avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pt pensie...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pt pensie...

buna seara...as vrea sa ma informez despre situatia mea...sunt nascuta la 14/07/1983...am terminat doar liceul si pana acum nu am mai lucrat niciodata ...daca imi platesc singura cartea de munca si contributiile (care ar fi minumul pe luna sau an , si cat s ar putea plati maxim eventual), si apoi cati ani trebuie minim platiti obligatoriu ...pentru a avea o pensie si cand la ce varsta si cat va fi aproximativ....
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:03, 5 Ianuarie 2010
Pensia pentru limita de varsta

Se acorda angajatilor care la data pensionarii îndeplinesc CUMULATIV 2 conditii:

a) pragul de vârsta standard de pensionare;
b) stagiul minim de cotizare în sistemul public.

Vârsta standard de pensionare este de 60 ani pentru femei si 65 ani pentru barbati, iar la acest prag se va ajunge în termen de 13 ani plecându-se de la vechile vârste de pensionare, respectiv 57 ani pentru femei si 62 ani pentru barbati, esalonare prevazuta la anexa 3 la L19/2000.
Stagiul minim de cotizare este de 15 ani care se va realiza tot în 13 ani esalonat conform anexei 3 plecând de la stagiul minim de 10 ani prevazut în vechea lege.
Stagiul complet de cotizare este de 30 ani pentru femei si 35 ani pentru barbati si va fi atins tot în 13 ani asa cum prevede anexa 3 plecând de la 25 ani pentru femei si 30 ani pentru barbati prevazuti de vechea legislatie.

Asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare.

Va recomand sa studiati cu atentie L19/2000 pt mai multe detalii.
1. In conformitate cu dispozitiile art.5 alin.(2) din Legea nr.19/2000, astfel cum a fost modificat prin OUG nr.91/26.09.2007, se pot asigura in sistemul public pe baza de contract de asigurare sociala, persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1).
Incepand cu luna februarie 2009, conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat, Legea nr. 19/2009, se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.
2. Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 5 alin.(2) din lege, se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
3. Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
4. Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
5. Conform actualei legi a pensiilor (Legea 19/2000) varsta standard de iesire la pensie pentru femei este de 60 de ani cu un stagiu complet de cotizare de 30 de ani si un stagiu minim de cotizare de 15 ani.
6. Vedeti ca anul acesta va aparea o noua lege a pensiilor in care se pare ca se va egaliza varsta de iesire la pensie: 65 de ani si pentru barbati si pentru femei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia anticipata lalyana lalyana Sunt nascuta in data de 28.04.1959 si am lucrat 21 ani 1 luna si 11 zile din care 17ani 11 luni si 9 zile in grupa I de munca. Pot beneficia de pensia ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie? catalina alecu catalina alecu Va rog sa-mi spuneti daca pot iesi la pensie la varsta de 50 de ani (respectiv in ianuarie 2010)daca am 30 de ani vechime in munca, dintre care 17 ani si 6 ... (vezi toată discuția)
Ma pot pensiona ? aurelia 52 aurelia 52 Sunt nascuta pe 12/08/1952. O vechime in munca de aprox.25 ani. Am 4 copii. In anul 1969, eleva fiind, la practica in productie intr-un laborator de ... (vezi toată discuția)