avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie intretinere

Bună ziua! Fiul meu major, aflat în continuarea studiilor, a solicitat sa-i plătesc o pensie de întreținere. Eu am un venit net de 5000 lei. Având în vedere ca o am și pe mama în îngrijire, sens în care am încheiat un act notarial prin care ma oblig s-o ajut lunar cu suma de 2000 lei, și ca legea prevede ca nu pot plăti mai mult de jumătate din venitul net, înseamnă că eu voi fi obligat sa-i dau fiului meu major doar 500 lei lunar? Va tine cont instanta de actul notarial pe care l-am încheiat cu mama mea?
Ultima modificare: Joi, 25 Februarie 2021
toteueu, utilizator
Cel mai recent răspuns: toteueu , utilizator 09:12, 26 Februarie 2021
E problema dvs cu cat v-ati inteles sa va ajutati mama, fiul poate obtine pana la 1/4 din salariu.
Instanta va tine cont ca o aveti pe mama in intretinere, insa nu va fixa 500 de lei pt fiu.
Mama nu are pensie ?
Va puteți prezenta argumentele și actele la instanta urmând sa decidă.
La 500 lei nu aveti sanse.
Mama mea locuia cu mine, cu fosta soție și fiul meu. Eu achitam întreținerea în totalitate, ii viram fiului meu o suma de bsni lunar în cont, asa încât prima instanta a stabilit sa i dau 1/6.Intre timp, din cauza certurilor frecvente cu fosta soție și fiul, a trebuit s o duc pe mama în chirie, întrucât ea nu are locuință și pensia este mica. De aceea am făcut un act notarial prin care ma oblig s o ajut cu aceasta suma de bani(este și bolnava de cancer, operata). Sper ca instanta va tine cont de acest aspect și ma va obliga la o suma cât mai mica. Ma gândeam ca acest act are valoare juridica, iar instanta va trebui sa tina cont de el și obligațiile mele sa nu depășească 1/2din venit pt ambii. Consider ca mama mea este în nevoie, fiul fiind apt de munca, primind ajutor și de la mama sa(cel puțin asa ar trebui).
Dacă prima instanță a stabilit un procent de 1/6 pentru copil, rezultă că a ținut cont de starea de nevoie a mamei dumneavoastră. Că altfel stabilea procentul de 1/4. În loc de 1250 lei, veți plăti doar 833 lei, dacă rămâne definitivă sentința, sau dacă la apel se va păstra decizia primei instanțe.
Ultima modificare: Joi, 25 Februarie 2021
Dapix, utilizator
În prima instanta nu aveam actul notarial. Am fost obligat la 1/6 pt ca s a considerat ca am îndeplinit obligația întreținerii în natura, prin asigurarea locuinței, prin plata cheltuielilor cu întreținerea... Situația cu mama a intervenit ulterior pronunțării hotărârii, de asta vreau s o invoc în apel.

Alte discuții în legătură

Intretinere student ContSters21716 ContSters21716 sunt un tata divortat care a primit spre crestere si educare pe cei doi copii minori in urma divortului. Baiatul cel mare a terminat liceul la varsta de 19 ani ... (vezi toată discuția)
Cine stabileste moneda pensiei alimentare (lei, euro) Ellyn Ellyn Buna ziua! Ajutati-ma va rog,nu stiu ce sa fac!!! Am 3 copii,2 in Italia si 1 in Romania,lucrez in Italia,am 2000 euro net,copilul din Romania m-a dat in ... (vezi toată discuția)
Întrebări pensie de întreținere bijou8 bijou8 Buna ziua, Am urmatoarele intrebari legate de plata pensiei alimentare: 1.Daca tatal nu are serviciu este obligat la plata unei pensii de 1/4 din salariul ... (vezi toată discuția)