avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Constatarea prescriptiei reductiunii liberalitatilor ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Constatarea prescriptiei reductiunii liberalitatilor excesive ...

Constatarea prescriptiei reductiunii liberalitatilor excesive

D a donat un imobil nepoatei de fiu-N, cu 10 ani inainte de deces. Defunctul D a avut doi copii, C1 si C2, care au dezbatut succesiunea pe cale notariala, la 4 ani de la deces, fara a mentiona nimic despre donatie.

In vederea cumpararii imobilului, am efectuat cautari in portalul instantelor de judecata, dupa numele N/C1/C2, fara a obtine rezultate referitoare la o actiune in reductiunea liberalitatilor excesive.

Nici in cadrul procedurii succesorale notariale, nu au solicitat reductiunea.

Premisele sunt ok, dar cred ca nu sunt suficiente. Ideal ar fi ca mostenitorii rezervatari C1/C2 sa declare oficial ca nu au solicitat reductiunea liberalitatilor excesive, dreptul la actiune fiind prescris. Donatia find inscrisa in Cartea Funciara, nu pot invoca ca nu au cunoscut existenta acesteia. Din anumite motive, aceasta varianta nu este aplicabila.

In acest context, probabilitatea unui actiuni in reductiune fiind redusa, ar trebui sa cumpar. In baza garantiei de evictiune, vanzatoarea - nepoata de fiu-N ar trebui sa despagubeasca mostenitorii care ar solicita reductiunea.

Totusi, pentru a evita o situatie “sabia lui Damocles”, dupa cumparare, as putea intenta o actiune impotriva mostenitorilor, pentru constatarea prescriptiei reductiunii liberalitatilor excesive?

Vanzatoare N, care tocmai a primit pretul, este solvabila, in cazul in care sunt necesare despagubiri.

Situatia ar fi putin atipica. In mod normal, calitatea de parat în cadrul actiunii în reductiunea liberalitătilor excesive, apartine beneficiarului liberalitatii excesive.

Intrebarea esentiala este daca eu, in calitate de tert dobanditor de la beneficiarul unei liberalitati posibil excesive ( nepoata N), pot justifica un interes legitim pentru a constata prescriptia actiunii in reductiune, sau mi se va respinge ca inadmisibila?

Va multumesc!


Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 09:03, 25 Februarie 2021
Defunctul D a avut doi copii, C1 si C2, care au dezbatut succesiunea pe cale notariala, la 4 ani de la deces, fara a mentiona nimic despre donatie.

End of story
Intrebarea esentiala este daca eu

Raspunsul e ca puteti cumpara linistit fara o sabie deasupra.
Nu exista un raport juridic intre dvs si C1 si C2. Chiar daca prescriptia nu ar fi implinita si acestia ar solicita reductiunea, tot nu s-ar putea indrepta impotriva dvs, ci, dupa cum ati spus, impotriva nepoatei.
Poate le dați vreo idee pe care nu o aveau ... Asta dacă nu cumva vă faceți dvs. griji degeaba. Pe baza informației de aici, habar n-am pe unde ar fi realitatea.


gi-jane2 a scris:

End of story

Faptul ca nu au solicitat nimic referitor la donatie, in cadrul procedurii succesorale notariale, este o prezumtie puternica , "end of story". Dar, e posibil, desi putin probabil, sa solicite pe calea actiunii in reductiune. Poate au facut acte de intrerupere a prescriptiei.
Nu e treaba dvs cu reductiuni, mosteniri etc. Dvs cumparati un imobil si legatura dvs cu vanzatorul se termina aici.
Ce legatura e intre vanzator si alte rubedenii ale sale, e treaba lor.

Alte discuții în legătură

Contract vanzare diamonda diamonda Tatal meu in varsta de 80 ani a facut un contract de vanzare fetei mele. Am o singura sora care inca nu stie de acest lucru. Sora mea poate sa conteste acest ... (vezi toată discuția)
Cedare drept proprietate yssas yssas Buna ziua! As dori sa stiu daca parintii pot sa imi cedeze ( am vrea sa nu fie donatie in speranta ca taxele notariale sunt mai mici) cat sunt in viata un ... (vezi toată discuția)
Nu inteleg in totalitate donatia cu scutire de raport Florin-V Florin-V Nu inteleg in totalitate conceptul de donatie cu scutire de raport. Stiu, sunt multe surse pe internet care explica acest lucru, dar totusi imi scapa ceva cand ... (vezi toată discuția)