avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Se poate recupera prin instanta prin procedura ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Se poate recupera prin instanta prin procedura ordonantei de ...

Se poate recupera prin instanta prin procedura ordonantei de plata contravaloarea unei facturi de penalitati de intarziere sau nu?
Inainte de a va adresa instantei de judecata trebuie analizat daca sunt intrunite conditiile cerute de lege cu privire la ordonanta de plata, aceasta fiind aplicabila doar in privinta creantelor certe, lichide și exigibile.
Este mai sigura procedura dreptului comun?

Cristina CIUREA a scris:

Inainte de a va adresa instantei de judecata trebuie analizat daca sunt intrunite conditiile cerute de lege cu privire la ordonanta de plata, aceasta fiind aplicabila doar in privinta creantelor certe, lichide și exigibile.

Daca sunt indeplinite conditiile de admisibilitate si ordonanta de plata este sigura. In cazul ordonantei de plata, taxa de timbru este foarte mica si daca aveti o suma mai mare de recuperat atunci acest lucru conteaza, un alt avantaj fiind acela ca procesul se judeca cu celeritate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Singurul.avantaj este acela ca la sume mari se plătește o taxă de timbru modică.In rest este o procedura care poate fi , ,,paralizată,"/blocată relativ usor de partea adversă .Personal as optan pt acțiunea clasică pe drept comun în pretentii...
Daca creanta este certa, lichida si exigibila, nu exista riscul ca ordonanta de plata sa fie respinsa.

In cazul ordonantei de plata taxa de timbru este de 200 lei iar pentru o cerere de chemare in judecata intemeiata pe dreptul comun taxa de timbre se calculeaza la valoarea sumei solicitate.

Daca suma care trebuie recuperata este mare, atunci valaoarea taxei de timbru va creste proportional cu aceasta suma iar cuantumul taxei poate fi considerabil, lucru deloc de neglijat pentru parte.

De curand am avut un dosar in care daca formulam cererea de chemare in judecata pe dreptul comun taxa de timbru care ar fi trebuit platita era de peste 4000 lei, asa clientul a platit o taxa de timbru de doar 200 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru alina oana alina oana Buna ziua, Pentru depunerea unei cereri de chemare in judecata, actiune in pretentii, fiind vorba de recuperarea un prejudiciu pentru ultima factura ... (vezi toată discuția)
Cum recuperez banii? Imparatul Imparatul Am dat marfa la o societate care nu-mi plateste deloc si a trecut termenul stipulat in contract. Mai exista vreo modalitate acuma, gen somatie de plata ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani din contract de imprumut BPM BPM in 2013 am facut un contract de imprumut (pe un an) cu o pers fizica cu virament suma prim banca. nu am primit inca banii. contractul nu este prin notar. va ... (vezi toată discuția)