avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care este modalitatea juridica (pasii de urmat) in caz ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care este modalitatea juridica (pasii de urmat) in caz de expropriere ...

Care este modalitatea juridica (pasii de urmat) in caz de expropriere a unui singur apartament (din 5) dintr-o singura constructie ( ni se spune ca suntem un condominiu).
Mentionez ca au modificat proiectul in urma interventiei noastre, pt ca fizic NU AU NEVOIE DE NOI TOTI ( constructia casa cu 5 apartamente 370 mp si teren 750 mp in centrul unui oras mare) insa acuma se spune ca suntem in pericol sa ne exproprieze ( sa ne introduca inapoi in plan) pt ca nu pot descurca partea juridica a actelor. Mai pot proba utilitatea publica in acest caz... .......? Multumesc
Se contesta decizia de expropriere la momentul la care o veti primi. Aceasta poate fi contestata atat din punctul de vedere al valorii despagubirilor pe care le veti primi cat si din punctul de vedere al actului normativ care a stat la baza exproprierii.
Actul normativ la care faceti referire poate fi Hotararea Consiliului Local?
Am inteles ca urmeaza sa se emita Decizia de Expropriere ( banuiesc ca prin HCL).
Putem contesta utilitatea publica avand in vedere desfasurarea evenimentelor (ne includ, ne scot, apoi iar vor sa ne cuprinda fiind vorba de acelasi plan aprobat care afecteaza doar ap 1 ).? Va puteti imagina prin ce trecem.? Lasand deoparte contextul general.......
decizia de expropriere va avea la baza o hotarare de consiliu local. Utilitatea publica se contesta din punctul de vedere al respectarii principiului proportionalitatii si al necesitatii parcurgerii procedurii de expropriere nu de modalitatea de desfasurare a evenimentelor.
Expropriatorul are obligația de a aproba prin hotărâre a Guvernului sau, după caz, prin hotărâre a autorității administrației publice locale sau județene, respectiv a Consiliului General al Municipiului București, după caz, potrivit legii, indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de interes național, județean și local, pe baza documentației tehnico-economice aferente, amplasamentul lucrărilor, conform variantei finale a studiului de prefezabilitate, respectiv a variantei finale a studiului de fezabilitate, după caz, sursa de finanțare, precum și declanșarea procedurii de expropriere a tuturor imobilelor care constituie coridorul de expropriere, a listei proprietarilor așa cum rezultă din evidențele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară sau ale unităților administrativ-teritoriale, sumele individuale aferente despăgubirilor estimate de către expropriator pe baza unui raport de evaluare întocmit având în vedere expertizele întocmite și actualizate de camerele notarilor publici și termenul în care acestea se virează într-un cont deschis pe numele expropriatorului la dispoziția proprietarilor de imobile.

Coridorul de expropriere este format din suprafața de teren afectată de lucrarea de constructive, cu sau fără alte imobile aferente, stabilit conform prevederilor art. 5 alin. (3) din Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local, cu modificările și completările ulterioare.

Coridorul de expropriere este stabilit pe baza studiilor de fezabilitate în varianta finală sau a documentațiilor de urbanism ori a documentațiilor topocadastrale, aprobate conform legii, și este aprobat odată cu indicatorii tehnico-economici, cu documentația de urbanism sau cu documentația topo-cadastrală, după caz, incluzând și lista imobilelor ce urmează a fi expropriate.
Din punctual meu de vedere, este tardiv sa contestati stabilirea coridorului de expropriere dupa emiterea deciziei de expropriere.
Ultima modificare: Duminică, 14 Martie 2021
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
In practica judecătorească s a stabilit ca interesul persoanei care urmeaza sa fie expropriata se naste si devine actual la momentul emiterii deciziei de expropriere, anterior acestui moment nu exista actul administrativ individual care poate fi contestat.

Alte discuții în legătură

Caz de expropriere! goldfish goldfish unchiul meu, detine niste terenuri in apropiere de Cluj unde se va face o autostrada. din 2006, unchiul cand a vrut sa instraineze o parte din terenuri, i s-a ... (vezi toată discuția)
Contestare suma despagubire pt expropriere Delia Elena  NEDA Delia Elena NEDA Buna ziua, Pentru a contesta suma oferita de stat pt expropiere (e cazul autostrazii Buc - Brasov), e musai sa ne adresam instantei? Eu am gasit in Legea nr. ... (vezi toată discuția)
Teren proprietate / interventie abuziva bukinst bukinst Pe un teren proprietate in extravilanul orasului m/am trezit in primavara cu o suprafata de circa 200 mp ingradita cu gard de sarma si cu un put de apa pentru ... (vezi toată discuția)