avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalcularea pensie dupa constatarea unei erori
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalcularea pensie dupa constatarea unei erori

Buna ziua

Am o intrebare legata de procedura recalcularii pensiei in cazul in care am sesizat unele erori

Am constatat recent urmatoarele situatii:

1. intre 1984 si 1989 sumele castigate individual pt care au fost platite contributiile au fost mai mari decat sumele de pe cartea de munca (dupa categorie) sume - dupa care mi se calculeaza acum pensia. Am o adeverinta in acest sens. Pot sa duc adeverinta la casa de pensie ca sa mi se recalculeze corespunzator?

2. Dupa ce am iesit la pensie in 2005, am castigat un proces cu angajatorul, drept urmare angajatorul mi-a platit sumele taiate ilegal din salariu. Am sentinta judecatoreasca definitiva. Se poate trimite la dosar spre recalculare?

In cazul in care exista posibilitatea recalcularii, voi primi sumele din urma? sau incepand din data la care fac demersurile de recalculare?

Multumesc
Ultima modificare: Joi, 8 Aprilie 2021
uradustefan, utilizator
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 19:08, 9 Aprilie 2021
Depuneti documentele la CJP si cereti recalcularea pensiei. In prezent, legea pensiilor nr. 263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare nu prevede luarea in calcul a orelor suplimentare (presupun ca pentru asa ceva s-au platit contributii mai mari decat cele mentionate in carnetul de munca). Daca aveti o hotarare judecatoreasca definitiva, ar trebui luat in calcul si asa ceva.
Veti primi eventuale diferente de la data depunerii cererii de recalculare.
Nu este vorba de ore suplimentare. Am lucrat individual si am realizat venituri mai mari fata de categoria inscrisa pe cartea de munca si am platit toate contributiile in mod corespunzator. Am adeverinta care atesta acest lucru.
Depuneti documentele la CJP si cereti recalcularea pensiei.
Adeverinta a fot de la inceput la dosar, sau urmeaza sa o depuneti ?
urmează să o depun

Carp Mircea a scris:

Adeverinta a fot de la inceput la dosar, sau urmeaza sa o depuneti ?

Alte discuții în legătură

Am lucrat din 1978 si pana in 2008 intr-un institut de cercetari ... marius46marius marius46marius Am lucrat din 1978 si pana in 2008 innrun Institut de Cercetari si Proiectari Navale de unde m-am pensiponat. Pe langa salariul inscris in cartea de munca din ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie Anicro Anicro Buna ziua , Am lucrat in domeniul croitoriei in acord infividual;pensia mi-a fost calculata dupa salariul de incadrare ; Am ore suplimentare care nu au fost ... (vezi toată discuția)
Calculare pensie mancipri mancipri pana acum pensia s-a calculat in functie de salarul inscris in cartea de munca . unele prsoane ani de zile au incasat un salar mult mai mare decat cel inscris ... (vezi toată discuția)