avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Utilitati drum privat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Utilitati drum privat

Buna ziua! Sunt intr-o situație cam neplăcută, si as dori sa cer o părere avizată legata de extinderea utilităților pe un drum privat. Asadar...sunt proprietara unui teren intravilan si dețin o cota parte indiviza de 1/5 dintr-un drum privat, pe care se face accesul la acel teren. Toate utilitățile se afla la drumul principal, la o distanta de câțiva zeci de metri de teren. As dori sa vand terenul, în schimb, vecinul care are cota parte de 4/5 din drum, imi acostează toti potențialii clienți si le spune ca niciodată nu isi va da acordul pentru aducerea utilităților pe strada. Este legal asa ceva? Chiar a si spus unui client ca poate isi da acordul daca ii plătește lui vreo 15.000 de euro în schimb. Care ar fi soluția prin care s-ar putea acel teren racorda la utilitati? Încotro s-o apuc? Va mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: @util , utilizator 13:41, 30 Iunie 2023
Daca respectivul coproprietar nu este de acord, obtineti o hotarare judecatoreasca care sa ii suplineasca acordul. Ce trebuie sa cereti este un drept de trecere pentru utilitati.

Art. 621: Dreptul de trecere pentru utilităţi
(1) Proprietarul este obligat să permită trecerea prin fondul său a reţelelor edilitare ce deservesc fonduri învecinate sau din aceeaşi zonă, de natura conductelor de apă, gaz sau altele asemenea, a canalelor şi a cablurilor electrice, subterane ori aeriene, după caz, precum şi a oricăror alte instalaţii sau materiale cu acelaşi scop.
(2) Această obligaţie subzistă numai pentru situaţia în care trecerea prin altă parte ar fi imposibilă, periculoasă sau foarte costisitoare.
(3) În toate cazurile, proprietarul are dreptul la plata unei despăgubiri juste. Dacă este vorba despre utilităţi noi, despăgubirea trebuie să fie şi prealabilă.
(4) Clădirile, curţile şi grădinile acestora sunt exceptate de la acest drept de trecere, dacă ea are ca obiect conducte şi canale subterane, în cazul în care acestea sunt utilităţi noi.
Bună ziua! Care sunt pașii de urmat pentru a obține hotărârea judecătorească? În cazul meu ,vecinii mei nu își dau acordul pt utilități, iar eu doresc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acces utilitati Tamara Cobzariu Tamara Cobzariu Cum este legal sa pot beneficia de toate utilitatile administrative,daca calea mea de acces (drept servitute pietonal si cu autoturismul)este proprietate ... (vezi toată discuția)
Utilitati publice - furnizarea energiei termice Dan_D Dan_D Vă rog să aveți amabilitatea de a-mi răspunde la următoarea întrebare: - Codul Civil în vigoare conține la articolul 621 următoarele ... (vezi toată discuția)
Bună ziua am cumpărat un teren cu acces din drum privat pt ... Zalau2021 Zalau2021 Bună ziua Am cumpărat un teren cu acces din drum privat pt care am drept de servitute de trecere cu piciorul și mașina menționat în extrasul CF. Am ... (vezi toată discuția)