . Care sunt procentele la care se imparte masa succesorala a sotului decedat ? Cat are dreptul sotia , respectiv copilul decedatului ? Multumesc !
Ultima modificare: Marți, 18 Ianuarie 2022
xp-kry, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 18:19, 18 Ianuarie 2022
1/4 soția
3/4 copilul
Va rog respectuos inca o lamurire : sa inteleg ca sotia va mosteni 50% +1/4 ( 62.5 % din tot intregul ) , iar copilul sotului decedat 3/4 din 50% ( 37.5 % din tot intregul ) . Masa succesorala care se va dezbate va fi strict 50 % din intreg sau tot intregul ? Adica 1/4 se raporteaza la tot intregul sau numai la jumatate ? Multumesc !
Ultima modificare: Marți, 18 Ianuarie 2022
xp-kry, utilizator
Dacă masa succesorala este compusa din bunuri comune, dobândite în timpul căsătoriei soților, împărțirea este următoarea:

Jumătatea soțului decedat (1/2) se împarte între
- soție 1/4 (din 1/2 = 1/8, la care se adaugă jumătatea ei, rezultând în total 5/8)
- copilul soțului 3/4 (din 1/2 = 3/8)

La decesul soției, cota sa de 5/8 va fi moștenită integral de copilul ei.
În final, copilul soțului va avea 3/8, iar copilul soției 5/8.

Procentual le calculați dvs.
Juridic se calculează sub forma de fracții.
Ultima modificare: Marți, 18 Ianuarie 2022
raluk0207, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cotele de mai sus se raportează la moștenire (masa succesorală).

Ideea de reținut este aceea că în moștenire (în masa succesorală) intră numai ceea ce avea defunctul, iar nu și averea viilor de prin preajmă.

Dacă soții aveau un bun comun (teoretic 50-50%), atunci supraviețuitorul PĂSTREAZĂ ceea ce avea încă de vremea când nu murise nimeni (pratea lui 50%) și moștenește 1/4 din cealaltă jumătatate (partea defunctului din bun). În total soțul supraviețuitor va avea 5/8 din bun. Și copilul va avea restul de 3/8 ( 3/4 din jumătatea defunctului)

Dacă un bun era numai al defunctului (bunul lui propiru), atunci acest bun intră în întregul său în masa succesorală, iar cotele de mai sus se raportează la intreg.

LE: am postat simultan ...
Ultima modificare: Marți, 18 Ianuarie 2022
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune AriaAlexandra AriaAlexandra Prietenului meu i-a murit tatal pe 20 noiembrie anul trecut. Nu a lasat niciun testament si nici nu a apucat sa treaca casa pe numele lui. Ca mostenitori este ... (vezi toată discuția)
Dupa un deces al unui sot cu copii dintr un mariaj anterior si ... Katyb1006 Katyb1006 Dupa un deces al unui sot cu copii dintr un mariaj anterior si bunuri anterioare ,sotul supravietuitor primeste 50% din toata mostenirea sau sau 75 % din ... (vezi toată discuția)
Succesiune bellefille bellefille In urmatoarea situatie: -sot decedat -mostenitori:un copil major si sotia supravietuitoare -avere:bunuri mobile si imobile dobandite in timpul casatoriei si ... (vezi toată discuția)