avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul de risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul de risc maternal

Buna ziua!

Am o intrebare referitoare la acordarea concediului maternal. As vrea sa stiu daca el se poate acorda inca din primele saptamani de sarcina, bineinteles in cazul in care exista din partea medicului un adeverinta care sa dovedeasca faptul ca e o sarcina cu risc. Atunci cand se calculeaza indemnizatia pentru acest tip de concediu, se ia in calcul venitul brut realizat in ultimele 6 luni?

Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:46, 31 Martie 2011
Concediul de risc maternal se acorda de catre medicul specialist. Este un concediu medical normal cu cod de indemnizatie 15.
Baza de calcul este aceeasi ca ptr orice concediu medical.
Baza de calcul o constituie media veniturilor brute pe 6 luni anterioare cand au constituit stagiu de cotizare in sistemul asigurariloor sociale de sanatate.

OUG 158/2005
Art. 31. - (1) Dreptul la concediul de risc maternal se acordă în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 25/2004.
(2) Pe durata concediului de risc maternal se acordă o indemnizaţie de risc maternal care se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
(3) Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordă fără condiţie de stagiu de cotizare.
(4) Cuantumul indemnizaţiei prevăzute la alin. (2) reprezintă 75% din baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 10.

Norme OUG 159/2005
Art. 58. - Certificatele de concediu de risc maternal se eliberează de medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracţionat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au născut recent sau care alăptează.
Art. 59. - Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de risc maternal se determină conform art. 31 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005.
Concediul de risc maternal se poate acorda pentru o perioada de maxim 120 de zile . Cred ca ar fi de preferat sa va mai luati concediu medical pentru incapacitate temporara de munca si abia apoi concediu de risc maternal dupa care sa puteti lua concediu prenatal . Concediul de risc maternal se acorda la propunerea medicului specialist de medicina muncii in situatia in care angajatorul nu ii poate asigura altfel de conditii de munca ,astfel incat sa nu se puna in pericol viata copilului .
Am si eu cateva intrebari...
Am intrat in concediu de risc maternal din data de 8 februarie 2011, iar data probabila a nasterii este 25 iulie 2011. Astazi am fost sa-mi iau medicalul pe luna aprilie, iar asistenta mi-a comunicat ca pe luna mai eu mai am luat 3 saptamani de concediu de risc, spunandu-mi ceva de genu ca eu acum sunt in 24/25 saptanani de sarcina, iar pana la 32 de saptamani mai o sa mai am luat de luat doar 3 saptamani.
Dupa calculul meu, eu as mai avea de luat 38 de zile, si nu cum spun ei maxim 3 saptamani (pe luna februarie-21 zile, martie-31 zile, aprilie-30 zile), iar daca calculez matematic: 120-21-31-30=38 zile ramase....
De ce eu mai am de luat doar 3 saptamani pe luna mai, daca legea spune ca poti lua maxim 120 de zile...se specifica undeva in lege faptul ca acest concediu se acordsa numai pana la 32 de saptamani de sarcina?
Multumesc!
1. OUG 158/2005, actualizata, spune:
Art. 57. - Dreptul la concediul de risc maternal se acordã în condiţiile prevãzute de Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 25/2004, cu modificãrile ulterioare.

Art. 58. - Certificatele de concediu de risc maternal se elibereazã de medicul de familie sau medicul de specialitate obstetricã-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o duratã totalã de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracţionat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au nãscut recent sau care alãpteazã.

Art. 59. - Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de risc maternal se determinã conform art. 31 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005.

Art. 60. - Indemnizaţia de risc maternal se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

Art. 61. - Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordã fãrã condiţie de stagiu de cotizare.

2. OUG 96/2003 spune:
Art. 10. - (1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate sã îndeplineascã obligaţia prevãzutã la art. 9, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, dupã cum urmeazã:
a) înainte de data solicitãrii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementãrilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c);
b) dupã data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevãzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicitã concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pânã la 3 ani.
(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadã ce nu poate depãşi 120 de zile, de cãtre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevãzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale.
(3) Eliberarea certificatului medical se va face în condiţiile în care salariata s-a prezentat la consultaţiile prenatale şi postnatale, conform normelor Ministerului Sãnãtãţii.

3. Trebuie sa vorbiti cu medicul, nu cu asistenta, sa-i aratati textul de lege si sa va spuna motivul pentru care va da mai putin concediu de risc maternal.

4. Vedeti ca legea spune ca este vorba de maxim 120 de zile, nu ca este obligatoriu 120 de zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal AlexaMB AlexaMB Buna seara, De la dep. de HR mi-a fost inmanata informarea cu privire la protectia maternitatii la locul de munca,in care imi este recomandat concediu de risc ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal cristinagavrila cristinagavrila buna ziua, sunt insarcinata in 21 de saptamani si sunt in concediu de ingrijire copil care se incheie in data de 20 octombrie anul acesta, cand baietelul ... (vezi toată discuția)
Concediul medical de risc maternal KlaraS KlaraS Cum este platit concediul medical de risc maternal? (vezi toată discuția)