avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Tratament fiscal imobilizari neutilizate
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Tratament fiscal imobilizari neutilizate

Buna ziua,
Am urmatoarea situatie: am achizitionat/ receptionat anul acesta, cu fonduri nerambursabile utilaje si echipamente pentru o plantaie nucifera pe care o sa le folosesc abia in anul urmator sau mai tarziu cand va intra plantatia pe rod (ex. tractor pentru cules). Nu am inregistrat cheltuiala cu amortizarea, dar ar trebui sa le consider ca sunt in conservare pana incep sa le utilizez si sa inregistrez o cheltuiala nedeductibila la nivelul amortizarii? Si cum tratez subventia? reiau la venituri in perioada in care nu utilizez utilajele?
Ultima modificare: Vineri, 2 Aprilie 2021
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: violetadab , utilizator 08:01, 14 Aprilie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti, pe perioada de conservare, sa alegeti prin politica contabila sa inregistrati o cheltuială corespunzătoare ajustării pentru deprecierea constatată. Daca nu constatati nici o depreciere, nu inregistrati nicio ajustare.

Ordin 1802/2014:

(4) În cazul în care imobilizările corporale sunt trecute în conservare, în funcție de politica contabilă adoptată, entitatea înregistrează în contabilitate o cheltuială cu amortizarea sau o cheltuială corespunzătoare ajustării pentru deprecierea constatată.

Le veti amortiza cand incepeti sa le utilizati, iar subventia se reia la venituri pe masura amortizarii.

Ordin 1802/2014:

Subvențiile pentru active, inclusiv subvențiile nemonetare la valoarea justă, se înregistrează în contabilitate ca subvenții pentru investiții și se recunosc în bilanț ca venit amânat (contul 475 "Subvenții pentru investiții"). Venitul amânat se înregistrează ca venit curent în contul de profit și pierdere pe măsura înregistrării cheltuielilor cu amortizarea sau la casarea ori cedarea activelor.
Ultima modificare: Marți, 13 Aprilie 2021
Ioan Petru Butariu, Contabil
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Monografie inregistrare subventii racoltam racoltam Buna ziua , O societate SRL-D , impozit 3% din venit , acceseaza fonduri si achizitioneaza aparatura ( statie totala , gps , imprimanta , mobilier birou ) ... (vezi toată discuția)
Facturare la vanzarea unul garaj miutaradu miutaradu societatea este platitoare de tva intrebarea este- pot sa vand un corp(garaj) cu factura fara tva? , pot sa vand la o valoare mai mica decat valoarea din ... (vezi toată discuția)
Impozit 1% microintreprindere cateldestept cateldestept Impozit 1% microintreprindere se aplica la veniturile inregistrate in: -766-venituri din dobanzi -758-cota-parte a subvenţiilor pentru investiţii trecută ... (vezi toată discuția)