avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general factura fiscala
Discuție deschisă în Contabilitate în general

factura fiscala

Buna ziua si La multi ani! Va rog frumos sa imi spuneti si mie care este articolul din codul fiscal unde spune ca facturile fiscale se emit in 3 exemplare (una ramane in contabilitatea iar celelalte 2 nu mai stiu unde se duc). Deci, ma intereseaza numarul articolului. va multumesc!
Cel mai recent răspuns: LUST EXPERT , Consultant fiscal 17:00, 4 Ianuarie 2010
1. Factura se intocmeste in doua sau mai multe exemplare, pentru livrari de bunuri si prestari de servicii. Daca este cazul, inscrieti pe factura numarul si data avizului de insotire a marfii.

2. factura se intocmeste in limba romana, dar si intr-o limba straina, in functie de optiunea firmei emitente. Baza de impozitare a TVA o puteti inscrie in lei sau in valuta, insa, daca operatiunea este impozabila TVA, suma taxei colectate trebuie inscrisa obligatoriu si in lei.

Baza de impozitare in valuta se converteste in lei la cursul de schimb valutar comunicat de BNR sau la cursul utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, din data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea realizata.

3. termenul de emitere este pana cel mai tarziu in cea de-a 15-a zi calendaristice a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei (data livrarii bunurilor, data prestarii serviciilor, data acceptarii de catre beneficiar a situatiilor de lucrari, etc.).

O factura trebuie sa le contina obligatoriu urmatoarele informatii impuse prin art. 155, alin. (5) din Codul fiscal:

• numarul de ordine si data emiterii facturii;

• denumirea, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA al firmei emitente;

• denumirea, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA ale reprezentantului fiscal (daca furnizorul sau prestatorul nu este stabilit in Romania si a desemnat un
reprezentant fiscal);

• denumirea, numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA ale cumparatorului de bunuri sau servicii;

• adresa exacta a locului in care au fost transferate bunurile (pentru livrari intracomunitare de bunuri);

• codul de inregistrare in scopuri de TVA furnizat de client prestatorului pentru serviciile de transport intracomunitar, inclusiv pentru serviciile accesorii ale acestora, cu sau
fara intermediari;

• codul de inregistrare in scopuri de TVA cu care se identifica cumparatorul in celalalt stat membru (pentru livrari intracomunitare);

• codul de inregistrare in scopuri de TVA cu care furnizorul s-a identificat in alt stat membru si sub care a efectuat achizitia intracomunitara in Romania;

• denumirea si cantitatea bunurilor livrate, denumirea serviciilor prestate si particularitatile de identificare ale mijloacelor de transport noi, in cadrul livrarilor intracomunitare;

• data livrarii bunurilor, a prestarii serviciilor sau a incasarii avansurilor;

• baza de impozitare a bunurilor si serviciilor, pentru fiecare cota, scutire sau operatiune netaxabila;

• pretul unitar, exclusiv taxa;

• rabaturile, remizele, risturnele si alte reduceri de pret;

• pentru operatiile impozabile, inscrierea sumei totale a taxei colectate, exprimata in lei;

• pentru operatiile scutite, supuse masurilor de simplificare, neimpozabile sau neincluse in sfera aplicarii taxei, una dintre mentiunile: "scutit cu drept de deducere", "scutit fara drept de deducere", "taxare inversa", "neimpozabil in Romania", "neinclus in baza de impozitare", baza legala din Directiva a 6-a;
Totodata conform OMEF 3512/2008,
15. Factura se întocmeşte şi se utilizează în conformitate cu prevederile Codului fiscal.
Pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii pentru care persoanele impozabile sunt scutite fără drept de deducere a taxei pe valoarea adăugată şi nu sunt obligate să întocmească facturi, în conformitate cu prevederile Codului fiscal şi ale normelor metodologice de aplicare a acestuia, operaţiunile economice se înregistrează în baza contractelor încheiate între părţi şi a documentelor financiar-contabile sau bancare care să ateste acele operaţiuni, cum sunt: aviz de însoţire a mărfii, chitanţă, dispoziţie de plată/încasare, extras de cont bancar, nota de contabilitate etc., după caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura fara semnatura Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua! Mai nou, hypermarketul Real emite factura catre persoane juridice doar cu stampila, nu se mai trece CNP-ul si numele persoanei care o intocmeste ... (vezi toată discuția)
Tva - taxare inversa - export florip florip Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti care este diferenta intre scutirea de la plata TVA pentru o livrare de bunuri in UE (nu din cele supuse taxarii inverse in ... (vezi toată discuția)
Necompletarea datelor pe factura privind nr auto, delegat, ora laurabecea laurabecea Astazi am fost oprita de GF pentru a verifica daca marfa din masina era insotita de factura. Totul era in regula, doar ca, firma care a emis factura a omis sa ... (vezi toată discuția)