avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 109 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prescrierea dreptului la acțiune As dori să mi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prescrierea dreptului la acțiune As dori să mi comunicați ...



Prescrierea dreptului la acțiune

As dori să mi comunicați un punct de vedere juridic la următoarea speță:

-în data de 26.10.2009 s- a cumpărat un teren de la o societate comercială , prețul nu a fost achitat în totalitate , dar nici nu a fost înserată vreo clauză /sarcină în Cartea Funciară în acest sens , doar în Contractul autentificat de vânzare cumpărare că suma se va achita succesiv.Ultima sumă a fost achitată în data de 23.09.2010.
Din anul 2010 până în ianuarie 2021 nu am fost somați / contactați în vreun fel să achităm suma rămasă , nu am fost notificați cu punerea în întârziere .
În luna martie 2021 societatea a deschis un proces împotriva noastră prin care solicită rezoluțiunea contractului de vânzare cumpărare încheiat pentru nerespectarea culpabilă de către cumpărător a obligației de plată a prețului , și rectificarea de carte funciară cu privire la imobilul evidențiat în Cartea Funciară .
Nu știu exact dacă dreptul la acțiune este sau nu prescris .Potrivit noului Cod Civil art.2518 dreptul la acțiune se prescrie în termen de 10 ani ; dar potrivit vechiului Cod Civil din 1864 dreptul la acțiune se prescrie în termen de 30 de ani.
Vă mulțumesc,
Pana la ce data trebuia achitat pretul? Termenul de prescriptie este de 3 ani, atat pe vechiul cod cat si pe noul cod.
Ultima modificare: Joi, 11 Martie 2021
Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine, Avocat
Diferența de preț trebuia achitată până la data de 01.12.2010 , dar nu a fost achitată în totalitate până la această dată , rămânând de achitat încă o sumă de 41..000 lei care nu a mai fost achitată deloc.
termenul de prescriptie pentru recuperarea diferentei de pret se implinea pe data de 01.12.2013.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare care sa tina loc de contract de vanzare autentic marinpreda marinpreda Va rog un sfat Am inchiat un antecontract de vanzare-cumparare (inscris sub srmnatura privata) teren agricol extravilan, in data de 12.09.2011. Inscrisul este ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, În decembrie 2015 am încheiat o promisiune de vânzare-cumpărare ... Cezar Dragon Cezar Dragon Bună ziua, În decembrie 2015 am încheiat o promisiune de vânzare-cumpărare pentru un teren agricol extravilan la notar urmând să încheiem contractul ... (vezi toată discuția)
Ipoteca in vechile carti funciare ContSters152499 ContSters152499 Am o ipoteca inscrisa in anul 1968 intr-o CF veche. Creditorul, persoana fizica nu mai poate fi gasit. Cum pot radia aceasta ipoteca, cat mai repede? (vezi toată discuția)