avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Primesc indemnizatie de somaj sau nu!
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Primesc indemnizatie de somaj sau nu!

Buna ziua!Ma numesc Cornelia si scriu aceste randuri deoarece caut raspuns la o problema care multi zic ca e fara rezolvare!Daca puteti sa ma ajutati va rog sa imi raspundeti!M-ar ajuta orice sfat ,orice informatie.
Iata problema mea !Lucrez in productie ,in domeniul confectiioner,mai precis,de 7 ani!In urma cu un an ,prin aprilie,am fost preluati (asa vine vorba )de o firma italiana ,cu filiala in Trieste!Prin septembrie a aceluiasi an,au inceput problemele la firma :greve saptamanal,demisii in masa ,procese la tribunalul muncii pentru neplata salariilor din ce in ce mai dese...
In noembrie,firma ,sa inchis in felul urmator:
am fost scoase afara din cladire (noi ,cele30 de persoane care mai ramaseseram in firma ),fara nici un act ,fara nici un ban(mai ales ca noi nu ne primisem salariile de 3 luni),cu promisiunea ca adoua zi ni se vor incheia actele necesare !
Partea cea mai proasta de acum urmeaza !A doua zi patroni firmei nu au fost de gasit ,si nu numai in oras !Asa am ramas si fara bani si fara posibilitatea de a lua somaj!
I-am dat in judecata la Tribunalul Muncii de la Vaslui,cu speranta ca se va rezolva ceva !
Din pacate cu toate ca ,am avut castig de cauza in legatura cu procesul ,problemele erau aceleasi!Banii care trebuiau sa ne fie restituiti nu-i vom putea recupera niciodata deoarece firma nu mai produce ,si totusi exista ,dar patronii nu sunt de gasit in tara !Deci cine sa ne dea bani si de unde si din ce ???
Iar ,cand insfarsit ,dupa lupte seculare si luni intregi de asteptare ,am reusit sa fac dosarul pentru indemnizatie de somaj,atunci cand l-am depus la Fortele de Munca, mi se spune sa nu ma mai zbat degeaba ,ca indemnizatie de somaj nu voi putea primi,deoarece imi lipseste din dosar o hartie ,in act cudovada celor 12 luni de salarizare a anului trecut,de care act imi va fi imposibil sa fac rost !!!
Si asa a fost!!Din 30 de oameni ,fosti angajati ai firmei MC doar 5 au reusit sa faca dosarul de indemnizatie de somaj,ca mai apoi sa fim obligati si noi sa renuntam datorita acestui
acte care firma ar trebui sa n-il dea ,deoarece exista !Dar cum ??? Patroni nu,contabila nu,si in plus toti cei intrebati (din fostul personal TSA)spun ca toate actele firmei sunt luate de Fisc!
Bun ,zic si intr-o zi ma duc la Fisc cu speranta ca poate poate voi rezolva ceva !Da de unde !
Dupa "cercetari indelungate si minutioase"aflu ca fisele fiscale ale firmei ,de pe anul trecut
nici nu au fost depuse!Deci ce sa mai inteleg de aici????
Poate nu m-am exprimat corect ,poate am exagerat in unele cazuri ,dar problema ramane aceiasi:exista vreo posibilitate ca eu sa primesc indemnizatie de somaj???
Daca da ,mi se va da din urma ??Intreb deoare ce mai am putin si timpul meu expira ,si in legatura cu indemnizatia de somaj !Peste 3 luni implinesc un an de cand am ramas fara
loc de munca in cinditiile expuse mai sus !
In cazul in care cunoasteti o solutionare la problema mea ,va rog sa imi raspundeti!!
Va multumerc pentru intelegere!
Cornelia
Cel mai recent răspuns: rusalim , utilizator 22:07, 10 Octombrie 2006
Dar de ce va mirati?Sunt o gramada de firme care nu au facut fisele fiscale! S-ar putea ca actele sa fie confiscate de fisc.Dar,probabil ca cei de la somaj nu au avut cum sa va primeasca dosarul,atata timp cat la ei nu apareti in evidenta ca salariat,si cu somajul platit.Mai mult ca sigur,firma nu are state depuse la ITM,din care sa reiasa ca ati cotizat la somaj.
Indemnizatia de somaj se acorda de la data incetarii raporturilor de munca sau ramanerii definitive a hotararii judecatoresti, daca cererea de acoradre este depusa in 30 de zile de la acea data.
Plata indemnizatiei nu acorda retrocativ
conform legii 76/2002 indemnizatia de somaj se acorda in urma unei decizii de incetare sau in urma unei hotarari judecatoresti definitive in schimb trebuie sa aveti grija ptr ca s-ar putea ca aceasta firma sa nu fi achitat contributiile la stat sau mai mult sa nu fi depus declaratiile si atunci este foarte grav pentru ca s-ar putea sa nu aveti perioada minima de cotizare.
cristina are dreptate.Cred ca cel mai bine ar fi sa merge-ti personal si la ITM SI LA AJOFM si sa intrebati acolo,ce declaratii sunt depuse.Sa le explicati situatia si daca dati peste cineva care este amabil,va v-a cauta in calculator si va v-a spune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu ingrijire copil 2 ani buna ziua , ma numesc iacob stefan sunt casatorit si am un baiat in varsta de 5 luni . pe date de 15 octombrie 2005 , sotia mea trebuia sa primeasca ajutorul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj mari_lena mari_lena Buna ziua, Va scriu in numele tatalui meu ,in speranta ca vom gasi o rezolvare la aceasta problema,pentru ca in acest moment nu stim incontro sa ne ... (vezi toată discuția)
Probleme nejustificate somaj dionisiia dionisiia Buna ziua. Am o problema legata de dosarul de somaj pe care l-am depus in luna noiembrie 2009 si nici in momentul de fata nu este finalizat.Nu o sa dau ... (vezi toată discuția)